Sotaan kyllästyneet venäläissotilaat avautuvat venäläismedialle – "Komentajat eivät välitä meistä paskaakaan"

700 sopimussotilasta on yrittänyt irtisanoutua Ukrainassa taistelevasta venäläisprikaatista, väittää venäläissotilas valtiosta riippumattoman venäläismedian iStoriesin haastattelussa.

Latviasta käsin toimiva tutkivan journalismin media iStories teki aiemin jutun venäläissotilaista, jotka väitetysti murhasivat siviilejä ja ryöstivät heiltä Andriivkan kylässä, Kiovan lähettyvillä.

Jutun julkaisun myötä useat venäläissotilaat ottivat yhteyttä mediaan. Heistä yksi, 21-vuotias Daniil Frolkin, myönsi median mukaan tappaneensa siviilin komentajansa määräyksestä. Muut medialle puhuneet venäläissotilaat ovat vahvistaneet Frolkinin puheet.

Venäläismedian jututtama, turvallisuussyistä nimettömäksi jäänyt venäläissotilas puolestaan sanoi, että noin 80 prosenttia prikaatin jäsenistä haluaa erota, eikä hän ole poikkeus. Venäläisten prikaatien vahvuus vaihtelee suuresti, mutta täysivahvuisina niissä on muutamia tuhansia sotilaita.

– Olen kirjoittanut monta kieltäytymiskirjettä. Joka kerta he käskevät minua painumaan vittuun, hän sanoi.

Frolkinin mukaan hän näkee jatkuvasti sotilaita, jotka haluavat lähteä rintamalta ja menevät kertomaan asian pomoilleen.

– Minulle ja muille he kertovat, että emme voi lähteä, se ei ole mahdollista.

– Siksi kaikki pakenevat ja menevät tukikohtaan Habarovskiin omalla kustannuksellaan ja kertovat kieltäytymisestään siellä. Kun yksi sotilas pääsi perille, niin henkilöstöosastolta sanottiin, että noin 700 on jo jättänyt eropaperinsa, yksi nimetön sotilas sanoi iStoriesille.

Lukua ei ole vahvistettu. Habarovsk sijaitsee Venäjän kaukoidässä.

"Komentajat eivät välitä paskaakaan sotilaista"

Yhden sotilaan mukaan Ukrainasta on mahdotonta lähteä, koska tarkistuspisteitä on kaikkialla. Osa sotilaista onnistui lähtemään, kun prikaati oli väliaikaisesti sijoitettu Venäjän Belgorodiin, joka sijaitsee Ukrainan rajan läheisyydessä. Kiovan suunnalla sodan alussa taistellut yksikkö siirrettiin sieltä Etelä-Ukrainaan.

– Komentajamme eivät suostu allekirjoittamaan papereitamme. He eivät välitä paskaakaan sotilaista, nimetön sotilas sanoi.

Väitetysti jopa sellaiset sotilaat, joiden sopimus on päättynyt toukokuussa, ovat joutuneet jatkamaan taistelua. Heille on kuitenkin maksettu korkeampaa korvausta.

Yhden komentajan kerrotaan varastaneen astioita, jotta upseerit voivat syödä nätimmin. Ryöstösaaliiksi listataan myös muun muassa jääkaappeja, läppäreitä, pöytiä ja tuolia.

Venäläissotilaiden julkisuuteen päässeistä kriittisistä lausunnoista on tullut viime aikoina yleisempiä. Aiemmin tässä kuussa uutisoitiin laskuvarjojääkäri Pavel Filatievista, joka kirjoitti kokemuksistaan kirjan.

– Meillä ei ollut moraalista oikeutta hyökätä toiseen valtioon, ei varsinkaan ihmisiä vastaan, jotka ovat meitä lähimpinä, Filatiev sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Filatievin ja myös iStoriesille puhuneiden kertomuksia on hyvin vaikea vahvistaa.

Niissä on myös jossain määrin yhteneviä piirteitä esimerkiksi niiden Natsi-Saksan sotilaiden tarinoiden kanssa, jotka pyrkivät joko kieltämään tai vähättelemään armeijan tekemiä sotarikoksia ja vierittivät niistä vastuun yksinomaan johdolle.

Brittitiedustelu: "Kansantasavallan" joukot niskoittelevat

Elokuun 15. Päivästä lähtien ukrainalaisissa sosiaalisen median kanavissa on kiertänyt video, jossa väitetään näkyvän, miten niin sanotun Luhanskin kansantasavallan sotilaat kertovat kieltäytyvänsä sotimasta Donetskin alueella.

Asiasta kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

– Sotilaat väittivät, että he ovat suorittaneet tehtävänsä varmistettuaan Luhanskin alueen hallinnan. He ovat haluttomia taistelemaan Donetskissa komentajiensa pelottelusta huolimatta, brittiministeriö kirjoittaa.

Venäjä valtasi Luhanskin Ukrainalta heinäkuun aikana.

– Venäjällä on todennäköisesti yhä enemmän ongelmia motivoida apujoukkojaan, joita se käyttää vakituisen armeijansa tukena Donbassissa, Britannia arvioi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Vaikka Ukrainan sodan painopiste on Severodonetskin ja Lysytshankin taistelujen jälkeen siirtynyt yhä enemmän Etelä-Ukrainaan, niin vihamielisyydet Itä-Ukrainassa eivät ole suinkaan päättyneet.

Heinäkuun lopulla venäläisjoukot onnistuivat vielä etenemään Itä-Ukrainassa Bakhmutin ja Avdiivkan seudulla.

Vaikka pienimuotoisia valloituksia kyseisillä alueilla voi tulevaisuudessakin olla luvassa, niin Venäjän hyökkäys on todennäköisesti saavuttanut tuolla alueella kulminaatiopisteensä, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

– Komentajat todennäköisesti nojaavat suoriin taloudellisiin kannustimiin, mutta joitain yksiköitä pidetään epäluotettavina hyökkäysoperaatioihin, brittiministeriö kirjoittaa.

Britannian mukaan osa ongelmaa on se, ettei Venäjä liki puolen vuoden sotimisenkaan jälkeen ole virallisesti sodassa, vaan käynnissä on yhä "erikoisoperaatio", mikä rajoittaa valtion laillista määräysvaltaa sotilaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat