Nigerian keväällä valittu presidentti joutui erottamaan armeijan johtoa Boko Haram-terroristijärjestön lisättyä tuhoisia itsemurhaiskuja kesän aikana. Järjestön kitkeminen ei ole sujunut suunnitelmien mukaan.
Viime aikoina Länsi-Afrikassa toimivaa Boko Haram terriristijärjestöä on yritetty suitsia neljän valtion ja lähes 10 000 sotilaan voimin.
Tsadin, Nigerian, Kamerunin ja Nigerin perustama liittouma on onnistunut kutistamaan järjestön valtaamaa aluetta, mutta seurauksena on ollut itsemurhaiskujen kiihtyminen kesän aikana ja iskujen leviäminen yhä laajemmin Nigeriasta Kameruniin ja Tsadiin.
Tiedot terroristien liikkeistä ja uhrien määristä vaihtelevat suuresti. Pelkästään kesän aikana uhreja epäillään olleen satoja. Kuuden viime vuoden aikana Boko Haramin uhreja on ollut jo lähes 15 000.
Terroritekojen jäljiltä kolme miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa.
Tyttöjen kohtalo edelleen epäselvä
Keväällä tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun terroristiryhmä Boko Haram sieppasi yli 200 koulutyttöä Nigeriassa. Enemmistö tytöistä on yhä sieppaajiensa vankeina tuntemattomassa paikassa.
Nigerian presidentti Goodluck Jonathan joutui keväällä ongelmiin, kun tieto tyttöjen katoamisesta sai laajaa kansainvälistä julkisuutta. Presidentinvaaleja lykättiin viikoilla, jotta kidnappauskriisi olisi saatu ratkaistua ennen vaaleja. Näin ei kuitenkaan käynyt.
Nigerian uudeksi presidentiksi nousi toukokuussa Muhammadu Buhari. Presidentti julisti nujertavansa Boko Haramin ja syytti edeltäjäänsä tehottomuudesta. Viimeisin vaihe on se, että presidentti joutui hiljattain erottamaan armeijan komentajan ja määräämään tuhansia poliiseja lisää ehkäisemään Boko Haramin iskuja.
Tsadilaiset ilmoittivat jo jossain vaiheessa voitonvarmoina, että Boko Haramin johtaja on vaihtunut. Abubakar Shekaun tilalle olisi tullu keskusteluille avoin Mahamat Daoud. Tieto kumottiin pian, sillä Shekau esiintyi turvallisuusanalyytikkojen tarkistamalla nauhalla kutsuen Tsadin presidenttiä Idriss Debya tyranniksi.
Kalifaatti kutistunut
Boko Haramin tavoitteena oleva, omaan islamintulkintaan perustuva ja sharia-lakia noudattava, valtiohanke näyttäisi kuitenkin olevan vastatuulessa.
Liittouman arvioidaan onnistuneen "kalifaatin" alueiden osittaisessa takaisinvaltauksessa.
Boko Haramin vastoinkäymisenä voi pitää myös sitä, että kymmenen järjestön jäsentä joutuu oikeuteen Tsadissa syytettynä kesäkuisista murhista maan pääkaupungissa. Oikeudenkäynnin päivämäärää ei tosin vielä tiedetä.