Useat brittipoliitikot ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa päästä Johnsonin seuraajaksi.
Britanniassa entiset terveysministerit Sajid Javid ja Jeremy Hunt ovat lähteneet mukaan kisaamaan konservatiivipuolueen johtajuudesta. Asiasta kertovat muun muassa brittimediat BBC ja Telegraph.
Kumpikin ehdokkaista on muun muassa väläytellyt veroleikkauksia.
Sajid Javid.All Over Press
Lue myös: Britannian puolustusministeri Ben Wallace ei lähde tavoittelemaan pääministeripaikkaa
Maan pääministeri Boris Johnson taipui tällä viikolla ministeriensä eroaallon edessä ja ilmoitti eroavansa tehtävästään konservatiivipuolueen johtajana. Johnson on sanonut aikovansa kuitenkin jatkaa pääministerinä, kunnes hänelle on valittu puolueestaan seuraaja.
Oppositiossa oleva työväenpuolue on yrittänyt painostaa Johnsonia eroamaan pääministerin tehtävästä välittömästi. Myös osa konservaativeista on esittänyt pääministerille samankaltaisia vaateita.
Eroaalto alkoi sen jälkeen, kun Sajid Javid ja valtiovarainministeri Rishi Sunak kertoivat jättävänsä ministerintehtävänsä epäluottamuksesta pääministeri Johnsoniin. Sunak on aiemmin ilmoittautunut mukaan puheenjohtajakilpaan.
Lue myös: Boris Johnsonin paikalle riittää tunkua, moni brittipoliitikko on jo ilmaissut kiinnostuksensa – tuleva pääministeri on todennäköisesti yksi heistä
Jeremy Hunt.All Over Press
Useat brittipoliitikot ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa päästä Johnsonin seuraajaksi.
Työväenpuolue vaatii tutkimusta
Ennen tämän viikoista eroaan Johnsonille oli satanut epäluottamusta. Eikä epäluottamukselle näytä tulevan loppua.
Työväenpuolue on tuoreeltaan vaatinut tutkimusta Johnsonin tapaamisesta entisen Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n työntekijän Aleksandr Lebedevin kanssa, kirjoittaa Guardian. Lebedev ja Johnson olivat tavanneet vain kaksi päivää Naton huippukokouksen jälkeen. Naton kokouksessa oli keskitytty Venäjään.
Laajaa epäluottamusta on aiemmin aiheuttanut se, miten pääministeri Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset.
Lue myös: Britannia on tienristeyksessä ja syy on Boris Johnsonin – nämä vaihtoehdot maalla nyt on keskellä poliittista myrskyä
Pincheriä syytetään useasta lähentelytapauksesta. Hän on sanonut aikovansa hakea ammattiapua, mutta kiistää häntä kohtaan esitettyjä vanhempia syytöksiä.
Kesäkuussa pääministeri joutui konservatiivipuolueensa epäluottamusäänestykseen, jonka hän kuitenkin voitti äänin 211–148. Voitto oli niukka, sillä yli 40 prosenttia Johnsonin oman puolueen päättäjistä äänesti häntä vastaan. Hän kuitenkin piti äänestyksen myötä paikkansa puolueensa puheenjohtajana sekä pääministerinä.
Epäluottamusäänestykseen Johnsonin vei kohu, joka syntyi koronarajoituksista huolimatta järjestetyistä juhlista.
2:38Britannia antoi Suomelle turvatakuut Nato-prosessin ajaksi, nyt Boris Johnson on eroamassa – ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja kertoo, onko syytä huoleen.