MTV Lontoossa: Suomen kansalaisuutta hakenut Noah asui Helsingissä vielä vuosi sitten – nyt hän istuu kansanedustajana Britannian parlamentissa

Noah Law aloitti tällä viikolla Britannian parlamentissa uutena kansanedustajana. Ennen valintaansa Law asui Suomessa viisi vuotta ja on hakenut Suomen kansalaisuutta.

Vielä viime kesänä Noah Law’n elämä näytti varsin toisenlaiselta. Hän asui Helsingissä ja työskenteli Suomen valtion lähes kokonaan omistamalle kehitysrahoitusyhtiö Finnfundille.

Keskiviikkona Britannian parlamentin avajaisseremoniassa hän istui kansanedustajana työväenpuolueen edustajien joukossa.

Miten Noah Law päätyi Suomeen viideksi vuodeksi ja takaisin synnyinmaahansa kansanedustajaksi?

Oppi suomea ja haki kansalaisuutta

Vuonna 2018 Law’lla oli edessään iso muutos. Hän oli päättänyt ottaa vastaan työn Finnfundilta ja oli muuttamassa Helsinkiin suomalaisen tyttöystävänsä kanssa.

Uudessa ympäristössä hän viihtyi hyvin, vaikka eroja yhteiskunnissa onkin paljon. Erityisesti Law nautti työn ja vapaa-ajan balanssista Suomessa.

– Suomi on rauhallinen paikka asua ja työskennellä. Elämänrytmi on hyvin erilainen kuin Britanniassa, Law sanoo MTV:lle Lontoossa juuri ennen parlamentin avajaisjuhlallisuuksia.

Vuosinaan Helsingissä hän oppi toimiston työkielenä ollutta suomea riittävästi, jotta pystyi hakemaan Suomen kansalaisuutta ennen muuttoaan takaisin Britanniaan. Viime vuonna alkanut prosessi on yhä kesken.

Voitti istuvan kansanedustajan

Päätös muuttaa takaisin Britanniaan tapahtui halusta elämän yksinkertaistamiseen. Koronapandemiasta asti hän oli elänyt toinen jalka Suomessa, toinen synnyinseudulla Cornwallissa.

Myös poliittinen vaikuttaminen alkoi vetää puoleensa.

Kun konservatiivipääministeri Rishi Sunak julisti toukokuun lopulla parlamenttivaalit heinäkuun alkuun, tarjoutui mahdollisuus asettua ehdolle kotivaalipiirissä St Austell ja Newquayssa työväenpuolueen ehdokkaana.

Vaaleissa hän päihitti istuvan konservatiiviedustajan ja tuli valituksi ensimmäisenä puolueensa edustajana vuonna 2010 perustetun vaalipiirin historiassa.

Konservatiivipuolue menetti Cornwallin alueen kaikki kuusi paikkaa – neljä työväenpuolueelle, kaksi liberaaleille.

– Konservatiivit menettivät vallassa ollessaan täysin kosketuksen brittien arkeen. He eivät muistaneet, että poliitikkojen pitää palvella tavallista kansaa, Law sanoo.

Parlamenttivaaleissa työväenpuolue yli kaksinkertaisti paikkamääränsä 412:aan. Sillä on nyt enemmistö alahuoneen paikoista ja puolueen puheenjohtaja Keir Starmer nimitettiin pääministeriksi heti vaalien jälkeen.

Konservatiivipuolue romahti 365 paikasta 112 paikkaan.

Kehitystausta ja pohjoismainen sosiaalidemokratia apuna

Kolmekymppisen Noah Law’n kolme vaaliteemaa vaaleissa olivat työllisyys, asuntotilanne ja Cornwallin alueen yleinen tilanne.

– Cornwall nähdään usein paikkana, jossa on idyllisiä kyliä ja kauniita rantoja. Tämä on tietysti totta. Mutta monilla alueilla on myös puutetta ja sosiaalisia ongelmia.

Cornwall sijaitsee Englannin lounaisosassa. Vaalipiirissä on Law’n mukaan alueita, jotka kuuluvat Britannian köyhimpiin.

– Urallani kehitysrahoituksen parissa olen ollut tukemassa kehittyviä maita niiden taloushaasteissa. Nyt tehtäväni on vastata niihin kehityshaasteisiin, joita on meillä Cornwallissa.

Law haluaa muun muassa parantaa julkisia palveluita ja luoda vaurautta vihreillä työpaikoilla.

Hän nimeää pohjoismaisen sosiaalidemokratian yhdeksi ohjenuoristaan politiikassa.

– Aika Suomessa varmasti vaikutti politiikkaani. Se vahvisti sitoutumistani sosiaalidemokratiaan ja edistykselliseen politiikkaan.

Lue myös:

    Uusimmat