Kommentti: Britit kaipaavat tylsiä poliitikkoja – ja se lupaa murskavoittoa työväenpuolueelle

Työväenpuolueelle povataan vaalivoittoa Britanniassa 3:10
Video: Työväenpuolueelle povataan vaalivoittoa – katso raportti Lontoosta

Työväenpuolue on nousemassa valtaan 14 vuoden jälkeen, koska kansalaiset kaipaavat tylsiä poliitikkoja, kirjoittaa MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Laura Pylvänäinen Lontoosta. 

Aamuohjelmassa pyöritetään uutisia Jamaikalta ja Australiasta, Good Morning Britain saa sohvilleen vieraaksi paluun tehneen pop-tähden. Vaalit katosivat televisiosta sillä sekunnilla, kun äänestäminen alkoi. 

Tai pikemminkin politiikan puiminen katosi, käytännön ohjeita vielä jaetaan.  Sellaisia, kuten saako äänestyskopissa ottaa selfien tai millaista pukeutumista vaalipäivän sää edellyttää. 

Uteliaille tiedoksi, että selfietä ei saa ottaa, koska jos vahingossa paljastaa jonkun muun äänestyslapun, voi saada jopa 5 000 punnan sakon. Säätiedotteen perusteella sadetakkia ei tänään tarvitse.

Tänään 4. heinäkuuta Britannian parlamenttivaaleissa valitaan 650 uutta kansanedustajaa parlamentin alahuoneeseen. Kannatuskyselyt ennakoivat, että konservatiivipuolue joutuu luopumaan vallasta 14 vuoden jälkeen. Jopa pääministeri Rishi Sunakin parlamenttipaikka on vaarassa. 

Työväenpuolueelle ennustetaan murskavoittoa. 

Monet politiikan kommentaattorit ovat moittineet viime viikkojen vaalikeskustelua tylsäksi. Vaaliteemoista, puolueiden lupauksista ja lupausten eroavaisuuksista ei olla otettu kunnolla selvää. 

Suomalaisten ja muiden EU-kansalaisten näkökulmasta on kummallista, että esimerkiksi brexitistä, sen seurauksista ja seurausten korjaamisesta ei olla käyty kunnon keskustelua. Etenkin, kun idean läpi runnonut oikeistopopulisti Nigel Farage on ehdolla parlamenttiin ja kerää maahanmuuttovastaisten ääniä, myös entisiltä konservatiivien kannattajilta.

Vaikka brittien mielissä leijuu voimakas bregret, eli katumus EU-erosta, koko aiheesta tuntui jo tulleen virtahepo olohuoneessa. Viimein työväenpuolueen johtaja ja pääministeriehdokas Keir Starmer vaalien kynnyksellä totesi, ettei Britannia palaa unioniin hänen elinaikanaan. Aihe käsitelty. 

Eivät vaalit silti missään nimessä yksitoikkoiset ole olleet. Siitä ovat konservatiivipuolue ja Sunak pitäneet huolen aivan lähtölaukaisusta lähtien. 

Meeminikkareiden suosikki on ollut Sunakin vetiseksi yltynyt puhe, jossa hän ilmoitti uusien vaalien päivämäärän seisoen virka-asuntonsa edessä. Satoi kaatamalla, kukaan ei huomannut tuoda pääministerille sateenvarjoa ja taustalla kaikui kappale "Things Can Only Get Better", eli asiat voivat ainoastaan parantua. Kyseessä on kilpailevan työväenpuolueen tunnuslaulu, joka yhdistetään sen vaalivoittoon vuonna 1997. 

Sittemmin syntyi maanvyöryn lailla edennyt vedonlyöntikohu. Useiden konservatiiviehdokkaiden paljastettiin lyöneen vetoa vaalien päivämäärästä. Vaalivedonlyönti on Britanniassa tavallista, mutta sisäpiiritietoja hallussa pitäville kiellettyä. Ehdokkaita hyllytettiin ja anteeksi pyydeltiin. Kaiken keskellä joiltain meni ohi, että myös työväenpuolueen ehdokas joutui tutkinnan kohteeksi.

Sunak itse joutui jälleen skandaalin keskelle Normandian maihinnousun muistopäivänä, jolloin hän poistui paikalta kesken juhlallisuuksien ehtiäkseen televisiohaastatteluun. Olaf Scholzin, Emmanuel Macronin ja Joe Bidenin rinnalle poseeraamaan jäi Britannian ulkoministeri David Cameron

 Suuri yleisö tulkitsi tempun loukkauksena veteraaneja kohtaan. 

Keskustelu politiikan sisällöstä onkin osittain hautautunut anteeksipyytelyjen alle. Työväenpuoluekin on voinut pelata varman päälle ja olla tekemättä ronskeja linjauksia, kun konservatiivit ovat itse kaivaneet omaa kuoppaansa. 

Työväenpuolue ei herätä suurta ihastusta tai kansanhurmiota. Mediassa on mainittu äänestäjien apatia: kunhan konservatiivit saadaan siirrettyä sivuun, muulla ei niin väliä. Osa toivoo, että sen jälkeen politiikan keskiöön palaa tylsä ja tavallinen politiikka, jossa ajetaan kansalaisten asioita. 

Ehkä sitten palkasta jäisi jotain käteen menojen jälkeen ja sairaana saisi hoitoa. 

Viime metreillä vaaliuutisointi typistyi kiihtyvällä tahdilla ilmestyneisiin kannatuskyselyihin, jotka ennakoivat työväenpuolueen ylivoimaa. Lopulta pääministeri Sunak alkoi varoitella brittejä työväenpuolueen superenemmistön haitallisuudesta. 

Media tulkitsi omien poliittisten näkemysten välttelyn luovuttamiseksi, vaikka Sunak sen BBC:n haastattelussa jyrkästi kiistikin. Todennäköistä silti on, että Downing Streetillä pääministerin muuttolaatikot on jo pakattu.

Myös Starmer oli löytänyt jostain kuormalavallisen verran itsevarmuutta, kun hän piti viimeisen kampanjapuheensa keskiviikkoiltana. Enää hän ei pohtinut mitä tekisi pääministerinä, vaan mitä hän tulee tekemään. 

Kaikista gallupkyselyistä huolimatta mikään ei silti ole tähtiin kirjoitettua, ennen kuin tulokset ovat julki. Myös Starmer itse muistutti brittejä, että omaa äänioikeuttaan kannattaisi käyttää. Aikaa siihen on puoleen yöhön asti Suomen aikaa.

Apatian torjumisen ykköspalkinto näissä vaaleissa kuuluu yksinoikeudella liberaalidemokraattien puheenjohtajalle Ed Daveylle. Kampanjatilaisuuksissa hänet on kuvattu muun muassa surffaamassa, benjihyppäämässä, traktoriajelulla, kottikärrykilvassa ja hiekkalinnaa rakentamassa. 

Epäselvää on, miten seikkailut ovat auttaneet äänestäjiä päätöksenteossa.

Lue myös:

    Uusimmat