Samalla kun koronaviruspandemia on sulkenut lukemattomia kolkkia, suomalainen kehonrakentaja Timo Naapila, 27, kiertää maailmaa ja dokumentoi reissuaan YouTubeen. Naapila on ehtinyt viime syksynä käynnistyneellä kiertueellaan neljään maahan, nähnyt elämän ääripäitä ja vaaraa sekä saanut oppia yhdeltä kaikkien aikojen parhaista kehonrakentajista.
Kokonimeään paremmin moni tuntee Timo Naapilan sosiaalisesta mediasta testotimona. Porvoolaistaustainen kehonrakentaja käyttää kyseistä testosteroninkatkuun ja salimaailmaan assosioituvaa tunnusta YouTubessa, Instagramissa ja Snapchatissa, ja nauttii vahvoja mielipiteitä rohkeasti sanovana sekä värikkäänä persoonana tietynlaista kulttimainetta.
Naapila näyttäytyy polarisoivana hahmona, joka ei jätä ketään kylmäksi. Niskaansa hän on tatuoinut tekstin "I am no idol, I am no angel, nor am I ashamed" (suomeksi: en ole idoli, en ole enkeli, enkä ole häpeissäni).
– Ulkonäköni, tatuoitu ja lihaksikas kaljupää, voi luoda suuria ennakkoluuloja. Myös se, mitä minä sanon, on räiskyvää. Minulla ei ole filtteriä, sanon niin kuin asiat ovat. En peittele, Naapila luonnehtii itseään puhelimitse Brasilian Rio de Janeirosta.
"Myy koko omaisuus ja tule minulle töihin"
Naapila teki viime vuonna yhden elämänsä suurimmista päätöksistä: jätti Suomen asuntoineen taakseen ja käynnisti maailmankiertueen. Naapila koki nähneensä kotimaataan riittävästi. Hän halusi oppia eri kulttuureita, nähdä, miten eri puolilla palloa eletään.
Naapila koki niin voimakasta kutsumusta maailmalle, että päätti lähteä sinne koronasta huolimatta – yhtenä suurena päämääränään tuottaa ihmisille sosiaaliseen mediaan puhuttelevaa hyvän mielen sisältöä.
Alkujaan Naapila oli lähdössä matkalleen yksin, mutta toisin kävi. Pari kuukautta ennen lähtöään hän tapasi Melissa Marreirosin, kaksikko rakastui, ja Marreiros otti paikan matkavaunusta.
– Heitin vain, että lähde mukaan, myy myös koko omaisuus ja tule minulle töihin. Ei hän hirveän pitkään miettinyt, vaan oli, että selvä. Tämä tehtiin rakkauden eteen. Hän otti lopputilin töistä ja lähti kiertämään maailmaa tavallaan ventovieraan kanssa, Naapila kertoo.
150 euroa avoimien ovien päivästä
Kuntosaliohjelmia ja -valmennuksia, treenivaatteita sekä lisäravinteita myyvä Naapila pystyy tekemään töitään myös maailmalla. Hän kuvailee itseään ok-tuloiseksi mieheksi, ja videoilleen hän on saanut rahallisesti auttavia mainostajia.
Ennen matkalle lähtöä Naapila myi ylimääräiset tavaransa lukuun ottamatta Bentley-autoa, joka ei ole toistaiseksi mennyt kaupaksi. Naapila piti kotonaan yhden avoimien ovien päivänkin.
– Minulla oli sosiaalisessa mediassa ilmoitus, että tänään kotonani on ovet auki, tulkaa sinne ja kantakaa minun kamani helvettiin. Siellä oli tavaroita vanhoista GoPro-kameroista vanhoihin sukkiin. Jätin kupin, että voitte antaa tuohon muutaman euron.
– Jengi tuli ja kantoi kaiken ulos yhdessä päivässä. Siitä jäi ehkä 150 euroa käteen, hyvä mieli ja tyhjä olo, että nyt ei ole vastuuta noista tavaroista, vaan voi vain lähteä täältä pois.
"Jonkinlainen kohtalo"
Naapila julkaisee syksyllä käynnistyneeltä matkaltaan dokumentaarisia videoita kansainvälisiä yleisöjä tavoitellen englannin kielellä, alustana hänen yli 17 000 tilaajaa kerännyt YouTube-kanavansa. Marreiros kuvaa ja editoi materiaaleja, on videoilla muutenkin mukana ja jalostaa Naapilan ideoita niin ikään räiskyvänä luonteena.
– Jos saan tyhmän idean, hän sanoo, että "hei, tuo on hyvä idea, mutta tee vielä tällä lailla". Hän heittää bensaa liekkeihin. Toimimme tosi hyvin yhteen ja olemme tosi samankaltaisia henkilöitä, Naapila sanoo.
– Jonkinlainen kohtalo tämä varmaan oli, että hänet tapasin ja otin yhtäkkiä ihmisen mukaan. Löytyi henkilö, joka uskaltaa myös tehdä eikä sano, että älä nyt tee sitä. On tärkeää, että hän on samanhenkinen ja että hänellä on myös seikkailunhimoa ja uhkarohkeutta.
Reissulla kuljetaan välillä vaarallisiinkin paikkoihin ja dokumentoidaan elämänmenoa, joka voi olla hyvin kaukana siitä, mitä Suomessa nähdään. Ihmiskontakteja tulee runsaasti, eikä Naapila halua koronan estää elämyksiä.
– Reissu tehdään koronarajoitteiden ja -sääntöjen mukaisesti. En aio omaa elämääni tuhlata ja jättää elämättä sellaisen asian takia. Jos joku pelkää koronaa, pysyköön himassa, Naapila kuittaa.
Vastassa kuusinkertainen Mr. Olympia
Ensin Naapila suunnitteli kiertävänsä maailmaa idän kautta, mutta kun niin moni kolkka sieltä oli koronan myötä suljettu, suunta vaihtui länteen.
Kiertue käynnistyi syksyllä lomailumatkalla Maltalle, jossa Naapila tapasi ystävänsä, kehonrakennuksesta tunnetun aktiivisen videopelaajan Jukka Nyyssölän. Kaksikko loi sisältöä kummankin sosiaalisen median tileille, kunnes Naapila suuntasi seuraavaksi Espanjaan.
Espanjassa Marbellan kaupungissa oli vastassa arvovaltainen taho, yksi historian parhaista kehonrakentajista: Dorian Yates, 58. Englantilainen voitti vuosina 1992–97 kuusi peräkkäistä Mr. Olympiaa, maailman arvostetuinta kehonrakennuskilpailua.
Naapila oli käynyt Yatesin pakeilla jo edellisenä keväänä. Hän sai legendan yhteystiedot kehonrakentajaystävältään Toni Kohoselta, minkä jälkeen Naapila ja Yates sopivat ensimmäisen tapaamisensa. Naapila ei päässyt tuolloin iskeneen lockdownin myötä vetämään treenileiriä Yatesin opissa, mutta ystävystyi tämän kanssa nopeasti ja Yates kutsui Naapilan kotiinsakin.
Syksyllä kaksikko pääsi itse asian pariin. Salille.
Naapilalle tämä oli unelmien täyttymys.
– Minulla on niin suuri kunnioitus Yatesia kohtaan. Vaikka hän on ihminen siinä missä me muutkin ja olemme kaikki tasavertaisia, hän on vain v*ttu ykkönen tässä, mitä minä teen. Se on sama asia kuin jos harrastuksesi olisi jääkiekko ja Wayne Gretzky opettaisi sinulle sitä.
Naapila kuvasi Yatesin treenileiristä YouTube-kanavalleen kolme jaksoa. Hän on saanut niitä jälkikäteenkin katsomalla kylmiä väreitä.
– En saa yöllä unta, jos katson niitä illalla. Se oli minulle tosi iso juttu. Olemme Dorianin kanssa kavereita ja treenileirin jälkeenkin olimme vielä 10 viikkoa Marbellassa. Näimme viikoittain, kävimme syömässä, kävelimme rannalla, ja vietimme kaverisuhdetta. Unohdin jossain vaiheessa, että hän on minulle idoli ja mentori. Nyt jälkeenpäin kun katsoo niitä videoita, minulla pala nousee kurkkuun.
Voit katsoa näytteen Naapilan rajusta rääkistä Yatesin opissa ylälaidan videolta.
"Kuin Star Warsin Yoda"
Naapila kuvailee lajilegenda Yatesia vanhaksi ja viisaaksi guruksi, ja esittää villin vertauksen.
– Hän on vähän samanlainen henkilö kuin Star Warsin Yoda. Jedit matkasivat pitkälle hänen luokseen oppimaan hänen metodejaan. Dorian on kehonrakennuksen Yoda, jonka luokse ihmiset reissaavat ympäri maailmaa oppimaan hänen metodiaan.
Yatesin vaikutus kehonrakennukseen on ollut valtava. Naapila katsoo hänen muuttaneen koko alaa metodillaan, jossa pelkistetysti laatu korvaa määrän.
– Hän loi treenimetodin, joka oli niin tehokas, että hän kasvoi 10 kiloa isommaksi kuin kilpakumppanit. Hän treenasi 3,5 tuntia viikossa, kun taas hänen kilpakumppaninsa treenasivat 3,5 tuntia päivässä. Dorian teki viikossa sen, mitä muut tekivät päivässä – hän teki sen vain niin intensiivisesti.
"Voi tuntua hullulta"
Naapila suoritti Yatesin alaisuudessa kirjallisen kokeen sisältäneen kurssin, minkä myötä hän sai sertifikaatin Yatesin metodin hyödyntämiseksi omissa valmennuksissaan.
– Piti lukea satasivuinen opas, tietää metodin historia, mihin se perustuu, ja sisäistää Dorianin tutkimustuloksia. Kaikki se piti oppia.
Yatesin opit ovat muuttaneet vuosikausia kehorakennusta eläneen ja hengittäneen Naapilan ajatuksia treenaamisesta. Yatesin metodilla voi Naapilan mukaan treenata kolme–neljä päivää viikossa ja pitää näin kolme–neljä lepopäivää, kun kehonrakentajat voivat usein treenata viisi–kuusi päivää ja levätä yhden–kaksi päivää.
Treenatessa luodaan lihasärsyke, mutta lihas kasvaa levossa.
– Jos työmäärää on liikaa, ammut vain itseäsi jalkaan. Monelle ahkeralle ihmiselle voi kuitenkin tuntua hullulta ajatella, että kasvat ja kehityt nyt, jos menet vain makaamaan loppupäiväksi sängylle ja syöt.
Naapila kuvaa metodia ennen kaikkea psyykkisesti rankaksi, kun lihas ajetaan loppuun armottomalla rääkillä.
– Hetkellisesti on tosi paljon kipua. Sinun täytyy kestää se kipu ja jatkaa liikkeen suorittamista, kunnes olet siinä liikkeessä valmis. Se kipu on välillä niin suurta, että ihmiset ovat, että "en jaksa, en halua tätä kipua enää". Jos kestät sitä hetken, se korvaa työmäärän moninkertaisesti.
– Niille ihmiselle, jotka sen kestävät, tämä on erittäin toimiva metodi lihasmassan kasvatukseen.
Dopingtausta
Yates on myöntänyt käyttäneensä dopingia urallaan. Naapila tunnustaa keskustelleensa Yatesin kanssa myös aineista, mutta hänen mukaansa legendan lopullinen viesti oli varsin selvä.
– Jos sinulla on ruokapuoli oikein ja oikeanlainen treenimetodi, sinun ei hirveän paljon tarvitse käyttää aineita. Aineita täytyy käyttää, jos haluat kasvaa isoksi, mutta niiden käyttöä ei tarvitse yliampua.
– Intensiteetillä ja levolla pystyt korvaamaan ison määrän myrkkyjä, joita laitat kehoon.
Naapila on omasta taustastaan rehellinen, eikä peittele sitä, että aineet ovat omakohtaisesti tuttuja. Hän on testosteronin korvaushoidolla, kun elimistön oma testosteronituotanto on hiipunut runsaan ulkoisen testosteronin käytön myötä. Muutoin Naapila ei aineita tällä hetkellä sanojensa mukaan käytä; reissukokemukset ja dokumentointi menevät ylipäätään tällä hetkellä kehonrakennuksen edelle.
"Oletko onnellinen?"
Espanjasta Naapila suuntasi naapurimaahan Portugaliin, jossa hän kävi muun muassa ayahuasca-retriitillä. Ayahuasca on Amazonin alueen alkuperäiskansojen traditioista peräisin oleva psykoaktiivinen kasvisuutejuoma, joka aiheuttaa toismaailmallisiksi kuvattuja näkyjä, ja Naapila dokumentoi myös tätä villiä kokemusta.
Naapila jakoi Portugalissa kodittomille ruokaa, juomaa ja erinäisiä tarvikkeita. Lisäksi hän tapasi maassa Marreirosin sukulaisia – Marreirosin isä on Portugalista.
Noin kuukauden mittaisen Portugalissa oleilun jälkeen Naapilaa ja Marreirosia kutsui pahoista koronauutisista niin ikään tuttu Brasilia, jossa kaksikko on parhaillaan. Naapila ja Marreiros ovat majoittuneet Rio de Janeirossa hostellissa, jossa he ovat tavanneet brasilialaisia reppureissaajia.
Naapila ja Marreiros ovat käyneet muun muassa brasilialaisissa slummeissa, faveloissa, jotka ovat rakentamisen turvallisuusvaatimuksia täyttämättömiä, elintasoltaan alhaisia kaupunkimaisia asuinalueita.
Osa faveloista voi olla ulkopuoliselle hyvin vaarallisia. Naapila kertoo olleensa Riossa favelassa, jossa ihmisillä on sarjatuliaseita ja kranaatteja pöydällä.
Elinolot voivat länsimaiseen hyvinvointiin tottunutta järkyttää.
– Ihmiset saattavat tienata 40–50 senttiä vastaavan summan päivässä ja elää 40 asteen lämmössä ilman ilmastointia. Kissan kokoisia rottia menee kadulla, ja viemärit haisevat. Osa ihmisistä kerää roskista muovia, että saa rahaa elämiseen.
Tunteet nousevat helposti pintaan, kun näkee osan näistä ihmisistä olevan silti onnellisia, tyytyväisiä vähään.
– Eräs ukko oli 165–170 senttiä pitkä ja painoi ehkä maksimissaan 60 kiloa. Hänellä oli neljä hammasta suussa, ja näki, ettei hänellä ole hirveästi rahaa. Hänen työnsä on kuljettaa betonisäkkejä, rakennusmateriaalia, ylä-alamäkeä. Säkki painaa varmaan 10–15 kiloa, ja ulkona on 40 astetta. Olosuhteet ovat hemmetin rankat, ja hän tienaa sillä Brasilian realeissa ehkä euroa vastaavan summan päivässä.
– Kysyin häneltä, oletko onnellinen. Hän sanoi, että tämä on suurin kunnia ja ylpeys, joka hänellä on. Hän oli, että tulkaa tsekkaamaan, kun hän kantaa seuraavan säkin.
Yllätyskäänne kookospähkinäkojulla
Yksi matkan mieleenpainuvimmista ja toistaiseksi yllättävimmistä käänteistä Naapilalle ja Marreirosille tapahtui riodejaneirolaisella kookospähkinäkojulla. Kaksikolle alkoi jutella mies, joka osoittautui Naapilan mukaan YK:n turvallisuusjohtajaksi Brasiliassa.
– Hän innostui meistä tosi paljon, kun aloimme kertoa meidän tarinaamme. Tämä ihminen mahdollisti meille tosi hienon kokemuksen, tutustumisen kahteen Rion suurimmista erikoisjoukoista, jotka taistelevat muun muassa faveloissa.
Naapila jatkaa kylmäävällä kertomuksella.
– Yksi ryhmä erikoisjoukkolaisia oli juuri tullut taistelusta, jossa he olivat tappaneet yhdeksän ihmistä. Oli hurjaa kysyä heidän elämästään.
Naapilaan ja Marreirosiin kookospähkinäkojulla tutustunut mies tarjosi lisäksi kiinnostavan idean reissun jatkoon: matkan Jamaikalle.
– Hän kertoi, että hänellä on Jamaikalla iso linna – "voitte mennä sinne ilmaiseksi asumaan, jos te haluatte. Otatte vain lennot sinne, ja voitte olla siellä niin pitkään kuin haluatte." Hän ehdotti myös, että voitte mennä halutessanne tutustumaan orpokotiin ja opettamaan omia taitojanne niille lapsille.
Naapila odottaa tällaisen vapaaehtoistyön tekemistä innolla ja aikoo ottaa vinkistä vaarin.
– Olin, että tämä on just sitä, mitä haluamme tehdä. Minä opetan heille vähän treenaamista ja sitä, miten he voivat tehdä sosiaalisella medialla rahaa. Melissa voi opettaa heille parturi-kampaamon hommia, koska hän on ollut parturi-kampaajana. Voimme ehkä auttaa saamaan työpaikan.
Positiivisuudesta hyvää?
Naapila sanoo miettineensä kookospähkinäkojulla tapahtuneesta kohtaamisesta seuranneita tapahtumia pitkään. Pääosin positiivista palautetta reissuvideoistaan saanut Naapila haluaa uskoa hyvien tekojen johtaneen hyvään.
– Tämä oli yksi miljoonasta -tyylinen juttu, mutta olen levittänyt positiivisuutta niin paljon. Halusin ajatella, että ehkä universumi tavallaan palkitsi meidät siitä, että olemme tehneet aika paljon hyvää tällä reissulla.
Naapila viittaa rahan ja ruoan jakamiseen köyhille Portugalissa ja kertoo toisen esimerkin Brasiliasta.
– Täällä on neljä–viisivuotiaita lapsia, jotka tulevat myymään herkkuja tai purkkaa. Se on työtä niille, jotka eivät pääse kouluun. Ostan heille aina kolmea–neljää euroa vastaavalla summalla herkkuja. He menevät ihan sekaisin, että ei vitsi kuinka iso seteli. Yritän levittää sitä hyvää, koska minulta ei ole mitään antaa neljä euroa heille.
"Eläminen, syntyminen ja kuoleminen"
Naapilan ja Marreirosin matka on todennäköisesti vasta alkupuolella. Rahasta ei ole tarvinnut Naapilan mukaan ainakaan toistaiseksi stressata, ja kaksikolla on vielä paljon kohteita, joita he haluavat eri puolilla maailmaa nähdä – olkoonkin että koronarajoitukset sanelevat sitä, mihin he pääsevät ja milloin.
Naapila antaa muuten reissun jatkua niin pitkään kuin siltä tuntuu. Vaikka pari vuotta.
– En yritä kontrolloida tätä reissua mitenkään, vaan yritän seurata omaa polkuani. Jos kohtalo kuljettaa minut myöhemmin Suomeen, sitten se kuljettaa minut Suomeen. Jos se ei ikinä kuljeta minua Suomeen, en tule Suomeen.
Toistaiseksi reissu on tarjonnut Naapilan mukaan etenkin henkistä kasvua.
– Tämä on niin hengellinen reissu monella eri tavaa. On ollut ayahuascaa, on ollut Dorianin treenaamista. Näkee elämisen, syntymisen ja kuolemisen, näkee rikkautta, köyhyyttä ja ikävää. Näkee, kun ihmiset ajavat Marbellassa Rolls-Roycella, ja täällä Riossa tienataan 40 senttiä päivässä.
– Tässä oppii kasvamaan ihmisenä.