Butshan teurastajan joukoista karannut Nikita antoi poikkeuksellisen haastattelun CNN:lle: "Meille annettiin suora käsky murhata"

Venäjän armeijasta loikannut sotilas kertoo maan sotarikoksista – ryöstöjä ja raiskauksia 3:19
Katso video: Näin Venäjän joukoista karannut Nikita Chibrin kertoo todistamistaan sotarikoksista Ukrainassa.

Venäjän armeijasta loikannut sotilas antoi poikkeuksellisen haastattelun CNN:lle salaisessa paikassa.

Nikita Chibrin taisteli Ukrainassa yksikössä, jota Ukraina erityisesti syyttää sotarikoksista. Yksikkö on 64. erillinen moottoroitu jalkaväkiprikaati Itä-Siperiasta.

– Kaikki oli vain yhtä suurta valhetta minulle. Helmikuun 24. päivä he vain totesivat minulle, että menkää kaikki sotaan,  Chibrin kertoo yhdysvaltalaismedialle.

Päästyään Venäjän puolelle lomalle hän pakeni Eurooppaan.

Chibrin näyttää CNN:lle sotilaspassiaan, jossa on prikaatin komentajan Azatbek Omurbekovin allekirjoittama leima. Ukrainassa eversti tunnetaan Butshan teurastajana.

Kuolemaan johtavia ampumiskäskyjä

Loikkaaja Chibrin kertoo yksikön tekemistä julmuuksista.

– Meille annettiin suora käsky murhata heidät, jotka paljastivat asemamme. Jos jollakin oli puhelin, saimme ampua hänet.

Chibrinin kokemukset todistavat osaltaan jo useasti ilmi tulleesta Venäjän armeijan sekavasta johtamisesta ja tiedottamisesta.

Chibrinin yksikkö esimerkiksi lähetettiin Valko-Venäjälle "koulutukseen" juuri ennen suurhyökkäystä. Sotilailla ei ollut aavistustakaan siitä, että pian he etenisivät Ukrainaan, eivätkä he olleet valmistautuneet sotaan.

Osaamattomuus paljastui sodassa.

– Kaikki luulivat voivansa olla kuin Rambo. Samat ihmiset, jotka kehuskelivat ampuvansa helposti ukrainalaisia, kertoivat rintamalta palattuaan, etteivät halua sotaa, Chibrin kuvailee.

Kun Chibrin kieltäytyi taistelemasta, siirrettiin hänet alempiin työtehtäviin joukossa. Komentajat kutsuivat häntä pelkuriksi.

Ryöstöjä ja raiskauksia

Chibrin kertoo, ettei nähnyt joukkomurhia, joista yksikköä syytetään, mutta näki paljon muita rikoksia ukrainalaisia siviilejä kohtaan – erityisesti ryöstöjä ja raiskauksia.

– Näin eräiden raiskaajien juoksevan karkuun, heitä ajettiin takaa. He raiskasivat äidin ja tyttären... Heitä ei koskaan vangittu, heidät vain erotettiin joukosta. Tai käskettiin poistua.

CNN kertoo pyytäneensä Venäjän puolustusministeriöltä kommenttia, tuloksetta. Venäjä on johdonmukaisesti kiistänyt joukkojensa syyllistyneen rikoksiin ukrainalaisia siviilejä kohtaan.

Nikita Chibrin kertoo haluavansa todistaa komentajiaan vastaan kansainvälisessä tuomioistuimessa. Hän haluaa kertoa tapahtumista sodassa, johon hän ei koskaan halunnut osallistua.

Lue myös:

    Uusimmat