EU-maat yrittävät tehostaa turvapaikanhakijoiden käännytyksiä

pakolaisia turkin rajalla
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 07.10.2015 19:24

MTV UUTISET - STT

EU-maat pyrkivät tehostamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamista lähtömaihinsa. Jäsenmaiden sisäministerit keskustelevat asiasta torstaina Luxemburgissa pidettävässä kokouksessa. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Petteri Orpo (kok.).  

Tavoitteena on edistää takaisinottosopimuksia lähtömaiden kanssa ja vahvistaa Euroopan rajavalvontavirasto Frontexin roolia palautusten toimeenpanossa.  

- Palautusten kasvavan määrän tulisi toimia pelotteena laittomalle maahanmuutolle, todetaan julkisuuteen vuotaneessa kokousluonnoksessa.  

Palautukset ovat EU:n turvapaikkapolitiikan keskeinen kipupiste: tilastojen mukaan vain alle 40 prosenttia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista käytännössä poistuu EU-alueelta. Moni hakija päätyy pimeille työmarkkinoille.  

EU-komission mukaan tehoton palautusjärjestelmä on selvä kannustin perusteettomiin turvapaikkahakemuksiin. Vaikeudet palautusten toimeenpanossa johtuvat muun muassa siitä, että yhteistyö tulijoiden lähtömaiden kanssa on puutteellista. Takaisinottosopimusten solmiminen etenkin Afrikan maiden kanssa on ollut vaikeaa.  

Palautussopimusten vastineeksi saatetaan tarjota viisumikäytäntöjen helpottamista. Komissio on esittänyt myös kauppasopimusten ja kehitysavun käyttämistä neuvottelukortteina.  

Suomi tukee EU-toimia  

Noin puolet EU:hun tulleista turvapaikanhakijoista on saanut viime aikoina kielteisen päätöksen.   

- (Tehostettujen palautusten) lopullinen määrä riippuu siitä, miten hyvin jäsenmaat panevat uusia käytäntöjä toimeen, sanoi komission tiedottaja Mina Andreeva Brysselissä.  

Sisäministeri Orpo pitää tärkeänä, että palautuksista puhutaan myös EU-tasolla samalla kun tehokkaampia palautusjärjestelmiä edistetään kansallisesti. Suomi pyrkii edistämään palautusten täytäntöönpanoa etenkin Irakin, Afganistanin ja Somalian pohjoisosien suuntiin. Toimivia palautuskäytäntöjä pyritään luomaan yhteistyössä maiden viranomaisten kanssa.  

Sisäministerien on tarkoitus keskustella myös EU:n ulkorajojen valvonnan tehostamisesta. Rajavalvontavirasto Frontex on pyytänyt jäsenmaita lähettämään lisää useita satoja rajavalvojia Kreikkaan ja Italiaan.  

Luxemburgiin on kutsuttu myös Länsi-Balkanin maiden edustajia, joiden kanssa on tarkoitus keskustella sisäministerikokouksen jälkeen.  

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset