Marilyn Monroesta kertova Blonde-elokuva on kirvoittanut laajaa kritiikkiä esittämällä tapahtumia, joita Monroen elämässä ei oikeasti tapahtunut. Varoitus: sisältää juonipaljastuksia elokuvasta.
Suoratoistopalvelu Netflix kohautti hiljattain julkaistuaan elokuvan Blonde, joka kertoo legendaarisen yhdysvaltalaisen elokuvatähden Marilyn Monroen, oikealta nimeltään Norma Jean Baker, elämästä.
Sen sijaan, että Andrew Dominikin ohjaama teos olisi Monroen elämään perustuva elämäkertaelokuva, sen juoni perustuu kirjailija Joyce Carol Oatesin samannimiseen kirjaan, joka julkaistiin vuonna 2000. Oates on itse kuvaillut kirjan olevan "radikaalisti tislattu elämä fiktion muodossa".
Monroe menehtyi 36-vuotiaana vuonna 1962 barbituraattilääkkeiden yliannostukseen. Aikansa seksuaalisen vapautumisen ikonina tunnetun näyttelijä-mallin elämä oli tunnetusti lyhyt ja traaginen. Blonde-elokuva kuvaa Monroen elämää nimenomaan hyvin traagiselta kantilta, mutta sen juoni perustuu kuitenkin vain löyhästi hänen elämänsä oikeisiin tapahtumiin. Elokuvassa Monroeta esittää näyttelijä Ana de Armas.
Blonde on saanut julkaisunsa jälkeen osakseen runsaasti kritiikkiä. Arvostelua on tullut suurelta osin siitä, että kaikki elokuvassa nähdyt tapahtumat eivät ole totta, vaan ne ovat kirjailija Oatesin tuotoksia. Näin ollen useiden kriitikoiden mukaan elokuva antaa epätodenmukaisen kuvan Monroen elämästä.
Keräsimme kokoon asioita elokuvasta, jotka pitävät paikkansa, ja jotka eivät.
Isä
Elokuvan alussa esitellään runsaasti valokuvaa, jonka Monroen äiti Gladys Baker (Julianne Nicholson) väittää olevan tämän isästä, joka oli poissa kuvioista jo Monroen syntymän aikaan. Epätasapainoinen äiti väittää lapselleen elokuvassa, että isä oli töissä samalla elokuvastudiolla, ja antaa olettaa tämän olevan varsin tunnettu.
Elokuvassa nähdään myös kohtaus, jossa Gladys Baker herättää tyttärensä keskellä yötä Hollywood Hillsin ollessa ilmiliekeissä, ajaakseen tämän kanssa liekkien läpi kohti kukkuloita ja väittää heidät pysäyttäneelle poliisille matkalla, että lapsen kuuluisa isä asuu "tulenkestävässä" kartanossa, johon he pääsisivät suojaan. Kun poliisi käännyttää kaksikon takaisin kotimatkalle, epätoivoinen äiti yrittää tappaa lapsensa kotona hukuttamalla tämän kylpyammeeseen, syyttäen tätä siitä, että isä oli jättänyt äidin.
Totuus on, että Monroen äiti väitti tälle jo lapsena hänen isänsä menehtyneen auto-onnettomuudessa, mutta Monroe itse epäili tämän olevan valetta. Monroe ei ilmeisesti koskaan tavannut oikeaa isäänsä, mutta onnistui kuitenkin aikuisena jäljittämään tämän.
Monroen biologinen isä oli lähteiden mukaan nimeltään Charles Stanley Gifford, joka oli Gladys-äidin kollega RKO Pictures -studioilla. Joidenkin lähteiden mukaan Gladys Baker olisi todella ripustanut Giffordin valokuvan kotinsa seinälle.
Gifford oli eronnut hieman ennen suhdettaan Bakerin kanssa. Kun tämä tuli raskaaksi, Gifford oli ilmoittanut, ettei halunnut olla tekemisissä vauvan kanssa ja kehotti Bakeria antamaan tämän sukunimeksi hänen silloisen, jo etääntyneen aviomiehensä Martin Edward Mortensenin sukunimen. Näin ollen Monroen syntymätodistukseen on merkitty tämän isäksi Mortensen, vaikka tämä ei ilmeisesti ollut raskauden saatika vauvan syntymän aikaan enää missään tekemisissä Bakerin kanssa. Monroen alkuperäinen sukunimi oli Mortensen, mutta se vaihdettiin pian syntymän jälkeen Bakeriksi.
Charles Casillon Marilyn Monroe: The Private Life of a Public Icon -kirjan mukaan Monroe olisi aikuisena ottanut yhteyttä biologiseen isäänsä Giffordiin, joka olisi vastannut tälle hyvin tylyyn sävyyn.
– Olen naimisissa ja minulla on perhe. Minulla ei ole mitään sanottavaa sinulle. Soita lakimiehelleni, Gifford vastasi Monroelle kirjan mukaan.
"Daddy"
Blonde-elokuvassa annetaan olettaa, että Monroe kutsui monia elämässään olleita merkittäviä miespuolisia henkilöitä kutsumanimellä "Daddy" (suom. "isi"). Elokuvassa annetaan olettaa, että tämä tapa juontaisi juurensa Monroen omaan, ongelmaiseen isäsuhteeseen, jota ei käytännössä ollut olemassa.
Näyttelijän entinen aviomies James Dougherty on kertonut, että Monroe kutsui ainakin häntä hellittelynimellä "Daddy". Monroe oli elämänsä aikana naimisissa kolmesti: vuosina 1942-1946 Doughertyn kanssa, vuosina 1954-1955 Joe DiMaggion kanssa ja vuosina 1956-1961 Arthur Millerin kanssa.
– Kun hän pakkasi lounaani mukaan töihin, sen sisällä oli usein lappu, jossa luki: "Rakkain Daddy, kun luet tämän, olen unten mailla ja uneksin sinusta. Rakkautta ja suukkoja, sinun kultasi", Dougherty muisteli myöhemmin.
Saattaa olla, että Monroe käytti samaa hellittelynimeä myös muista aviomiehistään, mutta varmaa tietoa siitä ei ole.
Monroe lauloi Everybody Needs a Da-Da-Daddy -kappaleen vuoden 1948 elokuvassa Ladies of the Chorus, ja kyseinen kappale soi myös elokuvassa taustalla kohtauksessa, kun Monroe aloittelee uraansa Hollywoodissa ja joutuu pian studiopäällikön raiskaamaksi. Kyseisestä tapahtumasta ei ole varmoja todisteita.
Abortit
Yksi Blonde-elokuvan kohutuimmista osuuksista on käsittely Monroen väitetyistä aborteista. Eräässä elokuvan kohtauksessa esimerkiksi nähdään, kuinka Monroe keskustelee syntymättömän sikiönsä kanssa. Keskustelun aikana sikiö pohtii omaa kohtaloaan ja vetoaa Monroeen muun muassa pyytäen, että "Ethän satuta minua tällä kertaa, ethän?".
Elokuvassa annetaan myös olettaa varsin graafisella tavalla, että Monroelle olisi tehty hänen elämänsä aikana useita abortteja. Mitään faktuaalisia todisteita tästä ei ole, vaikka spekulaatiota aiheen ympärillä on ollut paljon vuosien saatossa.
Monroe sen sijaan lähteiden mukaan kärsi useista keskenmenoista. On kerrottu, että Monroe olisi sairastanut endometrioosia, joka voi myös vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Kertoman mukaan Monroe olisi tullut raskaaksi kolmesti hänen ja Arthur Millerin avioliiton aikana, mutta jokainen raskaus päätyi keskenmenoon. Lähteet kertovat, että Monroe olisi toivonut lasta, mutta tämä haave ei koskaan toteutunut.
Blonde-elokuvan tapa käsitellä Monroen väitettyjä, joskin ilman faktapohjaa esitettyjä abortteja sai muun muassa yhdysvaltalaisen Planned Parenthood -järjestön esittämään jyrkän tuomionsa asiasta. Järjestö kuvaili elokuvan esimerkiksi osallistuneen "aborttien vastaiseen propagandaan". Keskustelu aihepiiristä on ollut laajaa Yhdysvalloissa sekä kansainvälisesti kesästä lähtien, kun 24. kesäkuuta Yhdysvaltojen korkein oikeus kumosi aborttioikeutta liittovaltiotasolla turvanneen Roe vastaan Wade -päätöksen.
Kohutut suhteet
Yksi suurimmista, vuosikausia kestäneistä spekulaatioista Marilyn Monroeen liittyen on ollut se, oliko hänellä suhde Yhdysvaltojen presidentin John F. Kennedyn kanssa. Arvelut asian tiimoilta jatkunevat vielä vuosikymmenten ajan, mutta koskaan ei ole saatu pitäviä todisteita siitä, että kaksikolla olisi ollut romanttinen suhde. He kyllä kohtasivat toisensa eri tilaisuuksissa ainakin muutamia kertoja, kuten vuonna 1962, kun Monroe lauloi kuuluisalla tavalla onnittelulaulun syntymäpäiväänsä viettäneelle presidentille.
Blonde-elokuvassa puolestaan nähdään niin ikään kohua herättänyt kohtaus, jossa sekavassa tilassa oleva, lähes toimintakyvytön Monroe kuljetetaan lentokoneesta suoraan hotelliin. Kun tämä on hieman siistiytynyt, hänet viedään hotellihuoneeseen, jossa presidentti makaa sängyllä puhelimeen puhuen. Kohtauksessa mies ei kiinnitä Monroeen juuri huomiota, mutta jatkaa puhelimessa puhumista samalla, kun pakottaa tämän antamaan itselleen suuseksiä.
Todisteita Monroen ja Kennedyn suhteesta tai seksuaalisiin tekoihin pakottamisesta heidän välillään ei ole.
Oatesin kirjassa kuvataan myös, että Monroella olisi myös ollut polyamorinen suhde kahden Hollywood-legendan jälkeläisen kanssa. Elokuvassa heidät mainitaan nimillä Cass (Xavier Samuel) ja Eddy (Evan Williams), ja he ovat oletettavasti Charles Chaplin Jr. sekä Edward G. Robinson Jr. Myös Blonde-elokuvassa Monroe ajautuu kolmen kimppaan Cassin sekä Eddyn kanssa, jälleen surullisin seurauksin.
Kolmikon suhteesta ei ole minkäänlaisia todisteita, vaan sen osuus elokuvassa pohjaa täysin Oatesin kirjaan. Muutkin elokuvassa esitetyt kolmikkoon liittyvät asiat ovat ristiriidassa todellisuuden kanssa: siinä nähdään esimerkiksi, kuinka Eddy ottaa yhteyttä Monroeen kertoakseen Cassin kuolemasta, vaikka Chaplin menehtyi tosiasiassa kuusi vuotta Monroen jälkeen.
Pahoinpitely
Marilyn Monroeta ajatellessa lähes jokaiselle mieleen nousee todennäköisesti ensimmäisten joukossa ikoninen otos filmitähdestä seisomassa metrosäleikön yllä niin, että hänen alapuoleltaan puhaltava ilmavirta nostaa Monroen valkoisen mekon helmoja ylös.
Blonde-elokuvassa esitetään, että tämä kuvaushetki olisi johtanut Monroen kannalta hyvin surulliseen lopputulokseen. Elokuvan mukaan hänen toinen aviomiehensä Joe DiMaggio olisi pahoinpidellyt Monroen kuvan ottamisen jälkeen.
Kyseinen valokuva on peräisin vuonna 1955 ilmestyneen Kesäleski-elokuvan kuvauksista, ja sen ohjaajan Billy Wilderin mukaan DiMaggio todella olisi todennäköisesti pahoinpidellyt Monroen kuvausten jälkeen.
– Joka kerta, kun hänen mekkonsa helmat lennähtivät ylös, hän (DiMaggio) kääntyi poispäin, Wilder muisteli Cameron Crowen kirjassa Conversations With Wilder.
Lähteiden mukaan Monroe oli mustelmilla saapuessaan seuraavana päivänä töihin.
Muokattu 13.10. kello 9:19: Endometrioosi voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista, muttei lisää keskenmenoriskiä.