MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 7. huhtikuuta 2023.
Tämä seuranta on päättynyt. Lauantai 08. huhtikuuta seurantaan pääset tästä.
|
22.01: Hersonin paikallisviranomaiset: Ambulanssiin osui Venäjän pommien sirpaleita – 8 loukkaantunut
Hersonin alueellisen sotilashallinnon mukaan kaksi ambulanssityöntekijää ja kuusi asukasta on loukkaantunut ambulanssiin osuttua Venäjän ampumien pommien sirpaleita.
Tapaus sattui Beryslavin kaupungissa, kun ambulanssi yritti päästä pommituksessa loukkaantuneen asukkaan luo. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.
CNN ei ole pystynyt vahvistamaan väitteiden paikkansapitävyyttä.
20.32: Kiinan presidentti: Ukrainan sodan pitkittyminen ei ole kenenkään intresseissä
Kiinan presidentti Xi Jinping on todennut Ranskan presidentti Emmanuel Macronille, että Ukrainan sodan pitkittyminen ei ole kenenkään intresseissä.
Xin lausunnon mukaan kaikkien osapuolien ja koko maailman etujen mukaista olisi saada mahdollisimman nopeasti aikaiseksi tulitauko ja loppu sodalle. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.
Kiinan presidentin mukaan poliittinen ratkaisu on "ainoa oikea polku" ja siihen kaikkien tulisi suhtautua vastuullisesti. Xin mukaan Kiina on valmis toimimaan rakentavassa roolissa poliittisten ratkaisujen etsimisessä.
15.52: Venäjä uhkailee viljasopimuksesta vetäytymisellä
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on uhannut Turkin vierailunsa yhteydessä, että Venäjä voisi vetäytyä Turkin välittämästä viljasopimuksesta, joka on mahdollistanut yli 25 miljoonan viljatonnin viennin.
– Jos venäläisten lannoitteiden ja viljan viennin esteiden poistamisessa ei tapahdu edistystä, pohdimme, onko tämä sopimus tarpeellinen, Lavrov sanoi.
Turkin vierailun edellä Venäjä sanoi jatkaneensa viljasopimusta 60 päivällä "hyvän tahdon eleenä".
Venäjä on valittanut, ettei sen puolta sopimuksesta ole kunnioitettu. Venäjälle oli luvattu, että maa voisi viedä lannoitteita ilman, että länsimaiset pakotteet vaikuttaisivat niihin.
Turkki vaatii viime heinäkuussa solmitun alkuperäisen sopimuksen mukaisesti 120 päivän pidennystä. Sodan osapuolten ja Turkin lisäksi neuvotteluissa oli mukana myös YK.
15.45: Lavrov: Venäjän edut otettava huomioon rauhanneuvotteluissa
Venäjä haluaa, että rauhanneuvottelut Ukrainassa keskittyvät uuden maailmanjärjestyksen rakentamiseen, sanoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.
Lavrov esitti kommenttinsa vieraillessaan Turkissa, jossa hän on ollut kokouksessa turkkilaiskollegansa Mevlut Cavusoglun kanssa.
– Kaikkien neuvottelujen tulee perustua siihen, että Venäjän edut ja huolenaiheet otetaan huomioon, Lavrov sanoi.
– Niissä pitäisi olla kyse periaatteista, joille uusi maailmanjärjestys pohjautuu.
Lavrov sanoi Venäjän myös torjuvan yksinapaisen maailmanjärjestyksen, jota johtaa yksi hegemoninen toimija.
Venäjä on pitkään väittänyt kamppailevansa kansainvälisellä areenalla Yhdysvaltain valta-asemaa vastaan. Venäjän mukaan sen hyökkäyssota Ukrainassa on yksi osa tätä taistelua.
10.31: Brittitiedustelu: Wagner ja Venäjän armeija ovat ehkä lopettaneet kiistelynsä
Viime päivinä Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä on jälleen edennyt, arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelupäivityksessään.
Britannian mukaan venäläisjoukot ovat "hyvin todennäköisesti" edenneet Bahmutin keskustaan ja vallanneet kaupunkia halkovan joen länsirannan. Vastaavia raportteja Venäjän onnistuneista hyökkäyksistä on viime päivien aikana tullut useista lähteistä.
Venäjä soti Bahmutissa pitkään pitkälti Wagner-palkkasotilasryhmän taistelijoilla. Nyt kaupungin valtausyrityksiin osallistuu aiempaa enemmän Venäjän armeijan vakinaisia joukkoja, mukaan lukien laskuvarjojääkäreitä, Britannia uskoo.
Amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War on kertonut aiemmin, että ainakin 76. ja 106. kaartin laskuvarjodivisioonan tiedetään taistelevan Bahmutissa.
Huhtikuun aikana Venäjän on myös videoitu käyttävän termobaarisia pommeja ampuvia TOS-1 tai TOS-1A -asejärjestelmiä kaupungissa ja sen ympäristössä. Niitä pidetään tehokkaina aseina myös linnoitettuja asemia vastaan.
0:23
Britannian mukaan Venäjä käyttääkin jälleen tykistöä tehokkaammin Bahmutissa kuin aiemmin. Wagner-ryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin on valittanut taistelijoidensa kärsivän ammuspulasta. Tästä hän on syyttänyt Venäjän puolustusministeriötä. Wagnerin on kerrottu viilanneen taktiikoitaan, jotta he eivät olisi riippuvaisia tykistön tuesta.
– On realistinen mahdollisuus, että paikallisesti Wagnerin ja Venäjän puolustusministeriön komentajat ovat panneet kiistansa tauolle ja lisänneet yhteistyötään, Britannia kirjoittaa.
Lue lisää: Brittitiedustelu: Venäjä vallannut Bahmutia halkovan joen länsirannan – "Venäläiskomentajat ehkä lopettaneet kiistelyn"
10.18: Ukraina: Venäjä menetti vuorokaudessa 480 sotilasta ja kaksi panssarivaunua
Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 480 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.
Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kaksi panssarivaunua, kolme panssariajoneuvoa ja yhdeksän tykkiä tai raketinheitintä.
Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.
Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.
5.48: NY Times: Yhdysvaltojen ja Naton salaisia Ukraina-suunnitelmia vuotanut julkisuuteen
Yhdysvaltain puolustusministeriö tutkii tietovuotoa, jonka myötä Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton salaisia Ukraina-suunnitelmia julkaistiin sosiaalisessa mediassa. Suunitelmat ovat vuotaneet muun muassa Twitterissä ja Telegramissa.
Asiasta kertoo yhdysvaltalainen sanomalehti The New York Times.
Julkisuuteen vuotaneet suunitelmat koskivat Ukrainan sotilaallista vahvistamista ja vastahyökkäystä, jonka uskotaan alkavan myöhemmin keväällä. Suunitelmissa ei kuitenkaan kerrota Ukrainan taktisista aikeista, kuten tarkoista ajankohdista ja paikoista vastahyökkäykselle.
Niissä kuitenkin kerrotaan, mitä Ukrainan uskotaan tarvitsevan vastahyökkäyksen onnistumisen kannalta. Suunitelmassa esimerkiksi kerrotaan, millä tahdilla Ukraina hyödyntää HIMARS-raketinheitinjärjestelmää sekä yksityiskohtaisia tietoja Ukrainan joukoista ja pataljoonien vahvuuksista.
Sota-asiantuntijoiden mukaan asiakirjoja on muutettu alkuperäisestä muodostaan. Tähän viittaa muun muassa se, että niissä yhdysvaltalaisarviot ukrainalaisten sodan uhrien määrästä ovat liian suuret ja venäläisten määrät taas liian pienet.
Tietoja on yritetty saada pois verkosta – tuloksetta.
– Olemme tietoisia sosiaalisessa mediassa julkaistuja viestejä koskevista raporteista, ja osasto tutkii asiaa, sanoi Pentagonin apulaistiedottaja Sabrina Singh.
Venäjän sodanjohdolle tiedot voivat The New York Timesin mukaan olla hyödyllisiä.
21.15: Kiina näyttäytynyt neuvotteluissa neutraalina osapuolena, Macron korostaa Kiinan vaikutusvaltaa rauhan rakentamisessa
Kiinan presidentti Xi on korostanut tänään torstaina neuvotteluissa Ranskan ja EU-komission johtajien kanssa kannattavansa Venäjän ja Ukrainan välisiä rauhanneuvotteluja ja vastustavansa ydinaseiden tuomista mukaan sotaan.
Ranskan presidentti Macron on korostanut Kiinan roolia mahdollisena rauhan rakentajana.
– Tiedän, että voin luottaa siihen, että saatte Venäjän järkiinsä ja kaikki neuvottelupöytään, korosti Macron.
Ranskalaisen diplomaattilähteen mukaan Xi kertoi tapaamisessa Macronille olevansa valmis soittamaan Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, kun sopiva aika koittaa. Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa vaan pysynyt neutraalina.
16.52: Von der Leyen: Kiinan sotilaallinen apu Venäjälle heikentäisi merkittävästi EU:n ja Kiinan suhteita
EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan Kiinan sotilaallinen apu Venäjälle heikentäisi merkittävästi EU:n ja Kiinan suhteita. Pekingissä vieraileva von der Leyen muistutti, että hyökkäyssotaa käyvän maan aseistaminen on kansainvälisen oikeuden vastaista.
Von der Leyen tapasi aiemmin päivällä muun muassa presidentti Xi Jinpingin. EU-komission johtaja kertoi olevansa tyytyväinen Kiinan voimakkaaseen kantaan ydinaseiden käyttöä vastaan sodassa Ukrainassa.
Von der Leyen sanoi toivovansa, että Kiina myötävaikuttaisi "oikeudenmukaiseen rauhaan", joka perustuu Ukrainan alueellisen koskemattomuuden kunnioittamiseen.