HSL:n mukaan lapsien turvallisuus on etusijalla eikä lasta pitäisi jättää yksin pysäkille ilman lippua. Espoolaisen Annakaisa Heleniuksen 7-vuotiaan pojan jokapäiväinen koulumatka kuitenkin tyssäsi, kun bussikuski ei päästänyt lasta kyytiin liputta.
Viime tiistaina Annakaisa Helenius sai ekaluokkalaisen poikansa luokkakaverin äidiltä puhelun. Aamulla poikien koulumatkalla bussissa oli sattunut jotakin, joka oli saanut lapset hiukan säikähtämään ja hämilleen.
Naapurissa asuvat luokkakaverukset olivat aamulla menneet bussiin, Annakaisan poika ilman lippua. Tavallisesti Helsingin seudun liikenteen bussikuskit ovat päästäneet ala-asteelaiset lippua näyttämättä bussilla kouluun ja takaisin, sillä lähes kaikki pienet oppilaat matkustavat tällä alueella koulumatkan koulun maksamilla bussikorteilla.
– Se on täällä arkipäivää, että koululaiset kulkevat bussilla ensimmäisestä luokasta lähtien kouluun, Annakaisa kertoo MTV Uutisille.
Nyt kuski oli kuitenkin pysäyttänyt pojan ja kehottanut tätä hakemaan bussikortin kotoa ja tulemaan seuraavalla bussilla. Poika meni hämilleen ja hätääntyi, äiti kertoo.
Tilanne oli onneksi ratkennut tuntemattoman, ystävällisen naisihmisen avulla. Hän oli maksanut lapsen lipun, jotta tämä oli päässyt kouluun.
Vanhemmille selvisi myöhemmin, että pojalla oli ollut bussikortti jo pidemmän aikaa kateissa, vain kotelo oli tallessa. Poika ei ollut kuitenkaan paljastanut asiaa vanhemmille tai edes kavereilleen, koska kortin katoaminen hävetti.
Katso alla olevalta videolta, miltä liikenne näyttää lapsen silmin! (Artikkeli jatkuu videon alla.)
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Yksin jäänyt lapsi voisi joutua vaaraan
Annakaisa jakoi Facebookin puskaradioryhmään tilanteesta julkaisun, jossa hän kiittelee naista pojan ja vanhempien päivän pelastamisesta, mutta myös perää bussikuskeilta maalaisjärkeä tilanteessa.
Liputta matkustajaa ei tule toki päästää bussiin, mutta lasten kohdalla tilanteen ei pitäisi hänen mielestään olla niin mustavalkoinen.
Jos poika ei olisi päässyt bussilla, olisi yksin jäänyt lapsi voinut joutua pahimmillaan vaaratilanteeseen. Kevyenliikenteen väylät loppuvat asuinalueeseen, jossa Heleniukset asuvat, eikä pojan koulun suuntaan ole turvallista tietä. Kouluun on yli kolme kilometriä matkaa.
– En usko, että poika olisi siinä vaiheessa lähtenyt hakemaan lippua kotoa, koska se oli hävinnyt. Hän ei olisi välttämättä kehdannut soittaa meille, vaan olisi hädissään myöhästymisestä ehkä lähtenyt kouluun kävellen tai pahimmassa tapauksessa hakenut pyörän, Annakaisa kertoo ja jatkaa:
– Täällä, missä asumme, on jalkakäytävät, mutta ne loppuvat tähän. Pojan koulumatka on todella mutkaista, vaarallista tietä, ei ole pientareita tai kevyen liikenteen väyliä. Se on ihan liian vaarallinen, en edes itse uskalla mennä siitä pyörällä.
– Eniten äitiä ottaa sydämen päälle lapsen turvattomuuden tunne, kuinka kamala se on pienellä.
"Tässä on ehkä annettu ekaluokkalaiselle turhan paljon vastuuta"
Annakaisa ymmärtää, että on toki vanhempien vastuulla tarkistaa, että lapsella on lippu – ja hänen sydäntään pistikin, ettei hänellä tullut pieneen mieleenkään tarkistaa pojan matkakorttikoteloa.
Hän myös sanoo, että kuskilla oli todennäköisesti hyvä tarkoitus tekonsa takana: jos lapsella ei ole ollut useaan päivään matkakorttia, lipputilanne pitää selvittää.
– Tässä on kuitenkin ehkä annettu ekaluokkalaiselle turhan paljon vastuuta. Tällaisissa tilanteissa ei pitäisi jättää pientä koululaista yksin, vaan olisi vaikka sanonut lapselle, että hoida lippuasia vanhempien kanssa huomiseksi kuntoon tai ilmoittanut asiasta koululle. Bussifirmoista on ennenkin otettu kouluun yhteyttä, jos on vaikka häiriöitä, se ei ole mitenkään epätavallista, Annakaisa sanoo.
– Ilman varoituksia ei pitäisi jättää pois kyydistä. Mieluummin sanoa, että jos jatkossa ei ole lippua, niin sitten en voi ottaa autoon.
Kiitokset tuntemattomalle naiselle
Annakaisa perää HSL:ltä yhtenäistä linjausta siitä, miten liputtomien lasten kanssa toimitaan, ja että näistä linjauksista pidettäisiin kiinni. Niin kukaan muukaan lapsi ei joutuisi tuntemaan turvattomuutta vastaavassa tilanteessa.
– Yhtä lailla tulen jatkossa varmasti tarkastamaan ja moni muukin vanhempi tämän jälkeen, että lapsilla on liput eikä vain kotelo, Annakaisa sanoo.
Tämä tilanne päättyi kuitenkin onneksi hyvin tuntemattoman naisen ansiosta. Häntä Annakaisa haluaakin kovasti kiittää.
– Haluan kiittää tätä ainakin pojalleni tuntematonta naista, joka auttoi. Onneksi löytyy näitä auttavaisia ihmisiä, hän sanoo.
HSL: "Lapsiasiakasta ei saa jättää yksin pysäkille, vaikka hänellä ei ole lippua"
Helsingin seudun liikenteen viestintä- ja markkinointipäällikkö Satu Kotikangas kertoo MTV Uutisille, että HSL:n periaate on, ettei liputtomia lapsia jätetä yksin pysäkille. Hän kuvailee tapausta harmilliseksi.
– Kuljettajakouluttajamme kertoi, että hän on erityisesti painottanut tämän vuoden koulutuksissa periaatettamme, että lapsiasiakasta ei saa jättää yksin pysäkille, vaikka hänellä ei ole lippua. Valitettavasti kuljettajakunta on niin laaja, noin 3 500 kuljettajaa, että kaikki eivät aina toimi yhdenmukaisesti ja kuljettajat tekevät omia tulkintoja, Kotikangas kertoo.
– Vaikka ohjeistamme kohtelemaan lapsiasiakkaita turvallisuus edellä, niin toisinaan kuljettajat ryhtyvät noudattamaan ensisijaisesti perusohjetta, että matkaa varten tarvitaan voimassa oleva matkalippu.
Kotikankaan mukaan se, että kuski ottaisi yhteyttä suoraan kouluun lipun puuttuessa, ei ole kovin toimiva ratkaisu. Bussikuljettaja ei ehdi päivän aikana ratkaisemaan arkisia ongelmia, ja viestin tulisi kulkea ensin bussiyhtiön, sitten HSL:n ja lopulta koulun hallinnon läpi.
Vähemmän byrokraattinen ratkaisu olisikin se, että vanhemmat itse selvittävät kortin puuttumisen lapsen kanssa.
– Jos lapselta unohtuu kortti usein, voisi varautua ikäviin tilanteisiin niin, että lapsella on koulurepussa varattuna rahaa bussilippuun tai vaihtoehtoisesti mahdollisuus ostaa kertalippu älypuhelimella, Kotikangas sanoo.