Tulevan raportin mukaan hallinnon epäonnistunut laumasuojakokeilu on johtanut satojen tuhansien brasilialaisten kuolemaan.
Brasilian koronatoimia tutkivan kongressin paneelin on määrä suositella, että maan presidenttiä Jair Bolsonaroa vastaan nostettaisiin syytteet joukkosurmasta, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times.
Paneelin mukaan Bolsonaro olisi antanut tahallisesti koronaviruksen levitä maassa tavoitteenaan laumasuojan saavuttaminen ja talouden elpyminen. Latinalaisen Amerikan suurimman talouden elpymisen sijaan epäonnistunut kokeilu on johtanut satojen tuhansien brasilialaisten kuolemaan.
New York Times on saanut nähtäväkseen otteita paneelin raportista, joka on määrä julkaista myöhemmin tällä viikolla.
Bolsonaron lisäksi raportissa suositellaan rikossyytteiden nostamista myös 69:ää muuta ihmistä vastaan. Syytteitä tulisi paneelin mukaan nostaa muun muassa kolmea Bolsonaron poikaa sekä useita nykyisiä ja entisiä hallinnon virkamiehiä vastaan.
Lehden mukaan on vähintäänkin epävarmaa, johtaako raportti syytteiden nostamiseen. Sillä voi kuitenkin olla vaikutusta tuleviin presidentinvaaleihin.
Vuonna 2019 valtaan noussut Bolsonaro pyrkinee ensi vuonna järjestettävissä vaaleissa jatkokaudelle. Bolsonaron suosio on kuitenkin ollut viime aikoina laskussa erittäin polarisoituneessa Brasiliassa.
Raportti voikin lisätä entisestään presidentin kohtaamia haasteita kansan ollessa jo valmiiksi raivoissaan pandemiaa vähätellyttä johtajaansa kohtaan.
Bolsonaron toimia tutkivaan paneeliin kuuluu 11 henkilöä, joista seitsemän kerrotaan olevan Bolsonaron poliittisia vastustajia.
Asiasta kertoi Suomessa aiemmin muun muassa Helsingin Sanomat.
Senaattori: Bolsonaro vastuussa teurastuksen kärjistymisestä
Poikkeukselliset syytökset ovat osa liki 1 200 sivun mittaista raporttia, jossa katsotaan Bolsonaron poliittisten päätösten johtaneen ainakin yli 300 000 brasilialaisen kuolemaan. Raportti suosittelee, että viranomaiset laittavat presidentin telkien taakse. New York Timesin mukaan asia selviää paitsi raportin otteista myös kahden komiteaan osallistuvan senaattorin haastatteluista.
Paneeli olisi sälyttämässä presidentin vastuulle siis noin puolet kaikista maan koronakuolemista.
– Monet näistä kuolemista olisi voitu estää, arvioi senaattori Renan Calheiros lehden haastattelussa maanantaina.
– Olen henkilökohtaisesti vakuuttunut, että hän (Bolsonaro) on vastuussa teurastuksen kärjistymisestä, raporttia kirjoittamassa ollut Calheiros jatkoi.
Presidentti on vähätellyt virusta aina pandemian alkuvaiheista lähtien. Hän on muun muassa kutsunut koronaa "pieneksi flunssaksi" ja "pieneksi influenssaksi". Lisäksi hän on esimerkiksi viitannut toistuvasti kintaalla maskisuosituksille ja muille koronarajoituksille.
Määrällisesti toiseksi eniten kuolemia koko maailmassa
Brasiliassa on Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan vahvistettu pandemian aikana yli 21,6 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu yli 600 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Edellisen viikon aikana maassa on kirjattu yli 69 000 tartuntaa ja yli 2 200 koronakuolemaa.
Yhdysvalloissa on kirjattu määrällisesti eniten koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia maailmassa. Brasilia tulee koronakuolemien määrän osalta toisena. Tartuntoja maassa on kolmanneksi eniten maailmassa.
Tilastosivusto Worldometerin mukaan Brasiliassa on vahvistettu väestöön suhteutettuna miljoonaa asukasta kohden noin 101 000 koronatartuntaa ja 2 815 koronakuolemaa. Yhdysvalloissa vastaavat suhdeluvut ovat 137 806 ja 2 243.
Suomessa miljoonaa asukasta kohden on samaisen tilastosivuston mukaan vahvistettu yli 27 000 tartuntaa ja 202 koronakuolemaa.
Johns Hopkinsin yliopiston mukaan täysin koronaa vastaan rokotettuja olisi tähän mennessä noin puolet Brasilian väestöstä.