Lotta Harala kertoo MTV Uutisille, miten hän suoritti elämäänsä kympin tytön tavoin ja piti yllä kulissia, muttei ollut onnellinen. Tuore podcast-avautuminen nykyisistä elämäntavoista järkytti osaa kuuntelijoista. Terassikalusteiden talvisäilytys oli viimeinen niitti.
Aitajuoksija Lotta Harala, 32, puhuu nykyään varsin avoimesti elämästään urheilijaystävänsä Maria Huntingtonin kanssa juontamassaan Timeout-podcastissa.
Kaksikon elämänhallintaa koskeva tuore podcast-jakso nimeltä "Olin uupunut, takakiree ja suorituskeskeinen akka" sai aikaan melkoisen palauteryöpyn, sillä Haralan paljastukset omasta elämästään eivät miellyttäneet kaikkia kuulijoita.
Harala kertoo yllättyneensä podcast-keskustelun aiheuttamasta vastaanotosta. Keskustelun aiheena oli elämänhallinta tai sen puute tietyillä elämän osa-alueilla.
– Tämä oli todella tunteita herättävä jakso. Osa kuuntelijoista oli aivan järkyttynyt siitä, miten me emme tiedä, mistä kaikista suoratoistopalveluita me tällä hetkellä maksamme. Toiset taas olivat ilahtuneita, että ihanaa, kun säkin olet toi tyyppi, Harala kertoo.
Erityisesti yksi aihe herätti erityisen paljon mielipahaa.
– Minä olen esimerkiksi se tyyppi, joka antaa terassikalusteiden olla koko talven ulkona, ja osa on ollut aivan järkyttyneitä siitä, että miten sä voit olla tuollainen. Heillä nousee ihan syke, kun he kuulevat tällaista, Harala kertoo.
– Toiset taas olivat sitä mieltä, ettei heille ole tullut mielenkään siirtää niitä talveksi pois.
Harala huomasi podcast-jakson palauteryöpystä sen, miten eri tavalla eri ihmiset kokevat arjen asiat.
– Arkisissa asioissa meillä on tosi erilaisia tapoja toimia
Jatkuva suorittaminen johti uupumukseen
Harala on tehnyt elämässään ja ajattelutavassaan täyskäännöksen, sillä aiemmin hän suoritti ihan kaikkea.
– Piti olla sänky pedattuna, koti siistinä ja laskut ajallaan maksettuna – toki niiden maksaminen on ihan suotavaakin, Lotta nauraa.
8:41
Lue lisää: Lotta Harala ja puoliso ensimmäisessä yhteishaastattelussa – aiturilta kova linjaus: "Siitä voi itse kukin laskeskella"
Suorituskeskeisyys johti lopulta vakavaan uupumukseen muutama vuosi sitten.
– Suoritin jokaista elämän osa-aluetta ihan kympin tytön tyylillä, ja urheilijan elämän vaatii aika kurinalaista elämäntyyliä. Väsähdin siihen ihan totaalisesti ja paloin loppuun, Harala kertoo MTV Uutisten haastattelussa.
– Sen jälkeen olen alkanut kyseenalaistaa sitä, mitä varten teen ja suoritan joka ikisellä elämän osa-alueella.
Harala sanoo olevansa edelleen toisissa asioissa varsin säntillinen ja tarkka, mutta hän on oppinut priorisoimaan sen, mitkä ovat hänen elämänsä kannalta priorisoinnin arvoisia.
Suorittamisen taustalta löytyi Haralan mukaan monia syitä.
– Koin olevani arvokas ja hyvä tyyppi, kun teen asioita sillä tavalla, kun on opetettu olemaan hyvä. Minussa on vähän sellaista miellyttäjän piirrettä. Olen yrittänyt miellyttää muita, ja olen unohtanut itseni.
Näin uupumuksen oireet alkoivat
Burnoutin oireet alkoivat siten, että elämä alkoi tuntua velvollisuuksien suorittamiselta.
– Se oli sellaista to do -listojen kirimistä, jossa kaiken hauskan ja nautinnollisen tekeminen jäi täysin, koska ei ehtinyt. Velvollisuuksien tekemistä olisi ollut loputtomasti.
9:46
Muutos tapahtui muutama vuosi sitten, kun Harala havahtui tilanteeseensa.
– Yhtäkkiä en jaksanut oikein mitään, tuli totaali loppu. Pikku hiljaa aloin päästä jaloilleni, ja silloin meinasin lähteä takaisin sille suorittamisen polulle.
Harala havahtui kysymykseen, kenen vuoksi hän lopulta suorittaa elämäänsä.
– Aloin kyseenalaistaa sitä, että kenelle pidän yllä kulissia: itselleni, muille ihmisille, someen? Tarjoilin somessa itsestäni sellaisen ihmisen kuvaa, joka on mielestäni ”hyvän ihmisen” toimintaa, muttei tee minua kuitenkaan onnelliseksi.