Suomalainen Joona asuu Myanmarin väkivallan keskiössä – aikoo evakuoitua Bangkokiin: "Tämä tuntuu aivan utopistiselta"

5:37img
Katso videolta Joona Toivasen haastattelu Myanmarista, jossa väkivalta on jatkuvasti läsnä.
Julkaistu 01.04.2021 11:20

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Roni Kuronen

roni.kuronen@mtv.fi

Väkivalta on varjostanut elämää Myanmarissa jo kahden kuukauden ajan. Vallan kaapannut sotilasjuntta on koventanut otteitaan mielenosoittajia vastaan ja surmasi pelkästään viime viikonloppuna yli sata siviiliä. Suomalainen lähetystyöntekijä Joona Toivanen kertoo MTV:lle, että väkivallalta on mahdotonta välttyä.

Toivanen asuu Yangonissa. 

– Tällä hetkellä elämä on hyvin rajoitettua. Olimme viettämässä hiljaisen viikon ehtoollishetkeä ja kävimme juuri katsomassa ystäviemme uutta asuntoa ja kun tulimme kadulle, näimme että ihmiset rupesivat juoksemaan pakoon. Sotilaita oli tulossa kadun toisesta päästä. Ihmiset eivät luota sotilaisiin, eivätkä poliiseihin, kertoo Toivanen MTV Uutisille.

Lue myös: Myanmarin protesteissa kuollut jo ainakin yli 500 siviiliä – todellisen luvun arvioidaan olevan vieläkin suurempi

"Evakuoidumme Bangkokiin"

Ulkoministeriö on kehottanut suomalaisia poistumaan Myanmarista välittömästi. Toivanen odottelee lentoa, joka lähtee kahden viikon kuluttua Bangkokiin. 

– Pitkän aikaa mietimme tätä ja lopulta kuitenkin päätimme, että evakuoidumme Bangkokiin seuraamaan tilannetta.

– Arkielämä on hankaloitunut aika paljon erityisesti sen takia, että rahaa on vaikea saada pankkiautomaateista. Jos jossakin vaiheessa sähköt katkaistaan, silloin myös käyttöveden ja juomaveden saanti vaikeutuu niin paljon, että elämä muuttuu aikalailla sietämättömäksi.

Lue myös: UM kehottaa suomalaisia poistumaan Myanmarista välittömästi, tilanne on vaarallinen myös Myanmarissa oleskeleville ulkomaalaisille

Väkivaltaisiin tilanteisiin törmää vaikka pyöräillessä 

Armeija on käyttänyt kovia otteita Myanmarin kriisin keskellä. 

– Yangonissa kun olen ollut pyöräilemässä kaupungilla ja sattunut aivan yllättäen mielenosoittajien ja poliisin yhteenoton keskelle, tuuli on tuonut kyynelkaasua kasvoille, Toivanen kertoo.

Eräänä päivänä Toivasen ystävä joutui pakenemaan väkivaltaista yhteenottoa ostoskeskukseen.

– Hän pääsi sieltä onneksi pakoon. Opettajakollegamme, jotka ovat kotoisin Pohjois-Myanmarista, kertovat, että Kalonin alueella on ollut pommituksia ja todella vakavia tilanteita. 

Lue myös: Yhdysvallat vetää diplomaattejaan Myanmarista kiihtyvän verenvuodatuksen keskeltä, YK:n turvallisuusneuvosto koolle

Paikallisten on jatkettava elämää väkivallan keskellä

Oli tilanne mikä tahansa, paikallisten myanmarilaisten on elettävä sen keskellä. 

– Meillä on se etuoikeus, että voimme lähteä täältä Bangkokiin, mutta monille ihmisille se ei ole mahdollista. Jopa varakkailla myanmarilaisilla ei välttämättä ole voimassa olevaa passia, koska koronaviruksen aikana yhteiskunta ei ole toiminut kovin hyvin. Tavallinen köyhä kansa puolestaan elää kädestä suuhun. 

– Pohjois-Eurooppalaisena tässä miettii, miten tällainen voi olla mahdollista. Tämä tuntuu aivan utopistiselta. On vaikea käsittää, miksi joku ryhmä vain vallan takia haluaa asettaa niin suureen vaaraan maan poliittisen ja sosiaalisen tulevaisuuden. 

Katutoreilta saa yhä ruokaa. 

– Elämää ei voi pysäyttää, mutta se löytää uudet uomat ja ihmiset ovat selvästi enemmän kodeissaan. He joilla on sukulaisia maalla, matkustavat maalle. 

Lue myös: Mies kuvasi suoraa lähetystä, kun vallankaappausta tekevä armeija haki hänen vaimonsa kotoa Myanmarissa

Tuoreimmat aiheesta

Myanmar