Etelä-Afrikka: Toimitimme todisteita kansanmurhasta Gazassa – Israel päätti kieltää UNRWA:n

Etelä-Afrikka on toimittanut YK:n kansainväliselle tuomioistuimelle (ICJ) todisteita Israelin Gazassa tekemästä kansanmurhasta, kertoi Etelä-Afrikan presidentinkanslia maanantaina.

Presidentinkanslian mukaan tuomioistuimelle toimitettu dokumentti sisältää todisteita siitä, miten Israel on Gazan palestiinalaisten tuhoamista edistämällä rikkonut YK:n yleissopimusta kansanmurharikosten ehkäisemisestä ja rankaisemisesta.

ICJ:n edustaja vahvisti tuomioistuimen vastaanottaneen asiakirjan, mutta ei kommentoinut sen sisältöä.

Etelä-Afrikka nosti joulukuussa ICJ:ssä Israelia vastaan kanteen, joka syyttää maata kansanmurhasta. Kanteeseen ovat liittyneet myös muun muassa Espanja, Irlanti ja Turkki.

Tammikuussa ICJ määräsi välipäätöksessään, että Israelin on tehtävä kaikki voitava estääkseen kansanmurhaan johtavat toimet Gazassa. Varsinaisen päätöksen, jossa oikeus ottaa kantaa siihen, syyllistyykö Israel Gazassa kansanmurhaan, tekeminen voi kestää vuosia.

ICJ:n päätökset ovat sitovia, mutta tuomioistuimella ei ole juurikaan keinoja panna päätöksiään toimeen.

Israelin parlamentti hyväksyi lain, joka kieltää palestiinalaisten avustusjärjestö UNRWA:n toiminnan maassa

Järjestön johtajan mukaan lain hyväksyminen on kollektiivinen rangaistus palestiinalaisille.

Israelin parlamentti hyväksyi lakialoitteen, joka kieltää YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n toiminnan Israelissa ja Israelin miehittämässä Itä-Jerusalemissa. Lainsäätäjät hyväksyivät lakiehdotuksen äänin 92 puolesta ja 10 vastaan.

Laki rajoittaa merkittävästi UNRWA:n toimintaa Gazassa ja Länsirannalla.

UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini sanoi maanantaina, että Israelin parlamentin hyväksyntä avustusjärjestön toiminnan kieltävälle laille muodostaa vaarallisen ennakkotapauksen. Hän myös kutsui lain hyväksymistä kollektiiviseksi rangaistukseksi palestiinalaisille.

– Nämä lakiehdotukset vain syventävät palestiinalaisten kärsimystä, hän sanoi viestipalvelu X:ssä.

UNRWA on toimittanut apua palestiinalaisille yli seitsemän vuosikymmenen ajan. Asiantuntijoiden mukaan kiellon toimeenpano olisi isku humanitaariselle työlle Gazan kaistalla.

Tuomittiin laajalti

Palestiinalaisten presidentti sanoi maanantaina tuomitsevansa Israelin hyväksymän lain.

– Emme salli tätä. Niin kutsutun Knessetin (Israelin parlamentti) ylivoimainen äänestys osoittaa Israelin muuttuneen fasistiseksi valtioksi, presidentin tiedottaja Nabil Abu Rudeineh sanoi lausunnossaan.

Yhdysvallat oli ilmaissut Israelille olevansa erittäin huolissaan lakialoitteesta ennen äänestystä.

Viikonloppuna useiden länsimaiden ulkoministerit antoivat lausunnon, jossa kritisoitiin UNRWA:n toiminnan kieltämistä koskevaa lakiehdotusta. Muun muassa Saksan, Ranskan, Britannian, Australian ja Kanadan ulkoministerit ilmaisivat lausunnossa "syvän huolensa" laista.

Juttua ja otsikkoa päivitetty 29.10.2024 kello 00.02: Israelin parlamentti kielsi UNRWA:n

Lue myös:

    Uusimmat