Brasilian presidentti kannusti lääkkeen käyttöön, vaikka tiesi sen hyödyttömäksi koronaa vastaan – potkut saanut ministeri: "Varoitin jatkuvasti seurauksista"

8:47imgBrasiliassa kuohuu: Korona ja valtataistelut maan johdon sisällä johtaneet maan kaaokseen
Julkaistu 06.05.2021 22:18
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Brasilian virasta erotettu terveysministeri sanoi maan parlamentin kuulemisessa, että presidentti Jair Bolsonaro tietoisesti kannusti kansalaisia lääkehoitoon, jonka tiesi olevan hyödytön koronavirusta vastaan, uutistoimisto Reuters kertoo.

Luiz Henrique Mandetta sai potkut terveysministerin virastaan viime huhtikuussa, koska ei suostunut edistämään klorokiinin käyttöä hoitomuotona koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Mandetta antoi todistajanlausunnon parlamentille tiistaina osana senaatin tutkintaa presidentti Bolsonaron hallinnon toimista koronapandemian aikana.

Brasilia on yksi maailman eniten koronasta kärsineistä maista, tauti on vaatinut siellä toiseksi eniten kuolonuhreja heti Yhdysvaltojen jälkeen. Yli 408 000 brasilialaista on kuollut koronan seurauksena.

"Varoitin Bolsonaroa jatkuvasti"

Mandettan mukaan hänet kutsuttiin terveysministerinä presidentin tapaamiseen, jossa esiteltiin suunnitelma vanhan malarianestolääkkeen klorokiinin käytöstä koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidossa.

– Varoitin Bolsonaroa jatkuvasti seurauksista, jos hän ei ota käyttöön tieteellisesti suositeltuja epidemian torjuntatoimia, Mandetta kertoi.

Mandetan mukaan hän ja maan terveydenhuoltoa valvovan Anvisan johtaja Antonio Barra Torres kertoivat presidentille, ettei se käy.

Klorokiinilla ei ole todistettuja hyötyjä koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoon – päinvastoin se voi aiheuttaa vakavia sivuoireita, kuten sydämen rytmihäiriöitä.

– Hallitus oli tietoinen siitä, että se oli määräämässä klorokiinia hoitomuodoksi ilman mitään tieteellisiä perusteita, Mandetta kertoi parlamentille.

Brasilia syvässä koronakriisissä

Senaatin tutkinta voi vahingoittaa Bolsonaron ja hänen puolueensa kannatusta reilun vuoden päässä olevissa vaaleissa.

Oikeistolainen presidentti Bolsonaro on avoimesti vastustanut rajoitustoimia, maskeja ja sosiaalisten kanssakäymisten vähentämistä, muun muassa taloudellisista syistä. Hän on jatkuvasti vähätellyt virusta julkisuudessa ja kutsunut sitä "flunssaksi".

AOP Brasilia (3)Pelkästään viime huhtikuussa Brasiliassa kuoli noin 70 000 ihmistä koronan seurauksena. Maan väkiluku on noin 212 miljoonaa.Hautaustyöntekijä koronaan kuolleen henkilön haudalla São Paulossa 11. maaliskuuta. / Fernando Bizerra

Hänen kriitikkojensa mukaan maan rokotejakelun epäonnistuminen ja hyödyttömäksi osoitettujen hoitomuotojen kannustaminen ovat syventäneet Brasilian koronakriisiä.

Reutersin mukaan Brasiliassa on tällä hetkellä niin kova puute rokotteista, etteivät useat isot kaupungit ole pystyneet antamaan toista annosta rokotteesta. Osassa sairaaloista on pulaa hapesta ja kipulääkkeistä hengityskoneissa oleville potilaille.

Kriisi on viime kuukausina pahentunut nopeasti, osin Amazonin alueelta löydetyn ärhäkämmän virusmuunnoksen vuoksi.

Mandetta ei ole ainoa terveysministeri, jolle Bolsonaro on antanut potkut pandemian aikana. Vuoden aikana maassa on ollut neljä terveysministeriä. Myös muita entisiä ministereitä on kutsuttu senaatin kuulemisiin.

Lue myös: Lääkärijärjestö: Brasilian epäonnistunut pandemian hoito suistanut maan humanitaariseen katastrofiin

Brasiliassa jopa yli tuhat vauvaa kuollut koronavirukseen liittyen

Tuoreimmat aiheesta

Brasilia