Venäjän vaikutusyrityksistä on viitteitä, mutta ei todisteita, sanoo Venäjän toimia Brexit-kansanäänestyksen alla tarkastellut brittiraportti.
Parlamentaarinen komitea vaati tiistaina Britanniassa tarkempaa selvitystä Venäjän mahdollisista vaikutusyrityksistä kansanäänestyksen yhteydessä vuonna 2016.
– Venäjä muodostaa kaikenkattavan turvallisuusuhan, jonka käyttövoimaa ovat vainoharhaiset mielikuvat lännestä ja tahto tulla nähdyksi voimaantuneena suurvaltana, Skotlannin kansallispuolueen parlamentaarikkko Stewart Hosie toteaa raportin tiedotustilaisuudessa.
Raportti vihjaa myös, että Venäjän poliittisesta häirinnästä vuonna 2014 Skotlannin itsenäisyysäänestyksen yhteydessä olisi olemassa uskottavia johtolankoja.
Venäjä kiistää väitteet poliittisesta häirinnästä.
Brittihallitus ei pidä selvitystä tarpeellisena
Britannian EU-eroa kannattanut, konservatiiveista koostuva nykyinen brittihallitus kertoo, ettei se ole nähnyt todisteita onnistuneesta puuttumisesta Brexit-kansanäänestykseen. Kirjallisessa lausunnossaan brittihallitus ei kannattanut tarkempaa selvitystä Venäjän toimista kansanäänestysten yhteydessä.
Skotlannin kansallispuolueen Hosien mukaan komitea ihmetteli, miksi kukaan hallinnossa ei ole tutkinut jälkikäteen mahdollisia Venäjän vaikutusyrityksiä. Tarkempaa selvitystä kannattavat oppositioedustajat sanovat, että todisteiden puute olisi seurausta Britannian silloisen johdon haluttomuudesta selvittää epäiltyä poliittista häirintää.
– Meille selvisi, että Britannian demokraattisten prosessien suojeleminen on "kuuma peruna", työväenpuolueen parlamentaarikko Kevan Jones sanoo.
Siispä parlamentaarinen Venäjän toimia tarkastellut komitea ja konservatiivien brittihallitus ovat täysin eri linjoilla toimista Venäjää kohtaan.