Erojen aalto jatkuu Britannian hallinnossa – Boris Johnson tarrautuu valtaan, vaikka kyselyn mukaan valtaosa briteistä haluaa hänen eroavan

0707-johnson
Epäluottamusta on aiheuttanut se, miten pääministeri Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 07.07.2022 05:43(Päivitetty 07.07.2022 10:05)

MTV UUTISET - STT

Erojen aalto jatkuu Britannian hallinnossa torstainakin. Torstaiaamupäivään mennessä yli viisikymmentä ihmistä on jättänyt hallinnon pääministeri Boris Johnsonin kieltäydyttyä eroamasta virastaan.

Torstaina erosi neljäs kabinettiministeri, Pohjois-Irlannin asioista vastaava ministeri Brandon Lewis. Ilmoittaessaan erostaan Lewis kirjoitti Twitterissä, että hallitus tarvitsee "rehellisyyttä, suoraselkäisyyttä ja keskinäistä kunnioitusta", mikä hänen mukaansa tällä hetkellä puuttuu nykyhallinnosta.

Vielä hieman keskiviikon puolella erostaan oli ilmoittanut Johnsonin kabinettiin kuuluva Walesin asioiden ministeri Simon Hart. Ennen puoltayötä paikallista aikaa erostaan ilmoitti myös terveysministeriöön kuulunut Edward Argar.

Entisen pääministerin David Cameronin politiikkajohtajana toiminut Camilla Cavendish on arvioinut BBC:lle, ettei maalla ole tällä hetkellä toimivaa hallitusta.

Hänen mukaansa keskiviikkoillasta lähtien ei enää ole riittävästi väkeä pitämään hallitusta käynnissä. Komiteoissa ei esimerkiksi ole tätä nykyä riittävästi ihmisiä lakien läpi saamiseksi.

– Hän (Johnson) voi yrittää seuraavien muutamien päivien aikana tuoda uutta väkeä sisään, ja aina tuppaa olemaan joku, Cavendish sanoo.

– Mutta häneltä loppuu vielä tie alta, hän kuitenkin lisää.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 69 prosenttia briteistä uskoo, että Johnsonin on erottava. Kyselyyn vastasi yli 3  000 brittiä.

Johnson erotti asunto- ja kuntaministerinsä

Britannian konservatiivipuolueeseen kuuluva pääministeri Boris Johnson kävi ilmeisesti vastaiskuun erottamalla tärkeän liittolaisensa, asunto- ja kuntaministeri Michael Goven. Goven potkuista kertoi Sky Newsille Johnsonin avustaja James Duddridge.

Duddridge ei kertonut uutiskanavalle mitään syytä sille, miksi pääministeri oli päättänyt hankkiutua Govesta eroon. Ministerin irtisanominen kertonee kuitenkin siitä, ettei skandaaleissa ryvettynyt Johnson aio antaa periksi ilman taistelua.

Useiden medioiden mukaan Gove oli aiemmin keskiviikkona Johnsonin kabinetista ensimmäinen, joka oli vaatinut pääministeriä jättämään tehtävänsä paitsi konservatiivipuolueen myös koko maan edun vuoksi.

Sittemmin joukko kabinettiministereitä oli saapunut pääministerin virka-asuntoon Downing Street 10:een kehottaakseen Johnsonia eroamaan pääministerin tehtävästä. Brittimedian mukaan Johnson oli kuitenkin kieltäytynyt eroamasta.

Myös Sky Newsille kommentoinut Duddridge painotti pääministerin aikovan jatkaa taisteluaan. Avustajan mukaan Johnson aikoo julkistaa ensi viikolla uuden strategian Britanniaa kurittavan elinkustannuskriisin selättämiseksi.

Mediatietojen mukaan Johnson on sanonut haluavansa keskittyä tärkeisiin kysymyksiin, joita Britannialla on edessään. Johnsonin mukaan hänen eronsa saattaisi johtaa johtajakilpailun aiheuttamaan kaaokseen.

Daily Mailin Jason Grovesin mukaan Johnson on väittänyt, että hänen eronsa myötä konservatiiveja kohtaisi "lähes varmasti" tappio seuraavissa vaaleissa.

Ex-ministeri: Goven erottaminen edesvastuutonta

Entinen konservatiiviministeri Margot James on kritisoinut Johnsonin päätöstä irtisanoa Gove. Hän arvioi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että oli erittäin edesvastuutonta erottaa "ehkä koko kabinetin pätevin ministeri", kun niin moni ihminen on jo jättänyt hallinnon lyhyen ajan kuluessa.

Tiistaina valtiovarainministeri Rishi Sunak ja terveysministeri Sajid Javid ilmoittivat jättävänsä ministerintehtävänsä. Molempien syynä oli epäluottamus pääministeri Johnsoniin. Javidin ja Sunakin eroaminen laukaisi vyöryn, jonka seurauksena liuta ministereitä ja esikuntaan kuuluvia on ilmoittanut erostaan.

Keskiviikkona Johnson vakuutti parlamentissa maan tarvetta muun muassa "vakaalle hallitukselle". Tiistaina erostaan ilmoittanut terveysministeri Javid sen sijaan kehotti muitakin ministereitä jättämään tehtävänsä.

– Ongelma alkaa huipulta, ja uskon, ettei tuo tule muuttumaan, hän sanoi parlamentin alahuoneessa.

Javidin mukaan muutoksen aikaansaaminen jääkin vastuutehtävässä oleville.

Hänen puheensa lopuksi salissa kaikuivat "hyvästi, Boris" -huudahdukset.

Epäluottamusta oman puolueen jäseniltä

Epäluottamusta on aiheuttanut se, miten pääministeri Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset.

Pincheriä syytetään useasta lähentelytapauksesta. Hän on sanonut aikovansa hakea ammattiapua, mutta kiistää häntä kohtaan esitettyjä vanhempia syytöksiä.

Johnson kertoi tiistai-iltana tienneensä vuonna 2019 Pincheristä ja tämän käytökseen liittyvistä valituksista. Tapaus oli Johnsonin mukaan kuitenkin ratkaistu. Johnson sanoi tehneensä "pahan virheen", kun hän ei tehnyt mitään kuulemansa suhteen.

Ministerien eroamiset ovat kuitenkin vain viimeisin suo, jossa Johnson tarpoo. Kesäkuussa pääministeri joutui konservatiivipuolueensa epäluottamusäänestykseen, jonka hän kuitenkin voitti äänin 211–148. Voitto oli niukka, sillä yli 40 prosenttia Johnsonin oman puolueen päättäjistä äänesti häntä vastaan. Hän kuitenkin piti äänestyksen myötä paikkansa puolueensa puheenjohtajana sekä pääministerinä.

Epäluottamusäänestykseen Johnsonin vei kohu, joka syntyi koronarajoituksista huolimatta järjestetyistä juhlista. Britanniassa ja maailmalla puhuttaneessa juhlintakohussa ryvettyneen pääministerin mielestä epäluottamusäänestyksen päätös olisi ollut hyvä hetki jättää taakse hänen johtajuuteensa liittyneet nahistelut konservatiivipuolueen sisällä.

Tuoreimmat aiheesta

Iso-Britannia