Jos Britannia ei pysty pyristelemään irti poliittisesta brexit-jumistaan, edessä on EU-ero kertarepäisyllä.
Alle on koottu keskeisiä asioita, jotka muuttuisivat kovan brexitin koittaessa. Sopimukseton ero vaikuttaisi erityisesti seuraavilla aloilla ja tavoilla:
Liike-elämä jännittää
Englannin pankin viime viikolla julkaiseman kyselyn mukaan noin neljä viidestä brittiyrityksestä kokee olevansa valmistautunut sopimuksettomaan eroon. Tammikuussa lukema oli noin puolet, eli edistystä on tapahtunut.
Monet yritykset kuitenkin huomauttavat, että heillä ei ole mitään vaikutusvaltaa esimerkiksi tulleihin, rajakiistoihin ja valuuttakurssien heilahteluihin.
Entä maailmankauppa?
Britanniasta tulee EU:n silmissä "kolmas maa", jonka kanssa käydään kauppaa Maailman kauppajärjestö WTO:n säännöillä. EU:n keskimääräiset tullit kolmansille maille ovat suhteellisen alhaisia, mutta joillakin aloilla ero on merkittävä.
Britannia menettää myös pääsyn niille markkinoille, joilla se on toiminut EU:n kauppasopimuksilla. Joitakin sopimuksia maa on tosin jo onnistunut korvaamaan. Lisäksi britit ovat sopineet Yhdysvaltojen, Australian ja Uuden-Seelannin kanssa yhteisten standardien noudattamisesta monilla aloilla.
Rajat kiinni – tai ainakin valvotuiksi
EU on ilmoittanut aloittavansa tullitarkastukset, ruoan laatutarkastukset ja EU-standardien noudattamisen valvonnan Britannian reiteillä. Tämä voi aiheuttaa pitkiä jonoja ja viivästyksiä rajoilla, minkä vuoksi Britannia on etsinyt uusia reittejä ja yhteyksiä vähentääkseen ruuhkia etelärannikon Doverissa.
Britannian hallitus ei odota ruoasta tulevan puutetta, mutta nopeasti pilaantuvien ruokien valikoima saattaa vähetä. Kansanedustajat ovat myös olleet huolissaan paniikkihamstraamisesta.
Pohjois-Irlanti on herkillä
Britannia ei aio välittömästi aloittaa tullitarkastuksia Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisellä rajalla välttääkseen jännitteiden kiristymisen Pohjois-Irlannin puolella.
EU on kuitenkin vaatinut valvontaa rajan yli kulkevalle tavaralle omalla ulkorajallaan, vaikka valvonnan keinoista on pyritty tekemään mahdollisimman hienovaraisia.
Britannian hallitus on myös väläyttänyt mahdollisuutta ottaa Pohjois-Irlanti suoraan valtansa alle sopimuksettoman EU-eron tapauksessa, sillä maan oma hallinto on ollut yli kaksi vuotta jumitilassa kahden valtapuolueen kiistojen vuoksi.
EU-kansalaisten oikeudet kotona ja muualla
Britanniassa on arvioitu asuvan noin 3,5 miljoonaa EU-kansalaista, ja noin miljoona brittiä on asettunut asumaan muihin EU-maihin. Sekä Britannia että monet muut jäsenmaat ovat luvanneet suojella EU-kansalaisten ja brittien oikeuksia, mutta heidän lopullinen asemansa on vielä epäselvä.
EU-maihin matkustavien brittien reissut rajoittuisivat 90 päivän mittaisiksi ja he päätyisivät välittömästi aiempaa tiukempiin passintarkastuksiin.
Lääkkeitä pinotaan jemmaan
Britannian hallitus on pyytänyt lääkeyrityksiä varastoimaan kuuden viikon tarpeen edestä noin 7 000:ta Euroopasta tulevaa resepti- ja apteekkilääkettä. Ministerit ovat luvanneet, että lääkekuljetukset ovat tärkeysjärjestyksessä korkeimmalla ja nopeasti pilaantuvat lääkkeet voidaan tuoda maahan lennättämällä.
Rahoitusala varautuu
Molemmilla puolilla on saatu aikaan väliaikaisia sopimuksia rahoitusmarkkinoista. Esimerkiksi Lontoossa majailevia johdannaismarkkinoita on suojeltu vuoden mittaisella sopimuksella.
Juna kulkee vaan – vai kulkeeko?
EU on suostunut sallimaan lennot Britanniasta jäsenmaihin ensi vuoden maaliskuuhun asti, jos Lontoo suostuu samanlaisen järjestelyyn. Brittilentoyhtiöt eivät kuitenkaan välttämättä voi lentää EU:n sisäisiä reittejä.
Toinen määräaikainen sopimus sallii tavarankuljetukset Britanniaan ja sieltä pois, jos Lontoo tarjoaa vastaavan kohtelun EU:n toimijoille.
Britannian ja Ranskan välinen junayhteys pysyy auki kolme kuukautta, jos Britannia noudattaa EU:n raideliikenneturvallisuuden standardeja.