Chilestä Suomeen muuttanut Andrea on huolissaan perheensä puolesta – kaduille vyöryneet panssarivaunut ja sotilaat tuovat historian traumat esiin

Chilen väkivaltaisiksi yltyneissä mielenosoituksissa on kuollut yhteensä kolme ihmistä, eikä mellakoiden laantumisesta näy merkkejä. Suomessa asuva Andrea González Urquieta kertoo olevansa huolissaan perheensä turvallisuudesta. 

– Rehellisesti sanottuna minua vähän ahdisti eilen, kun rupesin lukemaan näistä asioista. Kysyin vaan, ovatko läheiseni kunnossa ja se vähän rauhoitti minua. Ihmisiä on kehotettu olemaan sisällä, joten oma perheeni ja ystäväni ovat sisätiloissa, González Urquieta kertoo.

González Urquieta muutti Suomeen ensimmäisen kerran jo vuonna 2001 tullessaan vaihto-opiskelemaan suomalaiseen lukioon. Myöhemmin hän muutti Suomeen pysyvästi ja sai Suomen kansalaisuuden. Chileen jääneen perheensä kanssa hän on tiiviisti yhteydessä. 

Santiagon mielenosoitukset saivat alkunsa metrolippujen hintauudistuksesta. Chilen presidentti Sebastián Piñera on perunut uudistuksen, mutta mielenosoitukset jatkuvat. 

Santiagoon on julistettu 15 päivän hätätila, ja yöaikaan kaupungissa on ulkonaliikkumiskielto. Lauantaina hätätila levisi myös Valparaíson ja Concepciónin alueelle.

Ihmiset ovat turhautuneita ja vihaisia

González Urquieta kertoo, ettei ole yllättynyt mellakoista. Hintojen rajun kohoamisen hän huomasi jo viimeksi vieraillessaan Chilessä vuonna 2016.

– Samat hinnat kuin täällä (Suomessa), mutta palkat eivät todellakaan. vastanneet siihen. Olin suhteellisen järkyttynyt siitä silloin.  

Chile on yksi Etelä-Amerikan vauraimmista valtioista, mutta vauraus on jakautunut epätasan. 

– Elintaso on kallis, eivätkä ihmiset pysty tekemään asialle mitään. Minimipalkka on tosi vähän, eivätkä ihmiset voi elää hyvää elämää. Johtajat voisivat vähän miettiä, miksi ihmiset ovat turhautuneita ja vihaisia. González Urquieta kertoo.  

– En tietenkään kannata väkivaltaa, mutta ymmärrän maanmiesten turhautumista asiaan, hän lisää. 

"Armeija tuo esiin chileläisten traumat"

Kaduille on määrätty sotilaita järjestyksen palauttamiseksi ensimmäisen kerran sitten vuoden 1990, kun Augusto Pinochetin diktatuuri kaatui. Armeija ja sotilaat tuovat menneisyyden traumat esiin varsinkin vanhemman väestön mielissä. Varsinkin sosiaalisessa mediassa chileläiset ovat ilmaisseet huolensa ja pelkonsa armeijan roolista mielenosoitusten tukahduttamisessa ja muistuttaneet, miten hartiavoimin maassa on tehty töitä demokratian eteen. Moni vertaa tapahtumia menneisiin vuosikymmeniin. 

– Minua jännittää se, että armeija laitettiin ulos, kun meillä on se historia siinä. Se pelottaa ihmisiä, tuo esiin sen trauman, josta ei olla päästy mielestäni kovin pitkälle, González Urquieta sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat