Sudanin poliittinen ja taloudellinen kriisi ei ota laantuakseen.
Sudanin armeijan komentaja ja maata johtavan siirtymäajan neuvoston johtaja Abdel Fattah al-Burhan sanoo lakkauttavansa sekä neuvoston että siirtymähallituksen ja julistavansa maahan hätätilan.
Hän kertoo muodostavansa maahan "pätevän" hallituksen ja lupaa noudattaa Sudanin allekirjoittamia kansainvälisiä sopimuksia.
Voit lukea aiheesta lisää: Sudaniin julistettiin hätätila – maan armeijan komentaja kertoi hajottaneensa maan johtoelimet, muodostaa uuden hallituksen
Reutersin mukaan sotilasjoukot ovat tehneet lukuisia pidätyksiä ja sulkeneet teitä ja siltoja.
Sotilasjoukot ovat pidättäneet lukuisia Sudanin vallankahvassa olevia virkamiehiä ja siviilejä aikaisin maanantaiaamuna paikallista aikaa, kertoo uutistoimisto Reuters.
Reuters pitää lähteisiinsä nojaten ilmeisenä, että Sudanissa on käynnissä vallankaappausyritys.
Perhelähteiden mukaan sotilasjoukot hyökkäsivät Sudanin pääministeri Abdalla Hamdokin neuvonantajan kotiin ja pidättivät tämän.
Toistaiseksi armeija ei ole kommentoinut tapahtunutta, eikä asiaa ole vahvistettu riippumattomissa lähteissä.
Vahvistamattomien lähteiden mukaan pääministeri Hamdok on asetettu kotiarestiin.
BBC puolestaan kertoo tiedotusministeriön Facebookissa julkaistusta tiedotteesta, jonka mukaan pääministeriä painostettiin tukemaan vallankaappausta, mutta kieltäytyi.
Ministeriön mukaan pääministeri on siirretty toistaiseksi tuntemattomaan paikkaan ja hänen on kielletty anbtamasta lausuntoa tapahtuneesta.
Tiedotteen mukaan pääministeri on kehottanut rauhanomaisiin mielenosoituksiin vallankumousta vastaan.
YK vaatii pidätettyjen vapauttamista
Muun muassa YK on tuominnut hallinnon edustajien pidätykset.
– Tuomitsen käynnissä olevan sotilasvallankaappauksen Sudanissa. Pääministeri Hamdok ja kaikki muut pidätetyt täytyy vapauttaa välittömästi, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi Twitterissä.
Afrikan komission puheenjohtaja Moussa Faki Mahamat vaati Sudanin armeijan ja siviilien välille välittömästi keskusteluyhteyttä.
Siltoja ja teitä on suljettu – kansainväliset lennot keskeytetty
Sky News Arabia kertoo verkkosivuillaan, että useita ministereitä on pidätetty, heidän joukossaan muun muassa tiedotus- ja teollisuusministeri.
Myös siviilijäseniä on pidätetty ja viety paikkaan, jota ei olla toistaiseksi kerrottu julkisuuteen.
Sky News Arabia kertoo Twitterissä, että Sudanin armeija on sulkenut kaikki sillat maan pääkaupungissa Khartumissa.
Siviilien liikkumista on rajoitettu maan pääkaupungissa.
Armeijan univormuihin pukeutuneet miehet ovat katkaisseet pääkaupunkiin johtaneet päätiet, ja valtion TV-kanavalla on lähetetty isänmaallisia lauluja.
Reutersin mukaan sotilasjoukot ovat raskaasti aseistautuneita.
Lisäksi teitä on uutissivuston mukaan suljettu ja internet- ja puhelinyhteyksissä on katkoksia ympäri maata.
Khartoumin lentokenttä on suljettu ja kansainväliset lennot on keskeytetty.
Huoli Sudanin tilanteesta heräsi
Demokratiamieliset mielenosoittajat ovat kokoontuneet kadulle osoittamaan mieltä pidätyksiä vastaan. Kaduilla nousee savua palavista renkaista ja protestoijat kantavat mukanaan Sudanin lippuja.
Sky News Arabia kertoo Twitterissä, että mielenosoittajia olisi loukkaantunut armeijan päämajan läheisyydessä. Reutersin mukaan loukaantuneita on ainakin 12 sotilaiden ja vallankaappauksen vastaisten mielenosoittajien otettua yhteen.
Tiedotusministeriön mukaan kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät osoittamaan mieltään Khartumin kaduille. Ministeriön mukaan kaduilla on ammuskeltu.
Arabimaiden järjestö, Arabiliitto, on ilmaissut huolensa Sudanin tilanteesta.
BBC:n mukaan myös Yhdysvallat on "syvästi huolestunut" vallankaappaukseen liittyvistä raportoinneista.
Yhdysvaltalainen diplomaatti Jeffrey Feltman on varoittanut, että sotilaallinen valtaus vaarantaa Yhdysvaltain avun Sudanille.
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
Katso jutun alussa olevalta videolta, miltä paikan päällä näyttää: Mielenosoittajat ovat muun muassa sytyttäneet renkaita palamaan.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Diktaattori syöstiin vallasta
Sudanissa ilmapiiri on ollut kireä ja kriisiytynyt jo pitkään.
Armeija on jakanut vallan siviilipuolueiden kanssa siirtymäajan hallituksessa sen jälkeen, kun diktaattori Omar al-Bashir syrjäytettiin vallasta vuonna 2019 kansannousun yhteydessä.
Viime viikolla sadat tuhannet ihmiset marssivat maan pääkaupungissa.
Ihmisjoukot osoittivat mieltään sotilaallisen hallinnon mahdollista valtaannousua vastaan.
He kritisoivat muun muassa Sudanin armeijan komentajaa, maata johtavan siirtymäajan neuvoston johtaja Abdel Fattah al-Burhania.
Osa mielenosoittajista vaatii al-Burhania luovuttamaan johtajuuden siviileille, osa taas vaatii al-Burhanin erottamista.
Vallankaappusta yritettiin syyskuussa
Sudanissa on ollut käynnissä siirtymä demokratiaan vuodesta 2019 lähtien.
Vallankaappausta yritettiin viimeksi syyskuussa, mutta tuolloin Sudanin siirtymäajan hallitus kertoi kukistaneensa vallankaappausyrityksen.
Hallituksen mukaan kaappausyrityksen takana oli diktaattori Omar al-Bashirin tukijoita.
Armeija on Reutersin mukaan ilmaissut olevansa sitoutunut demokratiaan siirtymiseen ja vaaleihin vuoden 2023 lopussa.
Lue myös: Sudanissa lähes 50 ihmistä kuollut yhteenotoissa – levottomuudet alkoivat, kun YK ja Afrikan unioni päättivät rauhanturvaoperaationsa alueella
Artikkeli päivittyy.