Lyödään täysillä ja oikeilla aseilla. Loukkaantuakin saattaa. Buhurt-lajin harrastajat ottavat tänään mittaa toisistaan Nosturi Knight Cupissa. Suomalaiset osallistuvat tänä keväänä myös MM-kisoihin Prahassa.
Innostus lajiin juontaa juurensa jo lapsuudesta.
– Olin jo pikkupoikana kiinnostunut kaikesta taistelusta. Isompana olen kokeillut muitakin taistelulajeja esimerkiksi, bofferointia. Siinä ovat kuitenkin pehmustetut aseet, eikä se ollut tarpeeksi ammattimaista minulle, vaikka olikin kivaa, kertoo vuonna 2014 lajin aloittanut Joni North. North on lajijärjestö Medieval Combat Sport Finland ry.n puheenjohtaja.
– Tämä buhurt-laji on kansainvälinen laji, jossa lyödään, painitaan ja taklataan kunnolla. Vaara kiehtoo, sillä loukkaantuakin voi.
Parin tonnin asu
Buhurt-sana periytyy keskiajalta ja esiintyy myös muodoissa bohurt, bogurt, béhourd. Keskiajalla sitä harrastettiin mm. turnauksena rauhanaikana ja sotilaiden taistelukoulutuksena. Sitä on harrastettu lähes läpi koko keskiajan eri muodoissa, paikasta ja ajasta riippuen. Nykymuotonsa laji on saanut Venäjällä ja muissa slaavilaisissa maissa viimeisen kymmenen vuoden aikana.
– Murtumia ja pieniä haavoja saattaa tulla jos haarniskassa on esim aukko ranteessa. Varusteet ostetaan yleensä netistä ja kokonainen setti maksaa noin 2000 euroa. Minun asuni maksoi noin tonnin, mutta olen mm. takonut osia itse, sanoo North.
Potkiminen ok, pistäminen ei
Lajissa käytetään autenttisia panssareita ja tylsiä teräsmiekkoja. Kuitenkin jotkut modernit suojavälineet kuten ala- ja hammassuojat ovat sallittuja. Myös muovisia suojavarusteita on käytössä lisänä oikean haarniskan alla.
Otteluissa saa painia, kaataa, potkia ja lyödä nyrkillä sekä kilvellä. Millään aseella ei saa pistää, ei edes bofferilla (pehmustettu miekka). Venäjällä oli paha keuhkovamma joitakin vuosia sitten kun ottelija pisti toista kainalosta keuhkoon.
Suomessa lajin harrastaminen alkoi syksyllä 2014.
– Tänään osallistujia joukko-otteluissa on 20, mutta kaikenkaikkiaan 25, joista neljä naista. Usein tyttöystävät tai vaimot ovat ns. aseenkantajia ja auttavat esimerkiksi haarniskan pukemisessa, kertoo North.
Väkivaltaa ja halauksia
Buhurt-laji näyttää rajulta, mutta lajiliitto uskoo, että siitä voisi tulevaisuudessa olla apua nuorison väkivalta- ja eri yhteyksien jengitappeluongelmissa.
– Vaikka laji voi näyttää brutaalilta ja todella väkivaltaiselta, ovat ottelijat aina kohteliaita ja avuliaita toisiaan kohtaan, varsinkin kansainvälisissä kisoissa. Aina näkee halauksia ja muita ystävyyden osoituksia ennen ja jälkeen otteluiden sekä maahan kaatuneiden, myös vastustajien tarkastamista.
Tämän päivän tapahtumasta lisää illan Kymmenen uutisten kevennyksessä.