Britannian johtava immunologi Sir John Bell väittää koronaviruksen muokkautuneen niin paljon, ettei se ole enää edes sama tauti kuin vuosi sitten, kertoo The Guardian.
Omikron-paniikkia höllentäisi myös East Anglian yliopiston professori Paul Hunter, mutta samaan aikaan muut tutkijat toivovat lisää rajoituksia.
Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ohjelmassa käytiin keskustelua Britannian koronatilanteesta. Ohjelmassa esitettiin painavia väitteitä, jotka on koostanut The Guardian.
– Vaikka sairaalahoitoon joutuneiden määrä on lisääntynyt viime viikkoina omikronin leviämisen myötä, tauti näyttää kuitenkin olevan lievempi ja sairaalahoidon jaksot ovat lyhyempiä tämän variantin kohdalla, johtava immunologi Sir John Bell totesi ohjelmassa.
Hän huomautti, että sairaalahoidon kesto variantin kohdalla oli keskimäärin kolme päivää ja lisähappea tarvittiin vähemmän kuin aiempien koronamuunnosten kohdalla.
Terveysviranomaiset haluavat lisää rajoituksia
Moni tutkija on kuitenkin kritisoinut sitä, ettei Britanniassa ole otettu käyttöön kovempia koronatoimia uudenvuoden juhlahumun alla.
Britannia luopui rokotepassin suunnittelusta syksyllä.
Tutkijat muistuttavat, että omikron on paljon herkemmin tarttuva ja se voi lisätä koronakuolemien määrää sekä sairaalahoidon kuormitusta. He pelkäävät, että tartunnat voivat kasvaa myös vanhusten keskuudessa.
Joulunvietosta liikkeelle lähteneiden tartuntaketjujen vakavuudesta ei vielä ole edes tietoa, paikalliset terveysviranomaiset huomauttavat.
Professori uskoo koronan muovautuvan tavalliseksi flunssaksi
East Anglian yliopiston professori Paul Hunter puolestaan peräänkuuluttaa normaalia elämää.
– Tämä tauti ei ole katoamassa mihinkään. Ihan viime kädessä meidän on lopulta päästettävä koronapositiiviset jatkamaan normaalia elämää aivan kuin minkä tahansa flunssan kanssa, hän totesi.
Hunter huomautti, että karanteenisäädökset saavat myös aikaan kärsimystä ja niistä olisi luovuttava ennemmin tai myöhemmin.
– Ehkäpä ei kuitenkaan ihan vielä, Hunter huomauttaa.
– Tämä uusi koronavirus on vain yksi muiden koronavirusten joukossa. Muutkin koronavirukset luovat uusia variantteja tyypillisesti vuosittain. Näin käy myös Sars Cov2 -tyypin kanssa. Lopulta siitä tulee aivan tavallisena pidettävä flunssavirus, hän jatkoi.
Sairaalakuormitus vähäisempää
Britanniassa kuitenkin seurataan tarkasti sairaalahoidon kuormitusta. Vaikka omikron leviää herkästi, sen ei uskota aiheuttavan samankaltaista tilannetta kuin aikaisempien epidemia-aaltojen aikana, huomautti ympäristöministeri George Eistice.
– Se, mitä voimme sanoa Etelä-Afrikan tilanteesta, omikronin kohdalla on, että sairaalat eivät kuormitu yhtä paljon ja myös sairaalassa vietetty aika on lyhyempi kuin muiden varianttien kohdalla, hän sanoi.
– Tilannetta on kuitenkin seurattava tarkasti, sillä jos sairaalahoidon kuormitus alkaisi kasvaa, meidän olisi toimittava heti, hän lisäsi.