Helsingin käräjäoikeus on tuominnut vuosaarelaisen RK-katujengin johtohahmona pidetyn 24-vuotiaan miehen kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen. Hänet tuomittiin muun muassa törkeästä ryöstöstä, törkeän kiristyksen yrityksestä ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.
Kaikkiaan jutussa sai ehdottoman vankeusrangaistuksen 12 ihmistä.
Oikeuden mukaan RK- tai RK98-nimeä käyttänyt ryhmä on järjestäytynyt rikollisryhmä ja 24-vuotias mies "selvästi" sen johtohenkilöitä.
– Hän antaa ilmeisiä käskyjä ja ohjeita muille ryhmään kuuluville kanssavastaajille tapahtumiin liittyen. Se seikka, että hän on itse keskeisin tavoin osallistunut rikosten tekemiseen, ei tarkoita, etteikö hän voisi olla ryhmän johtohenkilö, tuomiossa sanotaan.
RK täyttää oikeuden mukaan kaikki viisi järjestäytyneen rikollisryhmän tunnusmerkistötekijää. Se kovensi rangaistuksia noin kolmasosalla normaalirangaistukseen nähden rikoksissa, jotka se katsoi tehdyn ryhmän tai sen jäsenten puolesta tai etujen nimissä.
Vakavin ryhmän johtohahmoksi katsotun Abdinashir Mohamud Alin, 24, syyksiluetuista rikoksista oli törkeän kiristyksen yritys. Oikeuden mukaan hän yritti pakottaa uhria maksamaan itselleen 15 000–20 000 euron suuruisen "katusakon". Katusakolla tarkoitetaan tekaistua velkaa. Uhria ja tämän läheisiä uhattiin vakavalla väkivallalla noin viiden kuukauden ajan, tuomiossa sanotaan.
Ali kiisti syytteen törkeästä kiristyksestä ja sen, että olisi kiristänyt uhria. Hänen mukaansa velkasuhde ei ollut keksitty.
Kyseisen syytteen lisäksi hän kiisti pääosin muutkin syytekohdat sekä sen, että olisi kuulunut minkäänlaiseen ryhmittymään tai johtanut sellaista. Puolustuksen mukaan tapauksessa ei ole mitään liityntää järjestäytyneeseen rikollisuuteen.
Ryhmän toiminnassa oikeuden mukaan hierarkkisuutta
Oikeuden mukaan RK-ryhmä on tiiviisti toimiva ryhmittymä, jonka ovat muodostaneet kaverit tai tuttavat. Oikeus toteaa, että varsinaista merkitystä ei ole sillä, määritelläänkö se katujengiksi vai joksikin muuksi.
– Arvioinnin kannalta ei ole varsinaista merkitystä sillä, määritetäänkö ryhmä nimellisesti nuorisojoukkona tai niin sanottuna katujenginä tai että mieltävätkö ryhmittymään selvästi kuuluvat henkilöt itsensä sellaiseksi.
Oikeuden mukaan syytetyt ovat viitanneet itseensä RK-tunnuksella useissa eri yhteyksissä, kuten tunnuksissa, musiikkivideoissa, viesteissä ja sosiaalisen median kommenteissa.
– Järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnan arvioinnissa ei ole varsinaista merkitystä sillä, käytetäänkö tiettyä nimikettä tai tunnusta rikollisessa toiminnassa. Tässä asiassa RK- tai RK98-nimikkeitä on kuitenkin käytetty esimerkiksi velan perintään liittyen, oikeus toteaa.
Oikeuden mukaan ryhmän toiminnassa on ollut ilmeistä hierarkkisuutta. Ryhmän pääasiallisena tarkoituksena ei oikeuden mukaan näytä olleen taloudellisen hyödyn hankkiminen, mutta viitteitä sellaisestakin on.
Oikeus: Gangsta rap on keino tehdä ryhmää tunnettavaksi
RK on oikeuden mukaan pyrkinyt suojelemaan ryhmän ja sen jäsenten "koskemattomuutta" ja "kunniaa". Tämä on käynyt ilmi ryhmän jäsenten valmiudesta yksituumaisesti ryhmän nimissä ja sen jäsenten puolesta uhata ihmisiä ja käyttää väkivaltaa, tuomiossa sanotaan. Ryhmän toiminnan keskiössä on oikeuden mukaan rikosten uhrien vaientaminen, jotta ryhmän jäsenet eivät joutuisi vastuuseen rikoksistaan.
– Ryhmän keskeisenä yhteisenä päämääränä (näyttää) olleen kaikissa koventamisperustetta koskevissa kohdissa ryhmän uskottavuuden kasvattaminen, jotta tietynlaisella pelotteluvaikutuksella ja hankitulla maineella ryhmä mahdollistaa rikollisen toiminnan, kuten huumausainekaupan.
Pyrkimys maineen ja uskottavuuden kasvattamiseen ilmenee oikeuden mukaan osaltaan toiminnan kytkeytymisestä gangsta rap -musiikkiin. Musiikkityyli ei itsessään osoita rikollista toimintaa, mutta siihen kytkeytyy vahvasti katu-uskottavuuden saaminen, oikeus toteaa.
– Siten harjoitettu musiikkitoiminta toimii keinona markkinoida ryhmää ja sen tunnettavuutta ulkopuolisille RK-tunnuksia käyttäen ja samalla yhtä lailla saada itse musiikkitoimintaan "katu-uskottavuutta" todellisuudessa harjoitetun rikollisen toiminnan kautta.
Rikoslaissa järjestäytyneellä rikollisryhmällä tarkoitetaan vähintään kolmen ihmisen muodostamaa tietyn ajan koossa pysyvää yhteenliittymää, joka toimii yhteistuumin tehdäkseen rikoksia.
Katso myös video: Mitä ongelmia katujengit aiheuttavat?
9:28
Lue myös: Syyttäjä pelkää, että Vuosaaressa toimivan katujengin uhreja on peloteltu hiljaiseksi: "Erittäin törkeä piirre"
Juttua päivitetty 14.07.23. kello 16.15 kauttaaltaan STT:n lisätiedoilla.