Yhdysvalloissa Bostonin maratoniskusta epäillyn uskotaan saavan kuolemantuomion. Asiasta päättää paikallinen valamiehistö, jonka valinta on osoittanut ennakoitua hankalammaksi.
Puolueettoman valamiehistön on määrä koostua paikallisista, mutta bostonilaiset elävät pommi-iskun hetkissä edelleen tunteella mukana. Osa bostonilaisista pelkää oikeudenkäynnin vuoksi kaupunkiin uutta iskua.
15. huhtikuuta 2013 Bostonin maratonissa koettiin kauhunhetkiä. Maaliviivan tuntumassa räjähti pommi ja vain hetkeä myöhemmin korttelin päässä toinen. Kolme ihmistä sai surmansa ja 260 loukkaantui, useat menettivät kätensä ja jalkansa.
– Olin siellä ja näin kuinka ihmiset huusivat ja etsivät omaisiin, sanoo toimittaja Dave Wedge Boston Heraldista.
Kammottavan iskun takana epäillään olleen tsetseeniveljesten, joista toinen sai surmansa Amerikan historian suurimmassa takaa-ajossa pari päivää myöhemmin. Myös yksi poliisi menehtyi. Pikkuveljeä epäillään kolmestakymmenestä rikoksesta, joista 17 oikeuttaa Yhdysvaltojen liittovaltion oikeuden mukaan kuolemantuomioon.
Massachusettsin osavaltiossa kuolemantuomio on ollut pitkään kielletty, mutta oikeudenkäynti käydäänkin liittovaltion lain mukaan.
– Oikeusprosessissa on hyvin pitkälti kyse siitä, tuleeko kuolemantuomio vai elinkautinen. Hänestä ei tule vapaata miestä, olisin hyvin järkyttynyt, jos näin kävisi. Suoraan sanottuna ihmettelisin suuresti, jos hän ei saisi kuolemantuomiota, sanoo juridiikan professori Daniel Medwed Northeasternin yliopistosta Bostonissa.
Epäilty Dzohar Tsarnajevin hengen ainoa oljenkorsi on maankuulu asianajaja Judy Clarke, joka on pelastanut Yhdysvaltain useat kuuluisat pahantekijät kuolemantuomiolta. Toinen todennäköinen vaihtoehtoinen tuomio olisi elinkautinen, mikä tarkoittaisi tässä tapauksessa kirjaimellisesti elinikäistä vankeutta.
Sympatiaa Pariisille, pelko uudesta iskusta kasvaa
Tammikuun kestävä valamiehistön valinta vaikuttaakin vahvasti tulevaan tuomioon.
– Puolustus haluaa siivota valamiehistön ehdokkaista kuolemantuomion kannattajat ja syyttäjäpuoli taas kuolemantuomion vastustajat, painottaa Medwed.
Tilastollisesti afroamerikkalaiset vastustavat kuolemantuomiota eniten, myös valkoihoiset naiset ovat vastaan.
– Valamiehistön odotetaan siis olevan täynnä valkoihoisia miehiä, Medwed sanoo.
Bostonilaisia puhututtaa oikeudenkäynnin lisäksi Pariisin isku ja mahdollinen uusi terrori-isku Bostoniin.
– Poliiseja, aseistettuja vartioita ja Yhdysvaltain rannikkovartioston alukset ovat Bostonin satamassa. Tämä kaikki siksi, että kaupunki voi hyvin olla terrori-iskun kohteena oikeudenkäynnin vuoksi ja iskusta selviytyneet tiedostavat tämän, sanoo bostonilainen toimittaja Casey Sherman.
Bostonilaisten tuskaa lisää se, että oikeudenkäynnin odotetaan kestävän ainakin kolme-neljä kuukautta.