CNN: Kiina pimitti ja vääristeli koronalukuja alkuvuodesta – kuolleita todellisuudessa kaksinkertainen määrä

CNN:n mukaan viranomaisten toiminta oli alussa kaoottista ja huonoa. Lisäksi suuri influenssaepidemia Hubeissa salattiin kokonaan.

Kiinan viranomaiset vääristelivät tietoja koronavirustartuntojen ja viruksen seurauksena kuolleiden määrästä epidemian alkuvaiheessa, uutisoi uutiskanava CNN.

Esimerkiksi helmikuun 10. päivänä Hubein maakunnassa, mistä virus lähti liikkeelle, paikalliset viranomaiset rekisteröivät liki 6 000 uutta tartuntaa. Virallisesti tartuntojen määrän kerrottiin kuitenkin olevan liki puolet pienempi. Viikkoa myöhemmin taas viranomaiset kertoivat tautiin kuolleen 93 ihmistä, kun menehtyneitä todellisuudessa oli yli kaksinkertainen määrä: 193.

Uutiskanavan mukaan viranomaisten toiminta epidemian alkuvaiheessa oli sekavaa: tämä johtui muun muassa siitä, että terveydenhoitoon oli vuosikausia osoitettu aivan liian vähän rahaa ja henkilökuntaa, työntekijöiden työmoraali oli huono ja hallinto byrokraattista.

Epidemian alkuvaiheessa potilaiden diagnosointi kesti keskimäärin 23 päivää. Lisäksi koronatestien luotettavuus oli huono, ja monet virukseen sairastuneet saivat negatiivisen tuloksen vaikka olivat sairastuneet.

Hubein maakunnassa oli myös vuosi sitten joulukuussa suuri influenssaepidemia, jolloin tartuntojen määrä pomppasi nopeasti yli 20 kertaa normaalia suuremmaksi. CNN:n mukaan ei ole kuitenkaan selvää, oliko tällä epidemialla yhteyttä koronavirusepidemiaan ja sen syntyyn.

Influenssaepidemia salattiin, eikä siitä kerrottu julkisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat