Brooke Shieldsin dokumenttisarjassa karu paljastus – näyttelijän ensisuudelma oli 11-vuotiaana elokuvassa 29-vuotiaan vastanäyttelijän kanssa

Pretty Baby: Brooke Shields -dokumentti valottaa sitä, kuinka näyttelijä Brooke Shields joutui hyvin nuoresta iästä lähtien seksualisoiduksi sekä hyväksikäytetyksi.

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Brooke Shieldsin, 57, elämästä kertova dokumentti Pretty Baby: Brooke Shields julkaistiin Hulu-suoratoistopalvelussa maanantaina 3. huhtikuuta. Kaksiosaisessa dokumentissa Shields käy läpi uraansa näyttelijänä sekä mallina, jossa on ollut vuosikymmenien ajan monin tavoin huolestuttavia piirteitä. 

Dokumentin yksi kantavista teemoista on se, kuinka hyvin nuoria tyttöjä on kautta aikain seksualisoitu sekä käytetty hyväksi Hollywoodissa. Shields itse kuvattiin alasti Playboy-lehteen 10-vuotiaana ja hän esitti lapsiprostituoitua Pretty Baby -elokuvassa 11-vuotiaana. 

Dokumenttisarjan ohjaajan Lana Wilsonin mukaan Shields on "tyyppiesimerkki" sille, millaista on tulla kohdelluksi "kauniina asiana, jota miljoonat ihmiset tiedostamattaan esineellistävät". 

– Dokumentti kysyy: millaisia psykologisia vaikutuksia sillä on ihmiseen?

Vuonna 1978 ilmestyneessä ranskalaisen Louis Mallen ohjaamassa Pretty Baby -elokuvassa nähdään kohtaus, jossa Shieldsin näyttelemä lapsiprostioitu menee naimisiin miehen kanssa, jolle tämä aiemmin huutokaupattiin tarjottimella tarjoiltuna neitsyenä. Vihkimisen yhteydessä kaksikko suutelee. Shields oli tuolloin 11-vuotias lapsi ja vastanäyttelijä Keith Carradine aikuinen, 29-vuotias mies. Tätä ennen Shields ei ollut koskaan suudellut ketään, joten kyseessä oli hänen ensisuudelmansa. 

– Tämä on hetki, jotka halusin näyttää sekä purkaa, sillä vaikka lapsena Brooke oli täysin tietoinen roolistaan ja tajusi, että näytteleminen oli teeskentelyä, ei voi olla ajattelematta, että tässä on oikeasti 11-vuotias tyttö, joka joutuu suutelemaan 29-vuotiasta miestä, Wilson kertoo asian käsittelystä dokumentissa.

– 11-vuotias Brooke ilmaisi kuvausten aikana tunteneensa olonsa epämukavaksi, mutta ohjaaja ei ottanut sitä vakavasti.

Shieldsin äitiä, niin ikään näyttelijänä työskennellyttä Teri Shieldsia on kritisoitu laajalti vuosikausien ajan siitä, että antoi nuoren lapsensa näytellä Pretty Baby -elokuvassa sekä hyväksyi tämän Playboyn alastonkuvaukset. Brooke Shields puolestaan on kommentoinut muun muassa vuonna 2021 olleensa sitä mieltä, että Pretty Baby olisi "yksi kauneimmista elokuvista", joissa hän on koskaan ollut ja on aiemmin puolustanut äitiään. 

Lue myös:

    Uusimmat