Ei vaaleja ilman epäilyjä hybridivaikuttamisesta. Britannian juuri käydyissä vaaleissa on yksi mahdollinen vaalimanipulaatiotapaus.
Tunnetuin vaalivaikuttamistapaus on Yhdysvaltain presidentinvaalikampanja 2016. Yhdysvaltain viranomaiset osoittavat sormellaan Venäjää.
Britanniassa on selvitetty mahdollisia vaikutusyrityksiä 2016 kansanäänestykseen maan EU-jäsenyydestä. Pääministeri Boris Johnson kielsi raportin julkistamisen ennen vaaleja. Ja juuri käydyissä vaaleissa on yksi mahdollinen tapaus yrittää manipuloida kampanjointia.
Ei toistaiseksi todisteita ulkopuolisista manipulointiyrityksistä
Konservatiivipääministeri Boris Johnsonin suurvoittoon nostaneihin vaaleihin ei ole ainakaan toistaiseksi kohdistunut todistetusti mitään ulkopuolisia yrityksiä manipuloida äänestäjiä.
Yksi epäilty tapaus on, ja se kohdistuu brexitin jälkeen vaalien toiseksi kuumottavimpaan teemaan, Britannian epäviralliseen kruununjalokiveen, kansalliseen terveydenhoitojärjestelmään NHS:ään.
Kuten monessa muussa ikääntyvässä Euroopan maassa, myös Britanniassa terveydenhoito on suuri huoli.
Viime vuosikymmenen lopun finanssikriisin jälkeen budjettileikkaukset ovat osuneet myös NHS:ään. Sairaaloissa on liian täyttä, pätevää henkilökuntaa puuttuu, ja sektorille on tullut mukaan myös yksityisiä voittoa tavoittelevia yhtiöitä, monet niistä Atlantin takaa. On huolia terveydenhuollon yksityistämispaineista.
Työväenpuoluen puheenjohtaja Jeremy Corbyn hyökkäsi kampanjan aikana Johnsonia vastaan väittäen, että NHS:n yksityistäminen on mukana, kun maa meuvottelee kauppasuhteista Yhdysvaltojen kanssa maan erottua EU:sta.
Corbyn nosti esiin nettiin vuotaneita dokumentteja, jotka tukisivat hänen syytöksiään. Johnson kiistää myyntiväitteen ja dokumentit.
Trollausoperaatio?
Asiantuntijoiden mukaan kyseessä saattoi olla trollausoperaatio, jonka juuret vievät Venäjälle.
Tähän viittaisivat dokumenteissa käytetty englanti, joka poikkeaa englantia syntyjään puhuvan ja kirjoittavan kielestä. Myös dokumenttien leviämistapa netissä viittaisi aiempaan trollausoperaatioon, kieliseikkaa myöten. Viranomaisen mukaan tällaisissa operaatioissa on tarkoitus aiheuttaa kansalaisissa yleistä hämmennystä ja epäluuloa koko poliittista järjestelmää kohtaan.
Venäjä kiistää, että se olisi puuttunut näihin tai mihinkään muuhun vaaleihin.
Britannian je Venäjän suhteet ovat kireät muun muassa entisen venäläisagentin Sergein Skripalin ja hänen tyttärensä Julian myrkytystapauksen takia Salisburyssä viime vuoden maaliskuussa. Venäjä kiistää olleensa teon takana.
Venäjä-suhteet eivät ole jääneet huomaamatta
Britannian lähtö heikentää EU:ta globaalina vaikuttajana, mikä hyödyntää sekä EU:n että Britannian vastustajia.
Lontoo on monen venäläisoligarkin vähintään toinen koti, ja heillä on maassa näkyviä ja isojakin omistuksia. Ainakin osalla heistä osaattaa olla, on, tai on ollut kytköksiä ja suhteita Venäjän huipulle presidentti Vladimir Putiniin asti.
Tämä ei ole jäänyt huomaamatta Britannian tiedustelulta.
Parlamentin tiedustelu- ja turvallisuusvaliokunta kirjoitti luottamuksellisen raportin Venäjän mahdollisesta yrityksestä vaikuttaa brexit-kansanäänestyksen 2016.
Raportti on yhä kassakaapissa, sillä pääministeri Boris Johnson kielsi raportin julkistamisen ennen vaaleja.
The Times -lehti kuitenkin uutisoi marraskuussa, että raportti ei sulje pois, että Venäjä olisi yrittänyt vaikuttaa vaalitulokseen. Lehden mukaan raportin loppupäätelmä oli, ettei mahdollista vaikuttamista voida määrittää.
Raportin sanotaan myös arvostelevan Britannian tiedusteluviranomaisia siitä, etteivät he ole kiinnittäneet riittävästi huomiota Venäjän mahdollisiin vaikutusyrityksiin.
Lahjoituksia oligarkeilta?
Saman raportin mukaan useat venäläisoligarkit ovat lahjoittaneet vuosien mittaan yhteensä ainakin kuusinumeroisen luvun verran rahaa konservatiivipuolueelle.
Mediatietojen mukaan raportti nimesi yhdeksän puoluetta lähiaikoina tukenuta venäläislahjoittajaa. Heidän suhteensa Kremliin tosin saattavat vaihdella hyvistä vihamielisiin.
Pelkkien rahalahjoitusten lisäksi ainakin yksi venäläislahjoittaja, Venäjän entisen apulaisvaltiovaranministerin Vladimir Tshernukhinin vaimo Lubov, olisi pelannut tennistä sekä Boris Johnsonin että David Cameronin kanssa, ja maksanut siitä konservatiivipuolueelle 160 000 puntaa, ja tämän lisäksi lahjoittanut 450 000 puntaa viime vuonna.
Joidenkin konservatiivien mukaan Tshernukhinilla olisi mennyt jo aiemmin sukset ristiin Putinin kanssa.
Britannian hallitus on vastannut, että kaikki lahjoittajat ja lahjoitukset kerrotaan viranomaisille, ja että kaikki lahjoittajat ovat Britannian kansalaisia.
Britanniassa odotetaan, että Johnson lupauksensa mukaisesti julkaisee valiokunnan raportin, kun vaalit on nyt käyty.