Macho-Meksiko sai ensimmäisen naispresidenttinsä: Tällainen on Nobel-palkittu ilmastotutkija Claudia Sheinbaum

2:23imgMeksikon presidentinvaalien molemmat kärkiehdokkaat olivat naisia.
Julkaistu 03.06.2024 18:15
Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv

Sheinbaum sai maan historian suurimman äänivyöryn, mutta se ei vielä kerro hänen omasta suosiostaan. Persoonana hän on pitkälti rääväsuisen nykypresidentin vastakohta. 

Vasemmistolaista valtapuoluetta Morenaa edustanut Claudia Sheinbaum on odotetusti voittanut presidentinvaalit noin 58–60 prosentin äänisaaliilla. Näin ollen machokulttuuristaan tunnettu Meksiko – väestöltään maailman suurin espanjankielinen maa – saa ensimmäisen naispresidenttinsä ennen rajanaapuriaan Yhdysvaltoja. Yli 200-vuotiaalle kansakunnalle virstanpylväs on merkittävä. 

– Olen sanonut alusta asti, että tässä ei ole kyse vain minun pääsemisestäni (valtaan), on kyse kaikkien meidän pääsemistämme sinne. En tuota teille pettymystä, hän kertoi kannattajilleen vaali-illan päätteeksi. 

Toiseksi jäänyt ex-senaattori ja liikenainen, keskustaoikeistolaista oppositiokoalitiota edustanut Xóchitl Gálvez sai noin 30 prosenttia äänistä.  

Edeltäjä Andrés Manuel López Obrador eli AMLO oli ensimmäinen vasemmistolainen presidentti vuosikymmeniin voittaessaan vaalit ylivoimaisesti vuonna 2018. Samoissa vaaleissa Sheinbaum valittiin pääkaupunki Méxicon ensimmäiseksi naispuoliseksi pormestariksi. Tehtävä on toiminut ponnahduslautana maan ykköspestiin ennenkin, sillä myös AMLO johti miljoonakaupunkia 2000-luvun alussa. 

aop_0306_meksiko_sheinbaum5Sheinbaum on ollut väistyvän presidentin läheinen liittolainen 2000-luvun alusta saakka, jolloin AMLO nousi pääkaupunki Méxicon pormestariksi./All Over Press

Karismaattinen kansansuosikki AMLO ei voinut asettua ehdolle, koska Meksikon perustuslaki sallii presidentille vain yhden kuusivuotiskauden maan johdossa. Ehkä hieman yllättäenkin sunnuntain vaaleissa Sheinbaum sai vaaliuurnilla suuremman äänivyöryn kuin mentorinsa AMLO kuusi vuotta aiemmin. Silti Sheinbaumilla on tehtävää lunastaakseen edeltäjänsä saappaat. 

Myös ensimmäinen juutalainen presidentti

Claudia Sheinbaumin, 61, ansioluettelo oli vaikuttava jo ennen presidentinvirkaa. Ennen politiikkaan loikkaamista hän teki uransa energia- ja ilmastotutkijana ja väitteli tohtoriksi ympäristötekniikasta. Vuonna 2007 hänen tiiminsä työ YK:n alaisessa IPCC-ilmastopaneelissa palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla. Hiljalleen hän lipui kohti poliittista vaikuttamista, kun Méxicon pormestari AMLO palkkasi naisen ympäristöneuvonantajakseen halutessaan ratkoa pääkaupungin saasteongelmaa. 

Kiinnostus tieteeseen kulkee perheessä, sillä jo hänen isänsä oli kemiantekniikan alalla, äiti puolestaan biologian professori. Isovanhemmat saapuivat Meksikoon 1930-luvulla paetessaan Liettuasta ja Bulgariasta natsien vainoja. Sheinbaumista tulee siis myös katolisen valtion ensimmäinen juutalainen presidentti.  

aop_0306_meksiko_sheinbaum4STELLA Pictures / ddp

Perheen illallisilla hän tottui, että kotona kulki akateemikkoja ja kulttuuriväkeä. Lapsena hän tanssi balettia ja soitti kitaraa. Vastustajat ovat käyttäneet elitistiseksi kutsuttua taustaa myös lyömäaseena.

– Kun sinä tanssit 10-vuotiaana balettia, minun piti käydä töissä, haastaja Xóchitl Gálvez näpäytti vaaliväittelyssä. 

Hillitysti esiintyvä Sheinbaum on kuvaillut itseään kurinalaiseksi ja ahkeraksi. Kriitikoiden silmissä korkea työmoraali on näyttäytynyt myös huumorintajuttomuutena ja kovapintaisuutena.

Sheinbaum ei viihdy parrasvaloissa edeltäjänsä tavoin

Tausta tieteen parissa näkyy myös Sheinbaumin johtamisessa. Elämäkertaa kirjoittaneelle toimittajalle hän kertoi oman kuusivuotisen presidenttikautensa olevan uniikki siksi, että hän tekee päätöksensä tutkitun tiedon pohjalta. 

Se näkyi myös koronapandemian aikana. Presidentti AMLO vähätteli viruksen vaaraa, vertasi sitä flunssaan ja suukotteli vauvoja tilaisuuksissaan, minkä kaiken seurauksena Meksikossa oli neljänneksi eniten koronaviruskuolemia maailmassa. Asiantuntijoiden mukaan pääkaupungissa katastrofi olisi voinut olla vieläkin kammottavampi, mikäli Sheinbaum ei olisi ollut puikoissa pormestarina.

Hänen kerrotaan kerran ilmestyneen pandemiatilannetta monitoroineeseen tilannekeskukseen ilman ennakkovaroitusta. Hetken kyseltyään tilanteesta pormestari istahti yhdelle työpisteistä, ryhtyi vastaamaan alati soiviin puheluihin, ohjasi ambulansseja ihmisten luo ja etsi vapaita hoitopaikkoja. Työ jatkui aamuneljään saakka. Yhtäkään valokuvaa improvisoidusta työvuorosta ei otettu. 

Vastaava ei olisi tullut kuuloonkaan parrasvaloista nauttivan AMLO:n aikakaudella. Vaikka hän mieluusti vaalii mielikuvaa vaatimattomana kansanmiehenä (paikasta toiseen hän köröttelee valkealla Volkswagen Jetallaan ja presidentiksi noustuaan hän pisti presidentinkanslian yksityislentokoneen myyntiin), huomiosta hän nauttii.

Koko kuuden vuoden ajan hän on aloittanut jokaisen arkiaamun lehdistötilaisuudella, jossa herjaa poliittisia vastustajiaan televisiokameroiden käydessä. Kautensa loppumetreillä hän myös keskittyi kehumaan ”Claudiaa” tämän kyvykkyydestä ja rehellisyydestä, ja vastaavasti haukkumaan opposition ehdokasta niin, että Gálvez lopulta pyöräili presidentinlinnalle saakka puolustautumaan väitteiltä. AMLO ei avannut ovea, mutta tempauksen myötä Gálvez ponnahti koko kansan tietoisuuteen.

aop_0306_meksiko_sheinbaumSheinbaumin kannattajat juhlivat voittoa Méxicon keskusaukiolla Zócalolla myöhään sunnuntaina.

Kartellien väkivalta, talous ja siirtolaisuus työpöydällä ensimmäisinä

Etukäteen on pohdittu, löytääkö Sheinbaum oman äänensä vaalien jälkeen, vai jääkö hän kulisseissa hääräävän mentorinsa talutusnuoraan - vaikka AMLO on vakuuttanut odottavansa eläkepäiviä etelän maatilallaan Chiapasissa. Koska Sheinbaumin suosio pohjautui vahvasti AMLO:n ja Morenan kannatukseen, hän ei vaalikampanjan aikana voimakkaita irtiottoja puolueen linjasta tehnyt. 

AMLO on kolminkertaistanut minimipalkan, nostanut vanhusten ja muiden hauraassa asemassa olevien sosiaalietuuksia. Näitä sosiaalipoliittisia ohjelmia Sheinbaum on luvannut jatkaa ja laajentaa. Kiinnostavaa on, mitä ilmastotieteilijä tekee maan öljyteollisuudelle, johon AMLO pumppasi rahaa. Tavoitteekseen hän on nimennyt uusiutuvan energian edistämisen. 

Sheinbaum saa haasteekseen myös huumekartellien väkivallan ja korkeat murhatilastot. Vuosittain Meksikossa tilastoidaan edelleen yli 30 000 henkirikosta, ja luku ei ole koko totuus. Äänestäjät toivovat naispresidentin puuttuvan myös naismurhiin eli feminicidioihin. Meksikossa tapetaan keskimäärin kymmenen naista päivässä. Väkivaltarikoksiin Sheinbaum aikoo puuttua AMLO:n tapaan juurisyihin keskittyen, mutta myös oikeuslaitosta kehittäen, jotta rikolliset joutuisivat nykyistä useammin vastuuseen teoistaan. Vuonna 2022 peräti 95 prosenttia rikoksista jäi selvittämättä ja tekijät rankaisematta. 

aop_0306_meksiko_sheinbaum6Vaalien alla yli 30 paikallisvaaliehdokasta murhattiin. Yksi heistä oli Celayan kaupungin pormestariehdokas Bertha Gisela Gaytán Gutierrez Guanajuaton osavaltiossa.

Uudesta suunnasta maahanmuuton suhteen saatettiin saada vinkki vaaliväittelyssä, jossa hän väläytti uudistavansa korruptoituneeksi syytetyn maahanmuuttoviraston. Siirtolaisuus tulee myös olemaan seuraavan presidentin pöydällä. Suhteet Yhdysvaltojen ja Meksikon välillä muuten riippuvat pitkälti siitä, kuka Valkoiseen taloon marraskuussa äänestetään.

AMLO ei puhu englantia, ei ole juuri matkustanut ulkomailla ja ajattelee hyvän sisäpolitiikan olevan parasta ulkopolitiikkaa. Sheinbaum suoritti osan jatko-opinnoistaan Kalifornian yliopistossa, minkä lisäksi hänen siskonsa ja tyttärensä asuvat Yhdysvalloissa, joten hänellä olisi edellytyksiä kohentaa naapurisuhteita.

Edellytyksiä olisi siksikin, että Meksiko on Yhdysvaltojen suurin kauppakumppani. Ulkomaiset investoinnit ovat kasvaneet vauhdilla, kun koronapandemia toi päivänvaloon toimitusketjujen haavoittuvuuden. Monet yritykset ovat siirtäneet Yhdysvaltain markkinoille suuntaavaa tuotantoaan Kiinasta Meksikoon osana niin kutsuttua nearshoring-ilmiötä, jota Sheinbaum on luvannut edistää. 

Presidentin lisäksi Meksikossa valittiin yli 20 000 vallankäyttäjää kongressiin, senaattiin, osavaltioiden kuvernööreiksi ja paikallishallintoihin. Osavaltioiden johdossa Morena kasvatti valtaansa niin, että nyt vain kahden osavaltion johdossa on muun puolueen kuin Morenan edustaja. Kongressin 500 paikasta Morena ja sen kumppanipuolueet voittivat ainakin 346, kun taas 128 senaatin paikasta 76. 

Oman puolueen vahva enemmistö molemmissa saleissa tasoittaa Sheinbaumin alkutaivalta, kun hän vannoo virkavalansa 1. lokakuuta.  

aop_0306_meksiko_sheinbaum3STELLA Pictures / ddp

Tuoreimmat aiheesta

Meksiko