Britannian uusi hallitus haluaisi solmia EU:n kanssa turvallisuussopimuksen.
Valta vaihtui Britanniassa heinäkuun alun vaaleissa konservatiiveilta työväenpuolueelle.
Uusi pääministeri Keir Starmer sai ulkopolitiikkaansa lentävän lähdön, kun heti ensimmäisellä viikollaan hän lensi Washingtoniin Nato-huippukokoukseen.
Toisella viikollaan pääministerinä Starmer isännöi yli 40 maan johtajia Winston Churchillin synnyinsijoilla järjestetyssä Euroopan poliittisen yhteisön kokouksessa.
– Britannia on palannut Euroopan näyttämölle, Starmer julisti.
Hän on sanonut haluavansa "resetoida" Britannian suhteen Euroopan unioniin, avata siis uuden luvun.
– Tässä kokouksessa pääasia oli lähinnä tunnelman luomisessa ja luottamuksen palauttamisessa. Yksityiskohtia mietitään myöhemmin, arvioi tutkija Jannike Wachowiak UK in a Changing Europe ajatushautomosta.
Britannian eroprosessin aikana ja sen jälkeen suhteet EU:hun ovat olleet paikoin hyiset – erityisesti Boris Johnsonin ja tämän seuraajan Liz Trussin pääministerikausilla.
Viimeisimmän konservatiivipääministerin Rishi Sunakin kaudella tapahtui jo jonkin verran lähentymistä.
– Suhteessa on ollut välillä parempaa, välillä huonompaa säätä. Starmerin Labour-hallitus on konservatiiveja Eurooppa-myönteisempi, joten nyt mahdollisuudet parempaan ovat aika hyvät, arvioi Suomen Lontoon-suurlähettiläs Jukka Siukosaari.
Uuden luvun avaamista ja luottamuksen palauttamista helpottaa se, että brexitistä on kulunut jo lähes viisi vuotta. Henkilöt avainpaikoilla niin EU:ssa kuin Britanniassa ovat monelta osin vaihtuneet.
Uusi turvallisuussopimus?
Tutkija Jannike Wachowiakin mukaan Starmerin hallitus on viestinyt keskittyvänsä suhteiden kehittämisessä ensin turvallisuuspuoleen. Hallitus on sanonut haluavansa tehdä EU:n kanssa sopimuksen, joka käsittelee ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.
– Geopoliittinen tilanne on perustavanlaatuisesti muuttunut brexit-neuvotteluiden jälkeen. Niissä ei sovittu mitään ulkopolitiikasta, turvallisuudesta tai puolustuksesta, Wachowiak sanoo MTV Uutisille.
Hän uskoo, että Donald Trumpin mahdollinen toinen presidenttikausi Yhdysvalloissa luo osapuolille entisestään painetta lähentyä turvallisuuskysymyksissä. Trump suhtautuu kriittisesti Natoon ja Eurooppaan.
Suomen Lontoon-suurlähettiläs Jukka Siukosaari näkee turvallisuussopimuksen kannatettavana ajatuksena.Tasavallan presidentin kanslia
Turvallisuusyhteistyö EU:n ja Britannian on jo tiivistynyt Ukrainan sodan myötä, mutta sillä ei ole puitteita tai rakenteita.
Suurlähettiläs Jukka Siukosaaren mielestä mahdollisessa turvallisuussopimuksessa olisi tärkeä määritellä, missä kaikessa ja miten paljon Britannia voi olla mukana EU:n erilaisessa turvallisuusyhteistyössä.
– Itse näkisin suomalaisena, että meidän edunmukaista on, että turvallisuuskäsitys tässä olisi mahdollisimman laaja. Eivät pelkästään kovat puolustus- ja turvallisuuskysymykset, vaan yhteiskuntien sisäinen turvallisuus, terrorismin vastainen taistelu, järjestäytyneen rikollisuuden vastainen taistelu ja niin edelleen, Siukosaari sanoo.
Korkea-arvoisen EU-virkamieslähteen mukaan EU:n puolella on ollut aina avoimuutta läheiseen yhteistyöhön ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, joten esitys sopimuksesta on tervetullut.
Unionissa kuitenkin odotetaan Britannian hallitukselta yksityiskohtia, ennen kuin se ottaa kantaa mahdollisesta sopimuksesta neuvottelemiseen.
Talouskysymykset vaikeampia
Sekä Jannike Wachowiak että Jukka Siukosaari odottavat, että turvallisuuspuolen jälkeen Britannian hallitus haluaa pohtia taloussuhdetta. Starmer on sanonut, ettei halua luopua Boris Johnsonin aikaisesta brexit-sopimuksesta, vaan hakea siihen parannuksia.
Se voi kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty. Brexit-sopimus syntyi aikanaa pitkien ja tuskaisten neuvottelujen tuloksena.
Lue myös: MTV Lontoossa: Suomen kansalaisuutta hakenut Noah asui Helsingissä vielä vuosi sitten – nyt hän istuu kansanedustajana Britannian parlamentissa
EU:ssa halu avata sopua edes pieneltä osin voi olla vähissä.
– Haaste, joka Starmerille tulee eteen, on saada EU neuvottelupöytään. EU:n näkökulmasta kauppasuhde toimii jo melko hyvin ja sillä on paljon akuutimpia ongelmia ratkaistavaan, muun muassa Ukrainan sotaan liittyen, Wachowiak arvioi.
– Britannian ja EU:n suhde on molemmille osapuolille niin tärkeä, että siihen kannattaa panostaa. Toivon, että seuraavina kuukausina ja vuosina päästään sille tasoille, että löydetään uniikki malli, mikä tarvitaan Britannian kokoisen maan ja EU:n yhteistyölle, suurlähettiläs Siukosaari toivoo.