Britannia hiljentyi Margaret Thatcherin hautajaisiin

5:41img
Julkaistu 17.04.2013 11:07(Päivitetty 17.04.2013 16:37)

Lontoo pysähtyy tänään Britannian entisen pääministerin Margaret Thatcherin hautajaisten ajaksi.

Kaikki ydinkeskustan kadut suljetaan liikenteeltä, sillä hautajaissaatto kulkee Lontoon sydämen kautta.

Thatcherin arkku on levännyt yön ajan Parlamenttitalon kryptassa, ja sieltä se siirtyy Downing Streetin ja Trafalgarin aukion kautta Strandiä myöten St Clement Danesin kirkkoon Cityn ja muun Lontoon rajalla, jossa alkaa hautajaisten seremoniallinen osuus.

Thatcherin viimeinen matka Cityn halki käy tykinlavetilla satojen maa-, meri-, ja ilmavoimien sotilaiden reunustaessa katuja. Ruumissaaton kulkiessa kaupungin läpi Big Ben hiljenee, ja tykistö ampuu Towerin linnasta kunnialaukausten sarjan, yhden minuutissa siihen saakka kunnes arkku saapuu tuomiokirkon portaille. Sieltä sen kantavat kirkkoon Falklandin sodassa taistelleiden yksikköjen edustajat.

Juhlavat ja kalliit hautajaiset

Hautajaisjumalapalvelukseen osallistuu satoja vieraita – kutsuttujen listalla ovat niin kuninkaalliset, entiset brittipääministerit, kuin Thatcherin ystävät ja poliittiset liittolaisetkin. Eli kyse on hautajaisista, joita normaalisti ei järjestetä kuin kuninkaallisille.

Surujuhlan näyttävyydestä huolimatta kyseessä eivät kuitenkaan ole valtiolliset hautajaiset: niitä Thatcher ei itselleen halunnut. Sen sijaan hänet saatetaan viimeiselle matkalle täkäläisessä protokollassa seremoniallisiksi kutsutuissa hautajaisissa.

Käytännössä näillä kahdella ei ole suurtakaan eroa, pääasiassa kyse on pienistä yksityiskohdista – ja siitä, että seremoniallisista hautajaisista ei tarvitse päättää parlamentissa. Thatcherin edustajien mukaan rautarouva halusi välttää tämän, sillä hän pelkäsi keskustelujen ja äänestyksen muodostuvan liian riitaisiksi.

Thatcher ei kuitenkaan vastustanut julkisten varojen käyttöä hautajaisiinsa, vaikka mediassa onkin näin väitetty. Hänen säätiönsä on luvannut kattaa osan kustannuksista, mutta tästä huolimatta tämän päivän seremonioihin kuluu runsaasti myös veronmaksajien varoja, arvioiden mukaan hautajaiset maksavat runsaat kymmenen miljoonaa euroa, eikä tuo summa vielä kata kaikkia vaadittavia turvatoimia.

Niihin varoja saattaa kulua odotettua enemmän, sillä monet ryhmät ovat aikoneet järjestää hautajaisten aikana mielenosoituksia – esimakuahan tästä saatiin jo viime viikon katutansseissa ja anarkistijuhlissa, ja lauantain suurmielenosoituksessa Trafalgarin aukiolla.

Samasta mielialasta kertoo sekin, että tämän viikon myydyimpien levyjen joukkoon on some-kampanjan saattelema noussut Judy Garlandin ”Ding-dong noita on kuollut”.

Thatcher edelleen kiistelty hahmo

Kovaäänisistä protesteista huolimatta monet silti surevat Thatcheria. Etenkin konservatiiveille hän oli Britannian merkittävin valtiomies sitten Winston Churchillin.

Pääministeri David Cameron jopa kuvasi edeltäjäänsä yhdeksi kaikkien aikojen suurimmista briteistä – Falklandin sodan voittajaksi, ammattiliittojen kesyttäjäksi ja talouden vapauttajaksi.

Useille vanhemman polven konservatiiveille Thatcher oli lisäksi viimeinen kunnon oikeistojohtaja – ei mikään puolivillainen liberaali, jollaisiksi he luokittelevat puolueen nykyisen johdon.

Politiikan vasemmalla laidalla Thatcher kuitenkin nähdään maan kahtia jakaneena poliitikkona: monet työväenpuolueen kannattajat katsovat hänen suosineen Britannian eteläosia ja ja niiden pankkipohjaista taloutta ja antaneen pohjoisten teollisuusalueiden rapautua tavalla, josta ne eivät ole vieläkään toipuneet. Nämä kannat näkyivät selvästi viime viikolla, jolloin yli puolet labourin kansanedustajista boikotoi parlamentissa Thatcherin kunniaksi järjestettyä muistoistuntoa.

Liberaaleillekin Thatcher on etäinen hahmo: he muistavat hänet kovana oikeistolaisena, joka ei kantanut huolta vähemmistöjen oikeuksista tai naisten tasa-arvosta – vaikka hän olikin maan ensimmäinen naispääministeri, ei hän esimerkiksi ottanut hallitukseen koko virkakaudellaan kuin yhden naisen.

Eli Thatcherin jättämä perintö ei ole yksiselitteinen, ja tämän päivän juhlallisuuksista huolimatta brittien suhtautuminen häneen on yhä ristiriitaista.

MTV3 – Lontoo – Risto Pyykkö

Margaret Thatcherin hautajaiset kuvina

Thatcherin arkkusaattueelle erikoiset aplodit

Piispa nauratti Thatcherin hautajaisvieraita

Salolainen: Thatcherin Saksa-pelko leimaa yhä brittien EU-politiikkaa

Thatcheria ei muistettu vain hyvällä – kuvagalleria

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat