Demokraattien puoluekokouksessa yllättävä käänne – jopa republikaanit kannattavat Harrisia

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton kuvaili demokraattien puoluekokouksessa Kamala Harrisia ilon presidentiksi.

Chicagossa demokraattien puoluekokouksen kolmas päivä on käynnissä. Päivän teemana on vapaus ja useat puhujat ovat käsitelleet puheissaan muun muassa aborttioikeutta.

Lukuisat puhujat ovat esittäneet kannatuksensa presidenttiehdokas Kamala Harrisille. Kenties yllättävimpinä puhujina lavalla nähtiin myös Harrisia kannattavia republikaanipuolueen jäseniä, jotka esittivät huolensa republikaaniehdokas Donald Trumpin mahdollisesta toisesta presidenttikaudesta.

Keskiviikkopäivän huipennukseksi odotetaan demokraattien varapresidenttiehdokas Tim Walzin puhetta.

Clinton: "Me tarvitsemme Harrisia"

Entinen presidentti Bill Clinton asteli puhujalavalle Coldplayn soidessa. Hän kuvaili Harrisia demokratian puolustajana, joka puolustaisi myös niiden ihmisten oikeutta äänestää, jotka eivät äänestä häntä.

Clintonin mukaan tulevissa presidentinvaaleissa valinta tehdään kansan puolesta toimivan ehdokkaan Harrisin ja itsensä puolesta toimivan ehdokkaan väliltä, jolla hän viittasi republikaanien ehdokas Trumpiin.

Clinton julisti, että Harris on ainoa ehdokas, jolla on visio, kyky ja ilo saada asioita aikaan.

–  Me tarvitsemme Kamala Harrisia, ilon presidenttiä, johtamaan meitä, Clinton sanoi.

Osansa kehuista sai myös varapresidenttiehdokas Walz.

–  Jos äänestätte tätä tiimiä, jos saatte heidät valituksi ja annatte heidän tuoda tuulahduksen raitista ilmaa, tulette olemaan ylpeitä itsestänne loppuelämänne.

Puheessaan Clinton kehui myös presidentti Joe Bidenia ja kiitti häntä tämän tekemästä työstä ja uhrauksista. Hän myös sanoi myös, että Biden teki jotain, mikä on poliitikolle todella vaikeaa: luopui vapaaehtoisesti poliittisesta vallasta.

Entinen presidentti kertoi myös täyttäneensä juuri 78 vuotta ja muistutti olevansa edelleen Trumpia nuorempi.

Pelosi muistutti Capitolin valtauksesta

Demokraattien kärkipoliitikkoihin kuuluva edustajainhuoneen entinen puhemies Nancy Pelosi kertoi tunteneensa sekä Harrisin että Walzin pitkään ja esitti heille molemmille tukensa.

Pelosi keskittyi puheessaan 6. tammikuuta 2021 tapahtuneeseen Capitolin hyökkäykseen, jolloin vaalit hävinneen Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressirakennukseen. Konkaripoliitikko sanoi, ettei pidä unohtaa, kuka hyökkäsi demokratiaa vastaan Capitolin hyökkäyksessä ja viittasi Donald Trumpiin.

Hän lisäsi, ettei pidä myöskään unohtaa, kuka puolusti demokratiaa tuolloin.

–  Me teimme sen!

"Valitkaamme maalaisjärki hölynpölyn sijaan"

Puoluekokouksen kolmantena päivänä nähtiin myös useampi julkkisesiintyjä. Tv-juontajana julkisuuteen noussut Oprah Winfrey sanoi puheessaan, että demokratian eteen taistelu vaatii ajoittain kiusaajia vastaan nousemista. Hän sanoi tietävänsä tämän henkilökohtaisesta kokemuksesta.

Puheessaan Winfrey kertasi mustien ja ei-valkoisten asemaa Yhdysvaltain historiassa.

–  Pian opetamme tyttärillemme ja pojillemme, miten tästä intialaisen äidin ja jamaikalaisen isän, siirtolaisten lapsesta tuli Yhdysvaltain 47. presidentti, hän sanoi.

Winfreyn mukaan näissä vaaleissa on kyse Yhdysvaltain tulevaisuudesta, mutta myös kunnollisuudesta ja kunnioituksesta.

–  Valitkaamme maalaisjärki hölynpölyn sijaan! Winfrey sanoi.

Kokouksessa puhui myös muusikko Stevie Wonder, joka esitti lisäksi People-kappaleensa.

Näyttelijä-tuottaja Mindy Kaling puolestaan vitsaili olleensa se henkilö, joka toi Harrisin kaapista ulos intialaisena.

Trump väitti taannoin, että Harris "ryhtyi mustaksi" saavuttaakseen poliittista etua. Trump julkaisi kommenttinsa yhteydessä Harrisin vuoden 2019 kampanjavideon, jossa tämä laittaa intialaista ruokaa yhdessä Kalingin kanssa. Naiset keskustelevat videolla kokatessaan intialaisista suvuistaan ja tässä yhteydessä kutsuvat itseään intialaisiksi.

Lue myös:

    Uusimmat