Kaupankäynti Englannin kanaalin yli pysähtyy, lääkkeet ja tuoreet elintarvikkeet loppuvat, väkivaltaiset protestit leviävät ympäri Britanniaa… Tällaisia kauhukuvia listataan Britannian hallituksen eilen julkaisemassa brexit-asiakirjassa.
Britannian hallitus julkaisi myöhään eilisiltana vastentahtoisesti asiakirjan, jossa hallitus listaa sopimuksettoman eli niin sanotun kovan brexitin myötä mahdollisesti tulevia pahimpia vaihtoehtoja. Hallitus julkaisi listan pitkän painostuksen ja mediassa velloneiden spekulaatioiden jälkeen parlamentin vaatimuksesta.
Operaatio keltasirkku
20-kohtainen dokumentti on nimeltään Opration Yellowhammer ja laadittiin noin kuusi viikkoa sitten, vain joitakin päiviä ennen Boris Johnsonin tuloa pääministeriksi. Johnsonin pääministeriyden myötä sopimukseton EU-ero tuli todelliseksi vaihtoehdoksi, sillä hän on vannonut irrottavansa Britannian EU:sta 31.10. joko sopimuksella tai ilman sitä ja riippumatta siitä, mitä mieltä parlamentti on asiasta.
Asiakirjan mukaan sekä yritysten että kansalaisten valmiudet sopimuksettoman eron varalta ovat matalat. Syyksi dokumentissa arvellaan jo pitkään jatkunutta sekavaa poliittista tilannetta, jossa kukaan ei ole voinut olla varma siitä, toteutuuko ero todella.
Protestit leviävät ympäri Britanniaa
Asiakirjassa arvellaan, että Englannin kanaalin ylittävä liikenne saattaa vähentyä jopa 60 prosenttia heti ensimmäisenä eroa seuraavana päivänä. Rekat saattavat joutua odottamaan jopa yli kaksi vuorokautta liikkeelle pääsyä rajalla. Kuljetusten seisominen voi aiheuttaa paniikinomaista pelkoa ruuan loppumisesta.
– Tietynlaiset tuoreet elintarvikkeet käyvät vähiin. Ihmiset alkavat mahdollisesti hamstrata elintarvikkeita paniikissa. Tämä heikentää elintarvikkeiden jakeluketjun toimintaa, mikä taas aiheuttaa protesteja ja vastaprotesteja eri puolilla Britanniaa, asiakirjassa todetaan.
Pahimmat häiriöt kaupankäynnissä saattavat jatkua hallituksen mukaan jopa kolmen kuukauden ajan. Häiriöt vaikuttavat myös polttoaineiden jakeluun, mikä saattaa aiheuttaa laajoja ruuhkia Suur-Lontoon alueella ja hamstraamista muualla. Myös viranomaistietojen vaihto hidastuu Britannian ja EU-maiden välillä.
Parlamentin pakkolomasta kanneltu oikeuteen
Parlamentti on torjunut Johnsonin ehdotukset sopimuksettomasta erosta 31.10. ja vaatinut tätä hakemaan EU:ltä jälleen jatkoaikaa erosopimuksen valmisteluun. Aiemmin tällä viikolla alahuone torjui Johnsonin ehdottamat ennenaikaiset vaalit. Alahuoneen enemmistö aikoo suostua vaaleihin vain, jos Johnson antaa takuut siitä, että sopimuksetonta eroa ei tapahdu.
Sittemmin parlamentti on joutunut viiden viikoin pituiselle istuntotauolle, josta taas on kanneltu eri oikeusistuimiin.
Sopimukseen pääseminen EU-erosta mahdollista olemassa olevien kauppasopimusten jatkumisen eron seuraavan siirtymäkauden ajan. Brexitin kannattajat sanovat, että erosta seuraa mahdollisesti joitakin häiriöitä, mutta ne eivät olisi vakavia ja menisivät nopeasti ohi.
Oikaisu 12.9.2019 klo 17.00: Jutusta oikaistu sanan yellowhammer käännös oikeaksi. Yellowhammer merkitsee englanninkielessä keltasirkkua.