Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi valittu Hillary Clinton vetosi puheessaan olevansa koko kansan presidenttiehdokas ja sivalsi republikaaniehdokas Donald Trumpia.
3:09
MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kuvaili Hillary Clintonin olleen selvästi liikuttunut kävellessään lavalle demokraattien puoluekokouksen viimeisenä päivänä Philadelphiassa.
Karppinen kuvailee puheen ollut sekä henkilökohtainen että poliittinen.
– Hän puhui kansakunnan yhtenäisyydestä ja siitä, kuinka paljon on vielä tehtävää. Hän lupasi olevansa kokon kansan presidentti, mikäli hänet valitaan, Karppinen sanoi Huomenta Suomen uutisissa.
Clinton hyökkäsi suoraan myös vastaehdokastaan Donald Trumpia vastaan.
– Hän otti suoraan katseen kameraan puhuessaan äärijärjestö Isisistä ja sanoi ”Donald, sinä et ymmärrä Isisistä mitään”.
Yhdysvallat ei Clintonin mukaan tule koskaan rakentamaan Trumpin kaavailemaa muuria Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle. Hän myös korosti, että toista Donald Trumpia ei ole, vaan hän on juuri sellainen kuin on antanut tähän mennessä ymmärtää.
Clinton korosti myös yhdessä tekemisen tärkeyttä ja kutsui Trumpin oli tunnin kestänyttä linjapuhetta "oudoksi esitykseksi". Trump esitti puheessaan olevansa yksin ratkaisu Yhdysvaltain ongelmiin, ja Clinton varoitti luottamasta tähän.
Puolueiden epäyhtenäisyys haaste
AmClam -bisnesverkoston toimitusjohtaja Katariina Helenius arvioi lisäksi Clintonin asettuneen puheessaan tarkoituksellisesti Trumpia vastaan.
– Clinton otti puheessaan positiivisen sävyn ja korosti, että Yhdysvallat ei ole koskaan ollut näin hyvä kuin nyt, vaikka tekemistä vielä riittääkin, Helenius arvioi Huomenta Suomen lähetyksessä.
Clinton asettui myös siirtolaisasiassa täysin Trumpin vastakkaiselle kannalle.
– Hän korosti siirtolaisten tuomista osaksi yhteiskuntaa, kun Trump taas haluaa kärrätä heidät pois ja rakentaa muurin perässä.
Clinton vetosi myös Bernie Sandersin kannattajiin puhumalla Sandersille tärkeistä teemoista, kuten minimipalkan korotuksesta ja halvemmasta koulutuksesta. Heleniuksen mukaan oli kuitenkin yllättävää, että Clinton ei luvannut ottaa yhtäkään Sandersin ajamista asioista suoraan hoitaakseen.
Puoluekokouksessa paikan päällä olleen Mari Karppisen mukaan Clinton sai puheensa aikana raikuvia suosion osoituksia, mutta myös soraääniä kuultiin.
Sekä demokraatit että republikaanit ovatkin puolueina nyt hieman hajallaan. Kaikki demokraatit eivät olisi halunneet Clintonia ehdokkaaksi ja osa republikaaneista ei voi sietää Trumpia.
– Näistä syistä ääniä voi valua pienien puolueiden ehdokkaille, Karppinen arvioi.
– Se, kumpi menettää enemmän puolueensa ääniä, tulee olemaan vaikeuksissa.
1:21