Peitteleekö Kiina tartuntamääriä kuten SARS-epidemian aikaan? Tämä tiedetään kuin tyhjästä ilmestyneestä uudesta koronaviruksesta – tutkijoilta kylmäävä arvio

1:53img
Uutisissa aiemmin: Yksi ihminen kuollut hengitystiesairauteen Kiinassa – aiheuttajaksi epäillään uutta virusta, joka muistuttaa sars-virusta
Julkaistu 20.01.2020 17:19
Toimittajan kuva

Ismo Puljujärvi

ismo.puljujarvi@mtv.fi

Uudenlainen koronavirus on tuonut mukanaan ikävät muistikuvat 2000-luvun alun SARS-epidemiasta, josta Kiinan viranomaiset peittelivät tietoja.

Kiina on vahvistanut yli 200 ihmisen saaneen tartunnan ja kolmen menehtyneen uuteen, entuudestaan tuntemattomaan tautiin viime päivien aikana. Sairastuneet ovat kärsineet kuumeesta, yskästä ja hengitysvaikeuksista.

Ensimmäiset tapaukset ilmoitettiin joulukuussa Wuhanin kaupungissa sijaitsevalta torilta, jossa myydään muun muassa mereneläviä ja eläviä eläimiä.

Lue myös: Kiinan mysteerivirus on levinnyt Etelä-Koreaan – kiinalaiset viranomaiset vahvistivat tartuntojen kolminkertaistuneen

Tartuntoja paljon enemmän kuin Kiina myöntää?

Tilannetta on sekoittanut lontoolaisyliopiston tutkijoiden perjantaina julkaisema hyytävä arvio. Heidän mallinnuksensa mukaan tartuntatapauksia olisi todellisuudessa jopa yli 1 700. Tutkijat käyttivät raportissa hyödykseen kansainvälisiä lentotietoja.

Kiinan lisäksi Thaimaa, Japani ja Etelä-Korea ovat tähän mennessä ilmoittaneet virukseen sairastuneista.

Tutkijoilla ei ole varmaa tietoa, miten virus leviää. Koska kaikki sairastapaukset eivät ole olleet suoraan yhteydessä Wuhanin markkinoihin, terveysviranomaiset eivät ole voineet sulkea pois ihmisestä toiseen tarttumisen mahdollisuutta.

Melbournen yliopiston tartuntatautilääkäri Irani Thevarajan totesi RN Breakfast:in haastattelussa, että kahdella kuolemaan johtaneista tapauksista taustalla on ollut muitakin sairauksia, jotka ovat voineet vaikuttaa tilanteeseen.

Oppiko Kiina SARS-epidemiasta mitään?

Koronavirukset aiheuttavat tavallisimmin hengitystieinfektioita, ja kyseisiä viruksia tavataan niin ihmisillä kuin eläimillä.

Kiinan Guangdongin alueelta lähti liikkeelle SARS eli severe acute respiratory syndrome nimetty virus, johon sairastui vuosina 20022003 yli 8 000 ihmistä ympäri maailman. Jopa kymmenesosa tartunnan saaneista menehtyi, mukaan lukien yksi suomalainen.

Kiinan viranomaiset myönsivät 2004 salanneen tietoja kansainväliseltä yhteisöltä SARS-virukseen sairastuneiden määrästä. Kaikkia tartunnan saaneita ei merkitty virallisiin raportteihin ja tilastoja manipuloitiin, jotta vältyttäisiin yleiseltä paniikilta.

Maan silloinen terveysministeri Zhang Wenkang erotettiin virasta tapauksen paljastuttua.

Vuonna 2013 Kiinaa arvosteltiin jälleen, kun maa ilmoitti vasta viikkojen päästä siitä, kun ensimmäiset lintuinfluenssatapaukset oli havaittu.

Maailman terveysjärjestö WHO tosin kiitteli myöhemmin maata hyvästä työskentelystä ja tiedon levittämisestä.

Lue myös: Mysteerisairaus piinaa kiinalaisia: hengitystieoireita aiheuttava tuntematon virus herättää muistikuvia satoja tappaneesta SARSista – pelätään leviävän maailmalle

Lomakausi voi räjäyttää tilanteen?

Kiina valmistautuu juhlimaan vuoden vaihtumista. Loma-aikana sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat maan sisällä, mikä on lisännyt huolta taudin räjähdysmäisestä etenemisestä.

Toistaiseksi Kiinan viranomaiset eivät ole asettaneet matkustusrajoituksia. Myöskään Maailman terveysjärjestö WHO ei ole asettanut mitään matkustus- tai kaupparajoituksia.

Lue myös: Voisiko Kiinassa leviävä mysteerivirus tulla myös Suomeen? THL vastaa kysymyksiin uudesta taudista – "Alkuperästä opitaan koko ajan lisää"

SARS-epidemian aikana Kiinan viranomaiset peruivat kansallisen lomaviikon, jotta tauti ei pääsisi leviämään laajemmin.

Yhdysvallat on ilmoittanut aloittavansa terveystarkastukset Wuhanista saapuville matkustajille New Yorkin JFK-lentokentällä sekä San Franciscon ja Los Angelesin lentokentillä.

Tuoreimmat aiheesta

Kiina