Burundi erosi ensimmäisenä maana maailmassa Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta

Burundi
Burundin väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa arviolta jopa parituhatta ihmistä.
Julkaistu 28.10.2017 05:41

MTV UUTISET – STT

Burundista on tullut ensimmäinen maa, joka on eronnut Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä. Rikostuomioistuimen tiedottajan mukaan Burundin vetäytyminen Rooman perussäännöstä astui voimaan perjantaina.

Burundin hallitus kutsui päivää historialliseksi ja kehotti kansalaisia kokoontumaan kaduille juhlimaan.
– Tämä on hieno päivä Burundille, koska maa on puolustanut suvereenisuuttaan ja kansallista ylpeyttä, kommentoi uutistoimisto AFP:lle presidentin toimiston tiedottaja.

Itä-Afrikassa sijaitseva Burundi ilmoitti suunnitelmistaan erota ICC:stä jo viime vuonna. Maa on syyttänyt rikostuomioistuinta puolueellisuudesta. Burundin mukaan ICC syyttää helpommin afrikkalaisia rikoksista kuin muita.

ICC jatkaa Burundin tapahtumien tutkintaa 

ICC:n mukaan Burundin vetäytyminen tuomioistuimesta ei vaikuta viime vuonna aloitettuun tutkintaan mahdollisista rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Alustavan tutkinnan käynnisti ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda sen jälkeen, kun maassa oli raportoitu tapahtuneen muun muassa murhia, raiskauksia ja pakotettuja katoamisia.

Väkivaltaisuudet alkoivat sen jälkeen, kun maan presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle kaudelle. Presidentti voitti vuonna 2015 järjestetyt vaalit.

Arviot Burundin väkivaltaisuuksissa surmansa saaneiden määristä ovat vaihdelleet 500:sta 2 000:een. Lisäksi noin 400 000 burundilaisen on arvioitu paenneen maasta.

Etelä-Afrikka ja Gambia muuttivat mielensä 

Burundin lisäksi moni muu Afrikan maa on syyttänyt tuomioistuinta puolueellisuudesta. Maat ovat muun muassa kuvailleet tuomioistuinta valkoisten uuskolonialistiseksi järjestöksi.

Burundin tavoin myös Etelä-Afrikka ja Gambia ilmoittivat eroavansa ICC:stä, mutta pyörsivät päätöksensä myöhemmin. Lisäksi Kenia ja Uganda ovat uhanneet jättävänsä rikostuomioistuimen, mutta eivät toistaiseksi ole virallisesti ilmoittaneet tekevänsä näin.

Vuonna 1998 perustetulla rikostuomioistuimella on nyt 123 Rooman perussäännön ratifioinutta jäsenmaata, AFP kertoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat