Brasiliassa vasemmistolainen Luiz Inacio Lula da Silva on voittanut presidentinvaalit täpärästi ja palaa presidentiksi yli vuosikymmenen tauon jälkeen. Vaaliviranomaiset julistivat Lulan voittajaksi varhain maanantaina Suomen aikaa ja kertoivat hänen saaneen toisella kierroksella vajaat 51 prosenttia äänistä, kun noin 99 prosenttia kaikista äänistä oli laskettu.
Oikeistopopulistinen istuva presidentti Jair Bolsonaro sai noin 49 prosentin äänisaaliin. Bolsonaron presidenttikausi jää siis tässä vaiheessa neljän vuoden mittaiseksi.
Mielenkiinto kohdistuu nyt siihen, miten Bolsonaro ja hänen kannattajansa suhtautuvat niukkaan vaalitappioon. Bolsonaro on jo kuukausien ajan vihjaillut, että Brasilian sähköinen äänestysjärjestelmä mahdollistaisi vaalivilpin.
Lue myös: Presidentinvaalien ääntenlaskenta on alkanut Brasiliassa
Lula, 77, toimi Brasilian presidenttinä vuodet 2003–2010 ja pääsee nyt kolmannelle virkakaudelle. Presidenttikautensa jälkeen hänen maineensa tahraantui korruptiosyytösten takia ja hän oli vangittuna puolitoista vuotta, mutta lopulta syytteet hylättiin.
Vaalit jakoivat kansaa
Kiihkeä vaalitaistelu jakoi brasilialaisia rajusti, sillä molemmat ehdokkaat ovat maassa sekä rakastettuja että vihattuja eri ryhmien keskuudessa. Konservatiivinen Bolsonaro on ollut etenkin liike-elämän, arvokonservatiivisten kristittyjen ja korruption vastaisten toimijoiden suosiossa, kun taas entinen ammattiliittojohtaja Lula on vedonnut arvoliberaaleihin äänestäjiin ja köyhään väestönosaan.
Voitonpuheessaan Sao Paulossa Lula vetosikin "rauhan ja yhtenäisyyden" puolesta. Lula saapui hymyssä suin kannattajiensa eteen ja julkaisi myös yhden sanan tviitin: "Demokratia."
– Kenenkään intresseissä ei ole elää jakautuneessa maassa, joka on pysyvässä sotatilassa, Lula sanoi punaisiin pukeutuneille kannattajilleen.
Lue myös: Brasiliassa äänestetään tänään presidentinvaalien toisella kierroksella
Lula lupasi olla kaikkien 215 miljoonan brasilialaisen presidentti, ei vain häntä äänestäneiden. Lula myös ilmoitti Brasilian palanneen kansainväliselle näyttämölle ja julisti maailman tarvitsevan elävää Amazonia.
– Kerromme tänään maailmalle, että Brasilia on palannut, Lula sanoi ja lisäsi Brasilian olevan valmis ottamaan jälleen paikkansa ilmastokriisin vastaisessa taistelussa.
Lue myös: Amazon palaa taas, Brasilian sademetsissä tuhoisin maastopalopäivä 15 vuoteen
Kansainvälisesti suuri mielenkiinto vaaleissa onkin kohdistunut siihen, miten tulos vaikuttaa Amazonin sademetsään ja sitä kautta ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Lulaa on pidetty Amazonin kannalta parempana ehdokkaana, sillä presidenttinä Bolsonaro kiihdytti sademetsän hakkuita ja viljelysmaaksi muuttamista, mikä on kiihdyttänyt valtavan ekosysteemin kuihtumista.
Biden ja Macron onnittelivat
Vaalien ensimmäisellä kierroksella lokakuun alussa Lula sai 48 prosenttia ja Bolsonaro 43 prosenttia äänistä. Tulos oli ennakkokyselyihin nähden Bolsonarolle yllättävän hyvä, minkä vuoksi toisestakin kierroksesta odotettiin huipputasaista, vaikka Lulalla oli gallupeissa pieni etumatka.
Jännitteet olivat kovat myös vaalipäivänä. Lulan työväenpuolueen mukaan ex-presidentin kannattajilla oli vaikeuksia päästä äänestämään poliisien katusulkujen vuoksi varsinkin maan köyhässä koillisosassa. Kaikki sellaiset äänestäjät, jotka vielä jonottivat uurnille äänestyspaikkojen sulkeutuessa, saivat kuitenkin äänestää.
Lue myös: Brasilian Bolsonaro: "Tiedän kuinka Ukrainan sota voitaisiin ratkaista – mutta en kerro sitä kenellekään"
Siinä missä vaalituloksen ratkettua Lulan kannattajat aloittivat riehakkaan juhlinnan eri puolilla maata, pääkaupunki Brasiliaan kerääntyneet Bolsonaron kannattajat kyynelehtivät.
Heti voiton ratkettua Lula sai onnitteluja ulkomaisilta valtionjohtajilta. Onnittelunsa lähettivät muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Biden onnitteli Lulaa voitosta "vapaissa, reiluissa ja uskottavissa vaaleissa", minkä voi tulkita kuittaukseksi Bolsonaron vilppiväitteille.
Maan historian suosituin presidentti palaa virkaan
Bolsonarosta tulee ensimmäinen istuva presidentti vuonna 1985 päättyneen sotilasdiktatuurin jälkeen, joka ei pääse jatkokaudelle. Entinen armeijan kapteeni on vedonnut äänestäjiin hyvin samankaltaisilla keinoilla kuin Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump – rikkomalla surutta poliittisen korrektiuden sääntöjä ja hyökkäämällä kiivaasti vastustajiaan ja mediaa vastaan.
Lue myös: Brasilian koronatoimia tutkinut senaatin paneeli tukee syytteiden nostamista presidentti Bolsonaroa vastaan
Lula oli Brasilian historian suosituin presidentti jättäessään virkansa vuonna 2010. Hänen uudesta presidenttikaudestaan on kuitenkin tulossa asiantuntijoiden mukaan edellistä haastavampi. 2000-luvulla Brasilia sai nauttia ennennäkemättömästä talouskasvusta ja Lulan sosiaaliset ohjelmat nostivat miljoonia brasilialaisia köyhyydestä, mutta nyt maailmantalouden tilanne on vaikea.
Kongressi on myös nyt oikeiston hallussa, mikä vaikeuttaa Lulan tehtävien hoitamista.
Ilon kyyneleitä ja ärtymystä
Lulan kannattajien keskuudessa nähtiin tuloksen ratkettua riemua, ilon kyyneleitä ja helpotusta.
– Tätä tunnetta ei voi kuvailla. Hän edustaa niin montaa asiaa: sukupuolten tasa-arvoa, vapautta. Lula muuttaa kaiken, kyynelehtivä virkamies Carolina Freio, 44, kertoi baarissa Rio de Janeiron Copacabanalla.
Riolainen teknikko Victoria Cabral oli edelleen hermostunut, vaikka hänen suosikkinsa voittikin.
– En ymmärrä, miten puolet maasta äänesti Bolsonaroa, se saa minut tuntemaan itseni turvattomaksi, Cabral sanoi ja syytti Bolsonaroa rasistiksi, homofoobikoksi ja naisvihaajaksi.
Bolsanaron tukijoiden keskuudessa kupli pettymyksen ohella epäluulo tuloksia kohtaan.
– Toivon yhä, että presidentti tapaa kenraalien kanssa, toivomme, että asiat muuttuvat hetkenä minä hyvänsä, nimettömänä pysytellyt 57-vuotias hammaslääkäri sanoi.
Opettaja Ruth da Silva Barbosa, 50, sanoi pitävänsä tulosta vastenmielisenä.
– Brasilian kansa ei niele tekaistuja vaaleja ja luovuta valtiotamme varkaalle, hän sanoi.
0:30