Nigerian presidentti lupasi nitistää Boko Haram -terroristijärjestön vuodenvaihteeseen mennessä. Onnistuminen on epäselvää.
Pohjois-Nigeriassa pelkästään maanantaina tehtiin kolme itsemurhaiskua, joissa kuoli ainakin 50 ihmistä ja loukkaantui liki 100. Iskut tehtiin sen jälkeen kun armeija ja Boko Haram taistelivat järjestön syntykaupungin Maidugurin lähellä.
Kaksi itsemurhaiskuista tehtiin Madagalin kaupungissa, jonka Boko Haram valloitti viime vuoden elokuussa. Sen jälkeen armeija on vähä vähältä vallannut alueita takaisin maan koillisosassa.
Afrikan väkirikkaimman maan ja suurimman talouden Nigerian presidentti Muhammadu Buhari sanoi viime viikolla, että Nigeria on "teknisesti" peitonnut Boko Haramin ja vähentänyt sen iskuvoimaa, mutta itsemurhaiskut osoittavat että järjestö kykenee yhä veritekoihin.
Apua Yhdysvalloilta
Boko Haramin taistelijoita jahdataan myös naapurimaissa. Läntisen Kamerunin armeija on saanut Yhdysvalloilta materiaali- ja tiedustelutukea, sillä Yhdysvallat pitää Boko Haramia alueellisesti merkittävänä uhkana.
Järjestö sanoi ensin olevansa alueellisen al-Qaidan kumppani, mutta leimautui tämän vuoden maaliskuussa ISIS:iin. Toimintaa sillä on yhä laajalti, aiemmin joulukuussa Boko Haram iski kyliin Nigerissä, Tshadissa ja Kamerunissa rajalla sijaitsevan Tshad-järven ympärillä. Alueella on tehty myös itsemurhaiskuja sekä hyökkäyksiä esimerkiksi toreille.
Nigeria naapurimaineen on ilmoittanut yhteisestä hyökkäyksestä liki 9 000 sotilaan voimin, mutta vielä ennen joulua se ei ollut alkanut. Yksittäiset maat ajavat terroristeja paikasta toisen omissa ratsioissaan.
Missä ovat tytöt?
Sekä Boko Haram itse että sitä vastaan käytävät taistelut ovat kuitenkin luoneet satojen tuhansien ihmisten pakolaisongelman, jota YK ja kansalaisjärjestöt yrittävät lieventää. Boko Haramin lasketaan surmanneen suoraan kymmeniätuhansia ihmisiä ja ajaneen yli kaksi miljoonaa ihmistä pakolaisiksi kuuden vuoden toimintansa aikana.
Yksi näkyvimmistä Boko Haramin teoista oli 276 koulutytön sieppaus vuonna 2014 myytäväksi vaimoiksi. Yhdysvaltain presidentin puoliso Michelle Obama nosti asian mediajulkisuuteen. Tytöistä 50 onnistui karata, mutta loppujen kohtalosta ei ole tietoa. Nigerian tuolloinen presidentti Goodluck Jonathan ehti kertomaan että tytöistä olisi saatu neuvotteluratkaisu, mutta Boko Haram kiisti tiedon ja järjestön johtaja Abubakar Shekau sanoi että tytöt on jo "naitettu eteenpäin".
Tyttöjen kohtalosta tai olinpaikoista on esitetty paljon arveluita, kuten että järjestö pitää heitä panttivankeina ja suojakilpena, mutta varmaa tietoa ei ole. Tämän vuoden lokakuussa Nigerian armeija tiedotti epäselvästi, että tyttöjen vapauttaminen vaatisi kärsivällisyyttä ja suunnittelua.