Miksi Boris Johnson on eroamassa Iso-Britannian pääministerin paikalta? Kriisin ydin kietoutuu konservatiivipuolueen johtohahmon ahdistelusyytöksiin

2:47imgBoris Johnsonin valta horjuu – brittien kärsivällisyys koetuksella: "Kyse on enää tunneista"
Julkaistu 07.07.2022 11:36

Rasmus Ekström

rasmus.ekstrom@mtv.fi

Iso-Britannian nykyinen konservatiivihallitus on ajautunut hajoamisen partaalle heinäkuun alussa.

Pääministeri Boris Johnson aikoo erota tehtävistään pääministerinä BBC:n mukaan, samalla kun muut ministerit ja hallinnon edustajat jättävät irtisanoutumispyyntöjään.

Lue myös: BBC: Boris Johnson aikoo erota tänään puolueensa johdosta – jatkaa pääministerinä syksyyn saakka

Vaatimukset Johnsonin erosta kytkeytyvät Britanniaa vavisuttavaan ahdisteluskandaaliin. Vyyhti alkoi BBC:n mukaan, kun maan konservatiivipuolueen kansanedustaja Chris Pincher esitti irtisanoutumispyyntönsä oman epäasiallisen käytöksen takia.

Pian tämän jälkeen paikallinen media vuosi tiedon, että Pincher oli seksuaalisesti ahdistellut kahta miestä yksityisjuhlissa hieman aikaisemmin. Tämä oli ollut pääsyy poliitikon eroon.

Myöhemmin vielä selvisi, että Pincheriä oli syytetty jo aiemmin seksuaalisista väärinkäytöksistä, vaikka asiasta ei ollut kerrottu julkisesti.

Tästä huolimatta pääministeri Johnson oli nostanut Pincherin tärkeään asemaan konservatiivipuolueessa. Pincher oli yksi kansanedustajista, joka valvoi konservatiivien puoluekuria parlamentissa.

Pincher menetti nykyisessä skandaalissa roolinsa puoluekurin valvojana, mutta hän on jatkanut kansanedustajana.

Skandaalin kärki on siirtynyt kuitenkin Pincheristä pääministeri Johnsoniin. Tiesikö hän Pincherin käytöksestä, kun hän antoi kansanedustajalle tärkeitä vastuutehtäviä?

Pääministeri Johnson "Katui katkerasti päätöstään"

Pääministeri Johnson väitti ensin, että ei tiennyt Pincherin aikaisemmista ahdistelusyytöksistä ennen viimeisintä skandaalia.

Tämä lausunto joutui kyseenalaistetuksi, kun useat lähteet Britanniassa kertoivat Johnsonin tienneen Pincherin käytöksestä jo vuosina 2019–2020, kun Pincher työskenteli maan ulkoministeriössä.

Johnsonin väitteet joutuivat lopulta kokonaan tulilinjalle, kun ulkoministeriön työntekijä Simon McDonald sanoi, että pääministerille oli kerrottu henkilökohtaisesti Pincheriä vastaan nostetuista syytöksistä jo aikaisemmin.

Tämän jälkeen myös pääministeri myönsi, että oli tiennyt Pincherin toiminnasta.

– Kadun katkerasti päätöstäni olla puuttumatta asiaan, Johnson kommentoi BBC:lle.

Johnson sanoi Pincherin nimittämisen vastuutehtäviin olleen väärin.

Katuminen jälkikäteen ei kuitenkaan riittänyt, vaan Johnsonin hallinnon muut jäsenet päättivät ottaa ohjat käsiinsä.

Lue myös: Boris Johnson erotti tärkeän liittolaisensa – tämä on tilanne Britannian hallituskriisissä nyt

Jopa lähimmät tukijat vaativat Johnsonin eroa

Skandaali on johtanut eroamisvyöryyn konservatiivihallinnon sisällä ja vaatimuksiin pääministeri Johnsonin erosta. Useita ministereitä ja muita virkamiehiä on jo eronnut vastalauseena Johnsonin toiminnalle.

Eronneiden ministerien joukossa ovat esimerkiksi valtiovarainministeri Rishi Sunak ja terveysministeri Sajid Javid.

Nyt myös Johnsonin läheisimmät tukijat, kuten sisäministeri Priti Patel, ovat pyytäneet Johnsonia eroamaan tehtävistään.

Tilanne kehittyy tällä hetkellä koko ajan, kun yhä useammat ministerit ja muut hallinnon jäsenet antavat eroilmoituksiaan.

Pääministeri on ollut skandaalien keskellä vuoden alusta lähtien

Pääministeri Johnson on BBC:n tietojen mukaan ilmoittamassa erostaan pian. Aikaisemmin pääministeri oli ilmoittanut, että ei aio erota, vaikka hallinnon jäsen toisensa perään on eronnut.

Valtaosa Britannian kansalaisista on sitä mieltä, että pääministerin on vaihduttava. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan noin 70 prosenttia kansalaisista toivoo Johnsonin eroa.

Pincher-skandaali on vain viimeisin Johnsonin asemaa ravistellut tapahtuma.

Pääministeriä painostettiin eroamaan koko kevään ajan niin sanottujen koronajuhlien takia.

Johnsonin virka-asunnolla oli pidetty suuria juhlia samaan aikaan, kun muu Iso-Britannia kärsi hyvin tiukoista kokoontumisrajoituksista.

Lue myös: Poliisi vaatii Boris Johnsonilta vastauksia koronajuhlista – pääministeriä voi uhata sakkorangaistus

Johnsonin asemasta käytiin epäluottamusäänestys Britannian konservatiivipuolueen sisällä kesäkuussa juhlakohun takia.

Tästä äänestyksestä Johnson selvisi, mutta yli kolmannes konservatiivipuolueen alahuoneen kansanedustajista äänesti hänen epäluottamuksensa puolesta.

Viimeisimmät käänteet ovat kuitenkin päättämässä Johnsonin värikkään kauden maansa johdossa.

Lue myös: 180 ääntä riittäisi kaatamaan Boris Johnsonin – näin pääministerin kohtalon ilta etenee

Tuoreimmat aiheesta

Boris Johnson