Cannonball-johto MTV:n haastattelussa: Tämä tuoreessa jengituomiossa oudoksuttaa

Cannonball Alppila kerhotila Janne Tranberg
Julkaistu 07.03.2015 08:00
Toimittajan kuva

Anna Zareff

anna.zareff@mtv.fi

@AnnaZareff

Moottoripyöräkerho Cannonballin johto ihmettelee Helsingin käräjäoikeuden tuoretta jengipäätöstä.

Käräjäoikeus teki viime viikolla historiallisen ratkaisun, kun se tuomitsi ensimmäistä kertaa tunnetun moottoripyöräkerhon jäseniä niin sanotun jengipykälän nojalla.

Jengipykälä eli rikoslain 17 luvun 1 a §: Järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistuminen

Se, joka:

1) perustamalla tai organisoimalla järjestäytyneen rikollisryhmän taikka värväämällä tai yrittämällä värvätä väkeä sitä varten,

2) varustamalla tai yrittämällä varustaa järjestäytynyttä rikollisryhmää räjähteillä, aseilla, ampumatarvikkeilla tai niiden valmistamiseen tarkoitetuilla aineilla tai tarvikkeilla taikka muilla vaarallisilla esineillä tai aineilla,

3) toimeenpanemalla, yrittämällä toimeenpanna tai antamalla järjestäytyneelle rikollisryhmälle koulutusta rikollista toimintaa varten,

4) hankkimalla, yrittämällä hankkia tai luovuttamalla järjestäytyneelle rikollisryhmälle toimitiloja tai muita sen tarvitsemia tiloja taikka kulkuvälineitä tai muita ryhmän toiminnan kannalta erittäin tärkeitä välineitä,

5) suoraan tai välillisesti antamalla tai keräämällä varoja järjestäytyneen rikollisryhmän rikollisen toiminnan rahoittamiseksi,

6) hoitamalla järjestäytyneen rikollisryhmän tärkeitä taloudellisia asioita tai antamalla ryhmän toiminnan kannalta erittäin tärkeitä taloudellisia tai oikeudellisia neuvoja tai

7) järjestäytyneen rikollisryhmän rikollisten tavoitteiden saavuttamista muulla olennaisella tavalla aktiivisesti edistämällä

osallistuu järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan, jossa tavoitteena on tehdä yksi tai useampi rikos, josta säädetty enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta, taikka yksi tai useampi 11 luvun 10 §:ssä tai 15 luvun 9 §:ssä tarkoitettu rikos, ja jos tällainen rikos tai sen rangaistava yritys tehdään, on tuomittava järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta tuomittiin neljä Cannonballin Helsingin osaston upseeristoon kuulunutta miestä. Neljä upseeriston jäsentä ja 14 rivijäsentä välttyi tuomiolta.

MTV Uutisten tapaama Helsingin chapterin vetäjä Janne Tranberg pitää käräjäoikeuden ratkaisua outona.

– Ei upseeristoon kuuluminen juuri poikkea tavallisesta jäsenyydestä. Tuomittujen joukossa on esimerkiksi ajojärjestelijä, joka suunnittelee moottoripyöräreissujen ajoreitit ja on niiden osalta yhteydessä poliisiin. Hän ohjeistaa muita reitin suhteen, mutta ei hänellä mitään käskyvaltaa ole, Tranberg sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Ajojärjestelijän lisäksi tuomion saivat Cannonballin Helsingin osaston silloinen presidentti sekä asekersantti ja rahastonhoitaja. Käräjäoikeus katsoi nelikon organisoineen kerhon toimintaa jengipykälässä tarkoitetulla tavalla.

Rivijäseniä ei oikeuden mukaan voinut tuomita, koska jäsenmaksujen maksaminen ja niin sanottuihin väijyvuorojen osallistuminen eivät riittäneet täyttämään pykälän vaatimuksia.

"Mielellään korkeimpaan oikeuteen"

Tranberg on kuitenkin vielä levollinen. Tuomion saaneet Cannonballin upseerit valittavat päätöksestä hovioikeuteen, koska katsovat olevansa syyttömiä rikokseen.

– Katsotaan rauhassa, mitä hovi asiassa sanoo. Itse toivoisin, että asia käsiteltäisiin korkeimmassa oikeudessa asti, jotta saataisiin lainvoimainen päätös siitä, saako ihmisiä eritellä näin kuin käräjäoikeus nyt teki, Tranberg sanoo.

tranberg3

Janne Tranbergin mielestä Helsingin käräjäoikeuden päätöksessä on ongelmia, vaikka suuri osa syytteistä kaatuikin.

Tranberg haluaa viedä asian eteenpäin myös siksi, että käräjäoikeus katsoi Cannonballin olevan rikollisjärjestö. Oikeus perusteli tulkintaansa muun muassa sillä, että vastaajista kahdella kolmasosalla oli tilillään tuomioita useista vakavista rikoksista.

– On totta, että rikosten määrä jäsenillä on keskivertoa korkeampi verrattuna vaikka tavalliseen firmaan. Miehiseen alakulttuuriin kuitenkin kuuluu, että välillä tehdään ja ajatellaan vasta sen jälkeen. Ryhmä ei kuitenkaan ole näitä rikoksia tehnyt, vaan niistä ovat vastuussa yksilöt, 15 vuotta Cannonballin toiminnassa mukana ollut Tranberg toteaa.

– Itsellänikin on huomattavan pitkä rikosrekisteri, mutta viimeinen oikea rikosilmoitus on vuodelta 2007. Sen jälkeen kaikki minua vastaan nostetut syytteet on hylätty. 

Syyttäjäkin tyytymätön

Laajassa jutussa Helsingin osaston jäseniä syytettiin myös muista rikoksista. Syytteiden joukossa olivat muun muassa törkeä veropetos ja törkeä alkoholirikos, sillä syyttäjän mukaan kerhon tiloissa pyöritetään salakapakkaa.

Vaikka oikeus oli samaa mieltä siitä, että tiloissa myydään alkoholia laittomasti, se lievensi rikosnimikkeitä ja hylkäsi syytteet useimpien jäsenten osalta. 

Tranberg oli yksi yhdeksästä jäsenestä, jonka kohdalla kaikki syytteet kaatuivat.

– Syyttäjän ja poliisin toiminnassa on jotain pahasti pielessä. Vain murto-osa syyttäjän syytteistä menestyi jollain tavalla, Tranberg puuskahtaa.

Kihlakunnansyyttäjä Perttu Könönen sanookin olevansa tyytymätön tuomioon kokonaisuudessaan. Hänen ajamistaan 91 syytteestä hylättiin yli 60.

Hovioikeuskäsittely on sekä Cannonballin että syyttäjän toive.

– Ratkaisu jengisyytteen osalta oli yllättävä. Tietysti on hyvä, että syyte meni läpi johdon osalta, mutta nyt vain muutama jäsen saatiin vastuuseen asiassa, Könönen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos