Brysselissä häiriköineestä Sampsa Katajasta häirintäilmoitus – jättäytyy pois eduskuntavaaleista: "En ollut päihtyneenä, join lasin viiniä"

sampsa kataja
Sampsa Kataja eduskunnassa vuonna 2014. Kataja oli kokoomuksen riveissä vuosina 2007–2015.Lehtikuva
Julkaistu 06.02.2023 17:42
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Entinen kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Katajasta on tehty häirintäilmoitus hänen  käyttäydyttyään epäasiallisesti maakuntaliittojen matkalla Brysselissä viime viikon tiistaina. Kataja kiistää olleensa päihtynyt ja on ilmoittanut jättäytyvänsä pois kevään eduskuntavaaleista.

Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkösen mukaan Satakuntaliiton varapuheenjohtaja Sampsa Kataja oli päihtynyt ja käyttäytyi epäasiallisesti europarlamentaarikkojen paneelikeskustelun aikana. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.

Viisi Länsi-Suomen maakuntahallitusta kokoontuivat Brysseliin viime viikolla maanantai-illasta, Räikkönen kertoo. Ohjelmaa oli sovittu koko tiistaiksi sekä keskiviikoksi. Keskiviikkoiltana maakuntahallitukset matkasivat takaisin Suomeen.

Paikalla oli myös EU-komissaari Jutta Urpilainen.

Meppien paneelikeskustelu

– Katajalla oli selvästi tarve ottaa valokuvia meppien kanssa eduskuntavaalikampanjaansa varten. Hän on useaan otteeseen aggressiivisesti vaatinut niin verbaalisesti kuin fyysisestikin korkeakouluharjoittelijaamme viemään viestiä mepeille, että paneeli pitää keskeyttää ja ottaa yhteiskuvat, Räikkönen kertoo MTV Uutisille.

Räikkönen kuvailee Katajan vallankäytöstä epäasialliseksi ja jopa uhkaavaksi.

– Hän jatkoi inttämistä ja valitettavasti sitten koski harjoittelijaamme laittamalla kätensä tämän selkää vasten. Harjoittelijamme on kokenut tämän erittäin epämiellyttävänä ja ahdistavana.

Kataja itse kiistää toimineensa aggressiivisesti.

– En ole ollut aggressiivinen. Enkä edes ymmärrä, mistä sellainen käsitys on tullut. Hyväntahtoinen yritin olla, Kataja vastaa MTV Uutisille. 

Kataja kuitenkin myöntää ohjeistaneensa harjoittelijoita "liian hanakasti".

– Ohjeistin liian hanakasti kahta harjoittelijaa… Järjestelin siinä ensin komissaari Urpilaiselle, ystävälleni, tapaamista toiseen seminaariin. Harjoittelijat eivät tietenkään tietäneet sitä, että olemme Urpilaisen kanssa ystäviä.

– Sitten he saivat käsityksen, että olisin halunnut ottaa valokuvia mepeistä ja vieläpä itsestäni – itsestäni en halunnut yhtään kuvaa – kesken heidän tilaisuutensa.

Kataja vahvistaa sen, että oli käynyt sanomassa harjoittelijoille siitä, että voisivatko he käydä ehdottamassa meppien avustajille valokuvaustilanteen järjestämisestä. Katajan mukaan hän ehdotti valokuvastilanteen järjestämistä paneelikeskustelun jälkeiselle ajalle.    

"Erittäin päihtyneenä"

Räikkösen mukaan Kataja oli tilanteessa "hyvin" päihtyneenä.

– Kataja oli erittäin päihtyneenä koko sen päivän sekä vierailuohjelman ajan. Häntä ohjeistettiin lukuisia kertoja käyttäytymään paneelikeskustelun aikana, mutta muutoinkin koko tiistaipäivän aikana. Keskiviikon ohjelmaan hän ei osallistunut lainkaan, Räikkönen sanoo.

Kysyttäessä Katajalta oliko hän päihtyneenä parlamentaarikkojen paneelitilaisuuden aikaan, hän vastaa, ettei ollut.

– Join lasin viiniä lounaalla ja illallisella join useamman lasin valkoviiniä siinä missä aika moni muukin.

Räikkönen kertoo, että Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimistolla sekä maakuntahallituksilla on nollatoleranssi vastaavanlaista häiriköintiä sekä ahdistelua kohtaan. Asiasta tehtiin virallinen häirintäilmoitus.

Kataja kertoo, ettei ole itse ilmoitusta nähnyt, mutta vahvistaa, että luopui ehdokkuudestaan kevään eduskuntavaaleissa häirintäilmoituksen takia. 

– Tiesin minkälainen soppa tästä tulisi. En kaipaa sellaista soppaa enää, Kataja sanoo. 

"Tunnistan alkoholismin"

Räikkönen sanoi Satakunnan Kansan haastattelussa toivovansa Katajan hakevan apua.

– Tunnistan alkoholismin, kun sitä näen. Koen, että jonkinlaiselle avulle olisi tarvetta. Toivotan hänelle siis kaikkea hyvää siinä mielessä, että hakisi apua ja saisi sitä.

Räikkönen siis epäilee, että Kataja sairastaisi alkoholismia.

Kysyttäessä Katajalta, mitä hän luulee Räikkösen tarkoittaneen sillä, että Katajan pitäisi hakea apua.

– Ymmärrän hänen näkemyksensä, mutta jatkan ihan normaalisti tehtävissäni. Kaupungin hallituksen kokoukseen olen menossa. En koe, että tarvitsisin apua. Suhteeni alkoholiin on normaali, Kataja vastaa.

Sampsa Kataja toimii Porin kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana. 

Kataja kärähti vuonna 2011 eduskunnassa, kun hän esiintyi humalassa täysistunnossa. Kataja oli kokoomuksen kansanedustajana eduskunnassa vuosina 2007–2015.

Tuoreimmat aiheesta

Häirintä