Yhdysvalloissa Capitolin mellakkaa tutkiva edustajainhuoneen komitea on lähettänyt haasteet neljälle suurelle sosiaalisen median yhtiölle.
Twitter, Reddit, Facebookin omistava Meta sekä Youtuben omistavan Googlen emoyhtiö Alphabet saivat haasteet, koska ne eivät ole tutkintakomitean mukaan vieläkään toimittaneet kattavia vastauksia jo elokuussa lähetettyihin pyyntöihin.
Vuosi sitten loppiaisena suuri joukko silloisen presidentin Donald Trumpin kannattajia tunkeutui kongressitaloon Washingtonissa estääkseen Joe Bidenin presidentinvaalivoiton vahvistamisen.
Tutkintakomitean tavoitteena on saada lisävalaistusta siihen, millaista tietoa sosiaalisen median alustoilla liikkui ennen kongressitalon valtausta. Komitea haluaa saada käsiinsä tietueet ja asiakirjat, jotka liittyvät väärän tiedon leviämiseen.
Lisäksi tutkintakomitean tavoitteena on etsiä tietueista lisätietoa esimerkiksi pyrkimyksistä kumota vuoden 2020 presidentinvaalit, Yhdysvaltojen sisällä olevista väkivaltaisista ääriliikkeistä sekä ulkomailta tulleista vaikutusyrityksistä viime presidentinvaaleissa.
Lue myös: Kirjeenvaihtajan kommentti: Trumpin tukijat rynnivät kongressiin vuosi sitten – eikä se välttämättä jää viimeiseksi kerraksi
Merkittäviä kanavia mellakan suunnittelussa
Esimerkiksi Alphabetille lähetetyssä haastekirjeessä todetaan, että Youtube oli käyttäjilleen merkittävä viestintäalusta Capitolille 6. tammikuuta viime vuonna suunnatun hyökkäyksen suunnittelussa sekä toteuttamisessa.
Metan toimitusjohtajalle Mark Zuckerbergille osoitetussa kirjelmässä puolestaan todetaan, että komitea on yrittänyt saada tietoja Facebookilta eli nykyiseltä Metalta kaikkiaan kolmeen otteeseen, mutta ilman toivottua yhteistyötä.
Edustajainhuoneen komiteaa johtava demokraattien Bennie Thompson toteaa tiedotteessa, että avainkysymyksiä on kaksi: se, kuinka väärän tiedon levittäminen ja väkivaltaisten ääriliikkeiden toiminta vaikutti hyökkäykseen ja miten – jos mitenkään – sosiaalisen median yhtiöt yrittävät estää alustojensa käyttöä radikaalien väkivallantekojen suunnittelussa.
– On valitettavaa, että kuukausien yrittämisen jälkeen meillä ei vieläkään ole vaadittavia asiakirjoja ja informaatiota vastataksemme noihin peruskysymyksiin.
Koska tutkintakomitea hakee haluamiaan tietoja oikeusteitse, on yhtiöiden vastattava komitean pyyntöihin sakko- tai jopa vankeusrangaistuksen uhalla.
Äärioikeistoryhmä sai syytteitä
Torstaina Yhdysvaltain oikeusministeriö ilmoitti äärioikeistoryhmä Oath Keepersin perustajan ja kymmenen muun saaneen syytteen kapinoinnista kongressitalon hyökkäykseen liittyen. Kyseessä on uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäinen kerta, kun vastaavaa syytettä on käytetty Capitolin hyökkäyksen yhteydessä.
AFP kertoo, että Oath Keepersin perustanut ja sitä johtanut 56-vuotias Stewart Rhodes sekä järjestöön kuulunut Ed Vallejo pidätettiin varhain torstaina. Aiemmin yhdeksän Oath Keepersiin kytkeytynyttä miestä on saanut lievempiä syytteitä, ja nyt heidät nimettiin syytetyiksi myös tuoreimmassa epäilyssä.
Tuomio pelkästään torstaina annetusta syytteestä voi olla 20 vuotta vankeutta.
AFP:n mukaan Rhodes johti Oath Keepersiä julkisesti perustettuaan ryhmän vuonna 2009. Hän on entinen laskuvarjojääkäri, valmistunut Yalesta ja työskennellyt entiselle kongressiedustaja Ron Paulille.