Britannian EU-ero johti yllätyskäänteeseen ikivanhassa aluekiistassa – vaikutukset tuntuvat Suomessa asti

Espanjan ja Britannian hallitukset ovat päässeet myöhään eilen historialliseen esisopimukseen Gibraltarin tulevasta asemasta.

Maat sopivat, että Britannialle kuuluva Gibraltar, joka sijaitsee Espanjan eteläreunalla, liitetään Britannian EU-eron seurauksena osaksi EU:n Schengen-aluetta kaikkine tähän kuuluvine velvoitteineen.

Maaraja Gibraltarista Espanjaan avautuu kokonaan ja passintarkastukset EU:n suuntaan loppuvat, lupasi Espanjan ulkoministeri Arancha González Laya.

Toisaalta britit tarvitsevat passin, jos matkustavat Gibraltariin, koska Gibraltarista tulee Schengen-alueen ulkoraja.

Sovintoon pakon edessä

Gibraltarin rajoja, sataman tavaraliikennettä ja alueen lentokenttää ryhtyy valvomaan EU:n rajavalvontavirasto Frontex aluksi neljän vuoden ajaksi.

Espanja katsoo olevansa jatkossa päävastuussa Gibraltarin Schengen-rajan valvonnasta. On kuitenkin epävarmaa, sallitaanko Espanjan viranomaisten fyysisesti levittäytyä Gibraltarin alueelle.

Esisopimus syntyi pakon edessä neuvottelujen määräajan jo kuluessa umpeen, ja monet yksityiskohdat voivat vielä aiheuttaa päänvaivaa.

Gibraltar on myös brittilaivaston strategisesti tärkeä tukikohta, ja kiista aluevesirajoista on poikinut toistuvia kahnauksia Espanjan ja Gibraltarin merivartijoiden välillä.

Britannian pääministeri Boris Johnson kuitenkin vahvisti uudenvuodenaattona, että hän tukee neuvottelutulosta.

Välttämätön ratkaisu

Saavutettu ratkaisu vastaa Gibraltarin ja sen ympäristön välittömiin tarpeisiin, sillä yli 10 000 ihmistä käy Gibraltarissa töissä Espanjan puolelta.

Lisäksi monet palvelut Espanjassa ovat elintärkeitä Gibraltarin kallioniemen noin 30 000 asukkaalle.Ilman sopimusta brexit eristäisi Gibraltarin EU:n ulkorajan taakse, mikä aiheuttaisi vaikeuksia kaikille osapuolille.

Kuuluminen Schengen-alueeseen merkinnee toisaalta loppua joillekin Gibraltarin tulonlähteille, kuten kevyesti verotetun tupakan salakuljetukselle Espanjaan sekä rahtilaivojen halpatankkaukselle.

Epäselvää on mitä muutos tietää Gibraltariin rekisteröidyille yrityksille, sillä kallioniemi ei ole enää vuosiin ollut varsinainen veroparatiisi, vaan on saanut kansainvälisen hyväksynnän tietojenvaihdosta.

Neuvottelut käytiin Espanjan ja Britannian ulkoministeriöiden ja Gibraltarin edustajien välisinä. 

Toimeenpanolle ja viimeistelylle on varattu aikaa vielä kuusi kuukautta.

Lopullinen sopimus on tehtävä EU:n ja Britannian välisenä osana brexit-sopimuksia.

Ikivanha aluekiista

Espanjan González Laya tähdensi uudenvuodenaattona, että Gibraltarin ja Espanjan väliltä on nyt poistumassa raja-aita, joka nousi vuonna 1969, kun diktaattori Francisco Francon hallinto saartoi Gibraltarin.

Espanjan siirryttyä demokratiaan ja liityttyä EU-jäseneksi vuonna 1986 raja avautui, mutta se pysyi valvottuna Schengen-alueen ulkorajana, kuten Britannian ja muun EU:n raja.

Espanja pitää edelleen Gibraltaria siirtomaana ja vaatii sen palauttamista. Vastaavasti Britannia lupaa yhä puolustaa itsehallintoisen Gibraltarin suvereniteettia osana Britannian kruununmaita.

Espanja on vaatinut Gibraltaria takaisin siitä asti, kun Britannia valtasi kallioniemen yli 300 vuotta sitten. Vuoden 1713 Utrechtin sopimuksen mukaan alue palautuu Espanjalle, jos Britannia siitä luopuu.

Gibraltarilaiset itse ovat kansanäänestyksissä murskaluvuin halunneet pysyä Britannian alaisuudessa, mutta samanlaisin murskaluvuin he brexit-äänestyksessä vuonna 2016 halusivat Britannian jatkavan EU-jäsenenä.

Koskettaa myös Sampoa

Gibraltarin statuksen muuttuminen kiinnostanee myös suomalaista vakuutus- ja finanssikonserni Sampoa.

Sampon äskettäin yhdessä eteläafrikkalaisen RMI-sijoitusyhtiön kanssa hankkima brittiläinen liikennevakuuttaja Hastings Insurance Services Ltd tarjoaa valtaosan ajoneuvovakuutuksistaan Gibraltarille rekisteröidyn tytäryhtiön Advantage Insurance Company Ltd:n kautta.

Nettisivustojen mukaan Hastingsin online-vakuutukset kilpailevat etenkin edullisilla hinnoilla.

Lue myös:

    Uusimmat