Nevadan Black Rockin aavikolla vuosittain järjestettävä Burning Man -tapahtuma vietetään usein paahtavassa kuumuudessa, mutta tänä vuonna tapahtuman yllätti sade. Grand Designs Suomi -ohjelmasta tuttu JKMM Arkkitehtien toimitusjohtaja Samppa Lappalainen ei mutaa hätkähtänyt, vaan kihlasi rakkaansa Jenni Janakan sateen piiskatessa leiriä.
Yhdysvalloissa Nevadan Black Rockin aavikolla elo-syyskuun vaihteessa Burning Man -tapahtuma oli Grand Designs Suomi -ohjelmasta tutun arkkitehdin ja juontajan Samppa Lappalaisen kolmas kerta kyseisessä tapahtumassa. Tänä vuonna aavikon yllättivät rankkasateet, jotka alkoivat iltapäivällä 1. syyskuuta.
– Kukaan ei ollut varautunut sellaiseen, kun ei siellä sada koskaan tähän aikaan vuodesta. Olimme varautuneet aavikon olosuhteisiin, mutta sateen myötä alueen valtasikin kummallinen juoksuhiekkamainen hyytelö, joka muodostui aavikon pölystä. Vähän kuin olisi suohon uponnut, Lappalainen kertoi Yhdysvalloista 7. syyskuuta MTV Uutisille.
Kumisaapas ei liejun kanssa toiminut, koska muta imaisi sen. Niinpä kävijät alkoivat keksiä mitä erinäisimpiä keinoja kävellä tahmeassa liejussa. Parhaaksi keksinnöksi osoittautui ”sandwich-mallinen” ratkaisu.
– Ensin sukka jalkaan normaalisti, sitten muovipussi sen päälle, kenkä jalkaan ja vielä muovikassi ja sukka siihen päälle. Sukka toimi viimeisenä pintana, sillä siihen lieju ei tarttunut ja jalan sai irti maasta. Muut kerrokset pitivät kengän kuivana ja sukat jalan lämpiminä, Lappalainen selvensi.
Lappalainen vietti aavikolla tyttöystävänsä kirjailija-puhetaiteilija Jenni Janakan kanssa lähes kaksi viikkoa, koska he menivät jo aiemmin auttamaan rakennustöissä. Varsinainen tapahtuma kestää viikon, mutta sateet venyttivät sitä tänä vuonna parilla päivällä.
Haastavat olosuhteet eivät pariskuntaa haitanneet, vaan rankkasateen vihmoessa leiriä Lappalainen kihlasi Janakan.
– Teimme sormukset nippusiteistä. Meillä oli todella romanttista siellä teltan suojassa ja samaan aikaan kaupunkia piiritti maaginen kaksoissateenkaari, Lappalainen kertoi rakastuneena.
”Ihanaa, että näin vanha mies voi rakastua tällä tavalla”
Lappalainen ja Janakka tutustuivat kesäkuussa 2023 perinteisesti sokkotreffien kautta.
– Ystäväni ja Jennin ystävä olivat yhdessä juomassa viiniä ja totesivat, että meidän pitäisi nähdä. Siitä se lähti. Olemme olleet juhannuksen jälkeen ehkä kolme yötä eri paikassa. Melkein nukutaankin käsi kädessä. Ihanaa, että näin vanha mies voi rakastua tällä tavalla. Tuijotamme toisiamme ja molemmat sanovat samaan aikaan: "mun tyyppi", Lappalainen kertoi.
Pari oli tuntenut kaksi viikkoa, kun Lappalainen kertoi, että on suuntaamassa elokuun lopussa aavikolle. Hänellä oli jostain syystä kaksi lippua Burning Man -tapahtumaan, mitä ihmetteli itsekin.
– Alkoi tuntua siltä, että tällekin on joku selitys. Kysyin, haluaako hän mukaan. Hän siirsi pari puhekeikkaa ja lähti mukaan. Sanotaan, että purjehtiessa ja matkustaessa näkee, millainen toinen on. Hankalissa olosuhteissa ja pitkiä päiviä rakennettiin leiriä. Olosuhteet ovat kaiken aikaa muutenkin haastavat: on hirveä meteli koko ajan, ei pääse peseytymään ja väsyttää. Meillä oli siellä kuitenkin koko ajan hauskaa. Se vain toimi, Lappalainen kertoi.
Kävijät rakastavat suomalaista saunaa
Burning Manin idea on, että jokainen tuo tapahtuman yhteisölle jonkin lahjan. Lappalainen oli tänä vuonna rakentamassa aavikolle itse leiriä ja sen infraa toisten ottaessa vetovastuun saunasta.
– Suomalaiset ovat parhaita saunanrakentajia maailmassa, niin meille on ollut äärimmäisen luontevaa viedä sinne sauna. Tällä kertaa sauna rakennettiin merikontiin Renossa ja tavoitteena on sen helppo toteutus joka vuosi uudestaan tästä eteenpäin. Toki leirissämme oli muitakin kuin suomalaisia, mutta kaikkia yhdistää rakkaus suomalaisuuteen ja kulttuuriimme. Leirimme Black Rock Sauna Society kulkee kuitenkin usein vain Sauna- tai Suomileirin nimellä.
Kävijät rakastavat suomalaista saunaa, joka on aavikolla aivan omaa luokkaansa. Tänä vuonna saunassa kävi arviolta 1500–2000 saunojaa.
– Nostimme tasoa sen verran edellisvuosista, että tällä kertaa oli myös pieni suihkumahdollisuus. On jännä ilmiö, kun tulee kuumasta saunasta 40-asteiseen ulkoilmaan, niin se tuntuu todella viileältä, raikkaalta ja virkistävältä, Lappalainen kertoi.
Sateiden ja mutaliejun myötä ihmisiä kehotettiin kuitenkin välttämään liikkumista alueella, jotta tiet pysyisivät mahdollisimman koskemattomina. Mitä enemmän teillä käveltiin, sitä syvempiä kaikista montuista tuli ja maan kuivuttua teillä ei olisi enää voinut liikkua autoilla. Toki ihmisten täytyi edelleen liikkua esimerkiksi vessoihin niin kauan kun niihin vielä pääsi.
– Leirissämme oli rakennus-, johtamis- ja erätaitoista porukkaa ja rakensimme sinne heti oman käymälän varmuuden vuoksi. Säännöstelimme vettä ja ruokaa. Loppujen lopuksi sadekaaos ei ollut mikään kovin vakava juttu, mutta ei voinut etukäteen tietää, kauan se kestää. Jos sade olisi kestänyt viikon, niin festivaalille ei olisi päässyt millään tuomaan vettä, ruokaa tai bensaa tai huoltamaan vessoja, joten varautuminen oli vain järkevää ja toi rauhallisen fiiliksen kaikille, Lappalainen kertoi.
Ihmisten keskuudessa liikkui paljon huhuja, sillä kävijät ovat huumorintajuista porukkaa: kerrottiin ebolan ja koleran leviämisestä ja sähköiskuihin kuolleista ihmisistä.
– Ilmeisesti siellä olikin ollut yksi kuolemantapaus, mutta ei lopulta tiedetä, liittyikö se edes sähköiskuun. Ihmisillä oli mukanaan omat generaattorit, ja sähköjohtoja meni mutavellin läpi. Leirissämme ne nostettiin heti ylös ja suojattiin liitoskohdat jätesäkeillä ja muovipusseilla, Lappalainen kertoi.
Keskellä aavikkoa voi mennä myös naimisiin
Syy, miksi Lappalainen lähti tänä vuonna Burning Maniin, oli hänen ystäviensä häät. Hän oli bestmanin tyyppisessä roolissa kahdelle ystävälleen Davidille ja Alixandralle. Viime vuonna hän toimi samassa tehtävässä kahdelle muulle ystävälleen.
– Se on niin erikoinen taikamaailma. Monesti ihmiset, jotka ovat siellä kohdanneet, ajattelevat, että siellä on myös kiva mennä naimisiin. “Burnerien”, eli Burning Manin kävijöiden yhteisö tai valittu perhe on niin hajallaan ympäri maailmaa ja tuonne on kaikkien yhtä vaikeaa tulla, niin häät on haluttu pitää tuolla. David ja Alixandra olivat saaneet ystävänsä taiderekan, jolla ajelimme siellä ympäriinsä 4–5 tuntia. Seremonia oli taideteoksella, joka esitti Villin lännen juna-asemaa. Se oli hauskimpia taideteoksia, mitä siellä tuli vastaan, Lappalainen kertoi.