Kiinassa koronaviruksen hoitohenkilöstöstä kuusi on kuollut ja yli 1 700 saanut tartunnan tiistaista alkaen, maan terveysviranomaiset kertoivat perjantaina. Suurin osa tapauksista on Wuhanin kaupungissa, josta uusi koronavirus alkoi levitä joulukuussa.
Lääkärien ja hoitajien riski saada tartunta on suuri etenkin kun hengityssuojaimista ja muista suojavarusteista on pulaa. Esimerkiksi Wuhanissa monet lääkärit joutuvat kohtaamaan potilaat ilman suojamaskeja tai käyttämään uudelleen samoja suojavarusteita, vaikka niitä pitäisi vaihtaa uusiin säännöllisesti.
Kiina syytti tilastovirhettä ja alensi arviotaan koronaviruksen uhrien määrästä
Kiinan viranomaiset kertoivat varhain perjantaina epätarkkuuksista aiemmin kerrotuissa koronavirukseen kuolleiden ja tartunnan saaneiden määrissä. Osa kuolleista oli viranomaisten mukaan tilastoitu kahdesti.
Kiina pienensi arviotaan kuolleiden määrästä 108 ihmisellä. Uuteen koronavirukseen on siis uusimman tilaston mukaan kuollut Manner-Kiinassa 1 380 ihmistä. Ennen tilastojen tarkistusta kuolleiden kokonaismäärän ehdittiin perjantaina ilmoittaa nousseen yli 1 480 ihmiseen.
Lisäksi viruskriisin keskiössä olevan Hubein maakunnan vahvistettujen tartuntojen määrää vähennettiin yli tuhannella tapauksella. Uutistoimisto AFP:n mukaan viranomaiset eivät valottaneet tilastoinnin virheitä tarkemmin.
Tilastojen korjauksista huolimatta sekä kuolleiden että tartunnan saaneiden määrät jatkoivat perjantaina nousuaan, mutta eivät yhtä jyrkästi kuin vuorokautta aiemmin. Hubeissa kerrottiin torstain jälkeen todetun 116 kuolemaa ja yli 4 800 tartuntaa. Kun mukaan laskettiin koko maa, uusia tartuntoja oli torstain jälkeen noin 5 000. Viranomaisten mukaan tartunnan saaneita on nyt Manner-Kiinassa noin 64 000.
Kiina kertoi torstaina muuttaneensa tartuntojen määrittelytapaa, mikä nosti raportoitujen tartuntojen määrää lähes 15 000:lla yhden päivän aikana. Luvuissa ovat nyt mukana sekä testein todetut että oireiden perusteella diagnosoidut tapaukset. Hubein perjantaina kerrotuista tartunnoista suurin osa on uusia, kliinisesti vahvistettuja tapauksia, kertoo AFP.
Tartunnan määrittelyssä käytetyistä testipaketeista on ollut Kiinassa pulaa. Lisäksi testin tuloksia on saatettu odottaa jopa viikko. Kiinan viranomaiset perustelivatkin oireiden perusteella diagnosoitujen lisäämistä tartunnan saaneiden joukkoon sillä, että näin ihmisten on mahdollista päästä hoitoon varhaisemmassa vaiheessa. Diagnosoinnissa käytetään apuna keuhkojen kuvausta.
"Kaikkea ei tiedetä"
Muualla maailmassa on esitetty epäilyjä siitä, että Kiina ei ole kertonut täysin avoimesti tartuntojen lukumääristä.
Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen kommentoi Kiinan laventunutta tartuntamääritelmää torstaina sanomalla, että joskus joudutaan suurentamaan haavia. Hän ei usko, että epidemiassa olisi sinänsä tapahtunut suurta muutosta.
Hän arvioi, että epidemia saadaan sammumaan, jos Kiina hoitaa tonttinsa. Edellytyksenä on tartuntojen tunnistaminen ja tartuntaketjujen katkaiseminen.
Salminen vertasi epidemiaa pyramidiksi, jonka huipulla ovat virukseen kuolleet ihmiset ja seuraavina sairastuneet sekä tartunnalle altistuneet. Pyramidin laajan perustuksen muodostavat henkilöt, jotka ovat saaneet tartunnan, mutta oireet ovat niin lieviä, ettei niitä yhdistetä koronavirukseen.
Hänen mukaansa täytyy avoimesti tunnustaa, ettei kaikkea viruksen leviämisestä tiedetä.
"Onko Kiina rehellinen?"
Yhdysvalloissa puolestaan maan kansallisen talousneuvoston johtaja Larry Kudlow sanoi, että maa on pettynyt Kiinan "avoimuuden puutteeseen" viruksen suhteen. Kudlow'n lausunto on ristiriidassa presidentti Donald Trumpin puheiden kanssa. Trump ylisti viimeksi torstaina Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä ja tämän hallintoa viruskriisin hoidossa.
Kudlow'n mukaan vastaamattomia kysymyksiä on kuitenkin yhä enemmän, eikä suunnitellusta yhteistyöstäkään näy merkkejä.
– Onko Kiinan korkein johto todella rehellinen meille? hän kysyi.