Sadattuhannet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet aiotaan käännyttää Euroopasta tulevina viikkoina, uutisoi brittilehti The Times. Lehti on saanut tietoonsa EU:n salaisen suunnitelman.
Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Yle.
Jos lähtömaat eivät suostu ottamaan taloudellisista syistä Eurooppaan tulleita kansalaisiaan takaisin, EU uhkaa jäädyttää maiden kehitysavun ja kauppasopimukset. Tämä voisi koskea esimerkiksi Nigeriaa ja Eritreaa.
Vaikeudet palautusten toimeenpanossa johtuvat muun muassa siitä, että yhteistyö turvapaikanhakijoiden lähtömaiden kanssa on puutteellista. Takaisinottosopimusten solmiminen etenkin Afrikan maiden kanssa on ollut vaikeaa.
EU-komission mukaan jäsenmaat voisivat tarjota palautussopimusten vastineeksi viisumikäytäntöjen helpottamista.
Eurostatin mukaan kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla EU:sta haki turvapaikkaa noin 400 000 henkilöä. Noin puolet EU:hun tulleista turvapaikanhakijoista on saanut viime aikoina kielteisen päätöksen.
Jäsenmaita kehotetaan nyt tehostamaan palautuksia. EU-komissio voisi esimerkiksi sakottaa tai haastaa oikeuteen jäsenmaita, jota eivät palauta kielteisen päätöksen saaneita.
Luonnoksen mukaan EU:n rajavartiovirasto Frontexin alaisuuteen perustettaisiin palautuksiin keskittyvä erikoisyksikkö.
Suunnitelmassa hahmotellaan myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pidättämistä, jotta he eivät voisi vältellä palautusta.
Lisäksi alautusten kasvavan määrän tulisi toimia pelotteena, joka ehkäisee laitonta maahantuloa.
Palautukset ovat EU:n turvapaikkapolitiikan keskeinen kipupiste: tilastojen mukaan vain alle 40 prosenttia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista käytännössä poistuu EU-alueelta. Moni hakija päätyy pimeille työmarkkinoille.
Jäsenmaiden sisäministerit keskustelevat asiasta huomenna Luxemburgissa pidettävässä kokouksessa. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Petteri Orpo (kok.).