Tamperelainen Sakari Tikander, 29, pakeni vuosien ajan pahaa oloaan päihteisiin, kunnes päätti, että asioiden on muututtava. Nyt huumeet juoksuun vaihtanut mies kehottaa muita itseään päihteillä lääkitseviä itsetutkiskeluun.
Viitisen vuotta sitten parikymppisen Sakari Tikanderin mielessä alkoi kyteä ajatus paremmasta elämästä. Viimeiset vuodet olivat kuluneet sumussa, kun hän oli paennut pahaa oloaan päihteiden maailmaan. Pahimmillaan huumeita kului päivittäin ja lopulta tilanne kulminoitui tuomioon huumausainerikoksesta.
Alkoi pitkä ja vaikea taistelu. Kun asiat olivat hyvin, Sakari pystyi olemaan selvin päin, mutta vastoinkäymisistä seurasi aina hakeutuminen päihteiden pariin.
Loppuvuonna 2019 Sakari sai voimallisen sysäyksen kohti terveellisempää elämää. Pitkä parisuhde päättyi tyttöystävän päätöksestä. Sakari tunsi itseinhoa, mutta tällä kertaa hän ei langennut päihteisiin vaan päätti ryhdistäytyä ja tehdä jotain toisin.
29.12.2019 mies hankki salikortin ja asetti itselleen kovan tavoitteen: käydä salilla joka päivä. Raju aloitus oli Sakarille tapa löytää uusi rutiini vanhojen tilalle. Vaikka kynnys aloittaa uusia asioita on hänelle iso, sen yli päästyä tekemisellä on tapana muuttua helpoksi.
– Tavoite tuntui vaikealta mutta realistiselta. Kun pystyin saavuttamaan sen, tuli voittajafiilis, Sakari muistelee.
Raju aloituksen seurauksena treenauksesta tuli nopeasti rutiini. Kuva Sakarin kotialbumista.Sakari Tikander
Lue myös: Äiti julkaisi 7 kuukauden välein otetut kuvat pojastaan: "Tässä ovat heroiinin ja amfetamiinin todelliset kasvot"
Juoksutavoitteet kirittivät eteenpäin
Salilla Sakari mieltyi erityisesti juoksemiseen, jossa tavoitteiden asettaminen tuntui luonnolliselta. Ensi alkuun hän jaksoi juosta vain kymmenen minuuttia ja jokainen lisäminuutti matolla oli edistystä.
Sakari asetti tavoitteekseen juosta viisi kilometriä. Kun päämäärä oli saavutettu, hän alkoi kirittää matkaa suoritettavaksi yhä nopeammin ja nopeammin. Vähitellen juoksemiseen tuli mukaan flow-tila, niin sanottu runner’s high, joka johtuu tiettyjen aivokemikaalien vapautumisesta fyysisen harjoittelun seurauksena.
Erityisesti juoksuun liitetty mielihyvän kokemus saa monet rakastumaan lajiin. Yksi heistä on Sakari. Hyvä olo yhdessä konkreettisten tavoitteiden kanssa innosti häntä juoksemaan aina vain pidemmälle ja nopeammin.
Tänä vuonna Sakari osallistui toistamiseen Paavo Nurmi Marathon -tapahtumassa puolimaratoniin, jossa juostaan reilut 21 kilometriä. Maaliviivan hän ylitti tavoitteensa mukaisesti alle kahdessa tunnissa: ajassa 1 tunti 50 minuuttia ja 56 sekuntia.
Sakari saavutti tavoitteensa Paavo Nurmi Marathon -kisoissa. Kuva Sakarin kotialbumista.Sakari Tikander
Lue myös: Kävelyä vai juoksua? Näin sinun kannattaa treenata, jos haluat laihtua: "Täydellinen tapa polttaa enemmän kaloreita lyhyemmässä ajassa"
Paastoaminen puhdisti päihteiden sekoittamaa mieltä
Elämäntapamuutoksen myötä Sakarin paino on tippunut hurjasti, 30 kiloa. Siitä ei ole kiittäminen vain juoksuintoa vaan myös ruokavaliomuutoksia.
Samaan aikaan liikuntaharrastuksen aloittamisen kanssa Sakari pisti uusiksi lautasensa sisällön. Hän kokee saaneensa apua erityisesti paastoamisesta.
– Paastoaminen oli asia, joka puhdisti mun mielen. Varsinkin kovan päihteiden käytön jälkeen tuntui, että aivot eivät toimi.
Sakari kokee, että muutenkin ruokailurytmillä on hänelle suuri merkitys. Aterioilla hän katsoo tarkasti, mitä suuhunsa laittaa ja kaloreiden laskeminen on tullut tutuksi.
Lue myös: Maltillinen "pätkäpaasto" auttaa laihtumaan ja kaventaa vyötäröä – pienentää samalla vaarallisten sairauksien riskiä
Elämäntapamuutos vaikutti kaveripiiriin
Nyt Sakari kokee olevansa onnellinen, mutta tunteen saavuttaminen ei ollut itsestäänselvyys. Matkaan on mahtunut myös kurjia ajanjaksoja.
Päihderiippuvuuden lisäksi Sakari joutui repäisemään itsensä itse vanhasta kaveriporukasta. Se oli yksi vaikeimmista asioista elämäntapamuutoksessa.
– Eron jälkeen mulla katkesi käytännössä kaikki ystävyyssuhteet. Suurin osa ei ollut kiinnostunut eikä halunnut auttaa tai kuunnella hätääni. Ajattelin, että eihän nämä ihmiset ole mitään oikeita ystäviä.
Pitkään Sakari eli terveellisesti, mutta yksin. Kurjuuden keskellä hän otti yhteyttä vanhoihin tuttaviin, joiden kanssa ei ollut puhunut vuosiin. Hän sai ilokseen huomata, että häntä kaivattiin ja että oli olemassa myös ihmisiä, jotka välittävät ja kuuntelevat.
Myöhemmin Sakari on löytänyt uudelleen myös muutamia ystäviä päihdevuosilta. Tätä nykyä koossa on kaveriporukka, jossa toista ei paineta alas vaan nostetaan ylös. Enää yhteinen aika ei kulu kaljaa juoden ja huumeita käyttäen vaan esimerkiksi koripalloa ja pöytätennistä pelaten.
Elämäntapamuutoksen myötä Sakari on laihtunut 30 kiloa. Kuva Sakarin kotialbumista.Sakari Tikander
Lue myös: Seitsemän myrkyllisen ihmisen arkkityyppiä – tunnistatko itsesi?
Ota vastuu omasta elämästäsi
Sakari on päässyt kiinni terveellisiin elintapoihin ja työelämään. Kaikki elämässä vaikuttaa olevan mallillaan, mutta edistymistä janoava mies ei aio jämähtää paikoilleen. Hänen tavoitteenaan on kehittyä sekä juoksun, uran että ihmissuhteiden saralla.
– Ne on ne tärkeimmät asiat.
Pohjalta omin voimin noussut mies neuvoo päihteillä itseään lääkitseviä itsetutkiskeluun. Vahingollinen käyttäytyminen – oli sitten kyse päihteiden käytöstä tai tunnesyömisestä – on oire jostakin. Nautintoa hetkellisesti tuovilla aineilla turrutetaan pahaa oloa, mutta sen sijaan että ongelmia pakenee, ne tulisi kohdata.
Kun tietää, mistä paha olo johtuu ja miten sitä yrittää tukahduttaa, ratkaisujen löytäminen ongelmiin on huomattavasti helpompaa, Sakari neuvoo. Eikä uutta kohti tarvitse mennä ryminällä. Jo pienet askeleet, kuten kodin pitäminen siistinä, voivat innostaa jatkamaan oikealla polulla.
Sakari itse on ymmärtänyt oman pahan olonsa juontaneen juurensa lapsuudessa ja nuoruudessa koettuihin vastoinkäymisiin. Asioiden käsittely on auttanut elämäntapamuutoksessa. Toki jokainen ihminen on yksilö, eikä yhtä kaikille sopivaa parannuskeinoa ole, hän toteaa. Muiden syytteleminen omista ongelmista on helppoa, mutta harvoin rakentavaa.
– Itse löysin onnen ja tien parannukseen, kun lopetin muiden syyttämisen ja otin vastuun omasta elämästäni ja hyvinvoinnistani, Sakari sanoo.
Lue myös: Kuvat ennen ja nyt: Riikka piikitti ensimmäisen kerran 17-vuotiaana – lopulta huumeet veivät lähes koko elämän
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
3:17Lojuuko nurkissasi kahvakuula? Katso kuusi teholiikettä, joilla treenaat nopeasti koko kropan.