Venäjä teki Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Ukrainan-vierailun aikana ohjuskokeen, joka vaikuttaa epäonnistuneen, kertoo uutiskanava CNN.
Asiasta ovat kertoneet yhdysvaltalaisvirkamiehet, joista toisen mukaan Venäjä ilmoitti mannertenvälisen ballistisen ohjuksen testaamisesta Yhdysvalloille.
Toisen virkamiehen mukaan ohjuskoe ei aiheuttanut uhkaa Yhdysvalloille eikä Yhdysvallat nähnyt sitä poikkeavana tai minkäänlaisena tilanteen kärjistymisenä.
Virkamiesten mukaan Sarmat-ohjuksen testaus näyttää epäonnistuneen. Samaista ohjusta on testattu aiemmin onnistuneesti, ja jos ohjuskoe olisi nyt onnistunut, olisi Venäjän presidentti Vladimir Putin luultavasti alleviivannut asiaa kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan. Lopulta hän ei maininnut koetta lainkaan tiistaisessa puheessa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lue myös: Venäjä julkaisi videon ohjuskokeesta – NYT: Herättää huolta Putinin tilanteesta: "Hän voi yrittää jotain, joka tuntuu järjenvastaiselta"
Ohjuskokeen ajoitus viittaa siihen, että Yhdysvallat ja Venäjä olisivat viestineet aiemmin tällä viikolla useita eri kanavia pitkin konfliktien ja väärinymmärrysten välttämiseksi.
Vaikka Bidenin Ukrainan-vierailu oli turvallisuussyistä pidetty ennakkoon vain pienen piirin tietona, kertoi Yhdysvallat ilmoittaneensa asiasta Venäjälle hieman ennen visiittiä.
Lue lisää: Putinin puheessa ydinaseet nousivat useasti esille – "Venäjän olemassaolo on vaarassa"
Britannia: Putin vaarantaa maailmanlaajuisen turvallisuuden poliittisen hyödyn vuoksi
Ohjuskokeen sijaan Putin ilmoitti tiistaisessa puheessaan Venäjän keskeyttävän osallistumisensa sen ja Yhdysvaltain väliseen Uusi Start -ydinasevalvontasopimukseen. Venäjän ulkoministeriö tarkensi sittemmin Putinin puheita.
– Venäjä aikoo noudattaa vastuullista lähestymistapaa ja noudattaa edelleen tiukasti sen (sopimuksen) määräämiä strategisten hyökkäysaseiden määrällisiä rajoituksia sopimuksen elinkaaren aikana, ministeriön lausunnossa sanotaan.
Uusi Start on ollut ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Sitä oli jatkettu vuoden 2026 alkuun saakka.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kuvaili Venäjän päätöstä erittäin valitettavaksi ja vastuuttomaksi. Yhdysvallat on Blinkenin mukaan kuitenkin valmis keskustelemaan strategisten aseiden rajoittamisesta Venäjän kanssa koska tahansa riippumatta siitä, mitä maailmassa tai maiden välisissä suhteissa tapahtuu.
Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvaili koko asevalvonnan arkkitehtuurin olevan purettu.
– Suurempi määrä ydinaseita ja pienempi määrä asevalvontaa tekee maailmasta vaarallisemman, hän sanoi.
Britannian pääministerin Rishi Sunakin edustajan mukaan maa toivoo Putinin harkitsevan uudelleen asevalvontasopimukseen liittyvää hätiköityä päätöstään. Sunakin edustajan mukaan asevalvonta on elintärkeää kansainväliselle turvallisuudelle.
– Tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, kuinka Putin vaarantaa maailmanlaajuisen turvallisuuden poliittisen hyödyn vuoksi, hän kertoi CNN:lle.
Lue lisää: MPKK:n Paronen: Venäjä on onnistunut ydinasepelotteellaan, eikä ydinaseen käytön mahdollisuutta voida vieläkään sulkea pois
"Venäjän suurhyökkäys ei ole onnistunut"
Ukrainan asevoimat sanoi tiistaisessa raportissaan, että venäläisjoukot ovat tehneet hyökkäyksiä Ukrainan itäosissa muun muassa Kupianskin, Lymanin ja Bahmutin alueilla.
Niin ikään tiistaina Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov arvioi televisiossa, ettei Venäjän suurhyökkäys maan itäosassa ole sujunut onnistuneesti.
– Sana suuri on haalistunut. Heidän suunnittelemansa suuri hyökkäys on kestänyt 8–10 päivää, mutta vihollinen ei ole onnistunut, Danilov sanoi Kyiv Independentin mukaan.
Asevoimien mukaan Ukrainan ilmavoimat oli tehnyt edellisen vuorokauden aikana neljä iskua Venäjän väliaikaisiin sotilastukikohtiin. Venäjän puolestaan sanottiin tehneen saman ajanjakson aikana iskuja lukuisiin asutuksiin Tshernihivin, Sumyn, Harkovan, Donetskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla.
Kyiv Independentin mukaan Ukraina sanoo Venäjän tehneen muun muassa 30 ohjusiskua Hersonin siviili-infrastruktuuria vastaan. Ainakin kuuden ihmisen kerrotaan kuolleen ja 12 haavoittuneen tiistain iskuissa.
Venäjän puolustusministeriö kumoaa Wagnerin syytökset
Venäjän puolustusministeriö vastasi palkkasotilasyhtiö Wagnerin tuoreisiin syytöksiin kertomalla yksityiskohtaisesti ampumatarviketoimituksista.
Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin syytti tiistaina Venäjän sotilasjohtoa siitä, ettei se toimita Wagner-ryhmälle ampumatarvikkeita ja että se yrittää tuhota ryhmän. Tämä merkitsee Prigozhinin mukaan "petosta".
Prigozhin sanoi lehdistöpalvelunsa jakamassa ääniviestissä, että yleisesikunnan päällikkö ja puolustusministeri eivät määrää antamaan ampumatarvikkeita Wagner-ryhmälle eivätkä auttamaan sitä lentokuljetuksissa.
– Kaikki pyynnöt rynnäkköyksiköiden ampumatarvikkeista täytetään mahdollisimman pian, puolustusministeriö sanoi.
Puolustusministeriö sanoi myös uusia toimituksia tehtävän lauantaina ja tuomitsi tiedot ammuspulasta täysin vääriksi. Lisäksi ministeriö kritisoi pyrkimyksiä aiheuttaa hajaannusta taistelijoiden keskuudessa. Ministeriön mukaan tämä on haitallista ja hyöty valuu vastapuolen pussiin.
Prigozhinin yksityinen palkkasotilasarmeija on avainasemassa, kun Venäjä taistelee Bahmutin kaupungista Ukrainan itäosassa. Tämä on paljastanut jännitteitä Wagner-ryhmän ja Venäjän armeijan välillä, vaikka Kreml on kiistänyt välirikon.