Brittien Dragonfire-lasertykki osui myös 35-senttisiin harjoitusmaaleihin. Sitä ei kerrota, kuinka kaukana tuhotut kohteet olivat.
Iso-Britannian puolustusministeriö on kertonut teettäneensä testilaukaisun maan ensimmäisellä suuritehoisella laseraseella.
Dragonfire-nimisen aseen testilaukaisu tehtiin jo 17. lokakuuta Wiltshiressa Porton Downin tiedepuistossa, mutta maan puolustusministeriö kertoi siitä julkisuuteen vasta marraskuun puolella julkaisemassaan tiedotteessa.
Lue lisää: Natsit kehittelivät ilmatorjuntaansa uudenlaista ”raidetykkiä”, mutta sitä ei koskaan rakennettu – Kiinassa aseeseen uskotaan yhä
Ensimmäisen kerran Dragonfirea testattiin jo heinäkuussa. Tuolloin osoitettiin, että aseella pystytään seuraamaan ilmassa ja merellä olevia kohteita ja osumaan niihin.
Lokakuun testeissä lasersäde laukaistiin eri etäisyyksillä olleisiin kohteisiin. Onnistunut testi osoitti, että tykillä pystytään ampumaan korkeatehoinen lasersäde hallitusti ja tarkasti kohteeseen.
Testiradalla kauimmainen kohde oli asetettu 3,4 kilometrin päähän Dragonfirestä. Britannian puolustusministeriö ei kuitenkaan ole paljastanut, kuinka kaukana oleviin kohteisiin tykki osui.
Breaking Defense -sivuston mukaan Dragonfire ampui testeissä alas yhden pienen neliroottorisen dronen sekä useita metallisia harjoitusmaaleja, joiden paksuus oli määritetty vastaamaan laivojen ja ilma-alusten runkoja. Neliön muotoisten maalien sivun pituus oli 14 tuumaa eli 35,6 cm.
Dragonfiren tarkoitus on selvittää laseraseiden mahdollisuuksia taistelukentällä. Viimeisimmät testitulokset ovat asetta kehittävän Iso-Britannian puolustustieteen ja -teknologian laboratorion arvion mukaan lupaavia.
Projektin budjetti on 100 miljoonaa puntaa (noin 114 miljoonaa euroa). Päävastuun hankkeesta kantaa MBDA Missile Systems, joka vastaa johtamissodankäynnistä ja kehittää aseen kuvanprosessointikyvykkyydet. Säteensuuntaajan on kehittänyt italialainen Leonardo ja 50 kilowatin lasergeneraattori on englantilaisen Qinetiqin käsialaa.
Lue lisää: Brittitukijat: Ukrainan sodan voimasuhteet voivat muuttua nopeasti hyökkääjän eduksi ilman aseapua – pienikin määrä läntisiä hävittäjäkoneita voisi riittää pelotteeksi
Laseraseilla voidaan ampua alas esimerkiksi droneja ja ohjuksia valonnopeudella. Ammuksetkaan eivät lopu kesken kovin helposti ja yhden laukauksen hinnaksi brittihallitus on arvioinut noin yhden euron. Lasertykkien kuljettaminen on myös verrattain helppoa ja niiden tehoa voidaan tarvittaessa kasvattaa.
Seuraava tavoite on tehdä Dragonfirelle lisää testejä, joissa käytetään aiempaa realistisempia testikohteita.