Viikonvaihteessa käytiin Costa Ricassa vaalit, joita ei juurikaan muualla noteerattu. Piskuisessa Keski-Amerikan maassa saattoi kuitenkin tapahtua jotain, joka leimaa kohta koko machokulttuuristaan tunnettua Etelä- ja Keski-Amerikkaa.
Costa Ricaa ei uutisissa näe, koska maa on pysytellyt visusti ulkona sitä ympäröivien alueiden selkkauksista ja sisällissodista. Yhtenä selityksenä voitanee pitää sitä, että Costa Ricalla ei ole armeijaa ja sen kansalaiset ovat käyneet kouluja eli osaavat lukea. Kiitos ilmaisen koulutuksen.
Suomea Costa Rica muistuttaa muutenkin ainakin siinä, että sen entinen presidentti Oscar Arias Sánches sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1987 välitettyään naapuriensa riitoja.
Costa Rican konservatiivisen machokulttuurin olemassaoloa ei kuitenkaan voine kiistää. Ennen eilistä presidentinvaalien toista kierrosta tehdyissä mielipidekyselyissä vaaliteemaksi noussut samaa sukupuolta olevien avioliitto ei juurikaan saanut tukea.
Vain muutamia päiviä ennen äänestystä tehty kysely kertoi, että seitsemän kymmenestä äänestäjästä vastusti homoliittoja.
Siksi 38-vuotiaan entisen ministerin Carlos Alvadaron voitto konservatiivipastori Fabricio Alvadarosta jopa arvioitua suuremmalla marginaalilla yllätti monet.
Vaaliuurnilla käynyt Raul Conzalez kiteytti voittoon johtaneet olosuhteet.
– Äänestäminen on aina velvollisuus. Vaikka vaihtoehdot eivät kaikilta osin miellyttäisi juuri sinua, se ei tarkoita etteikö tulisi äänestämään.
Keski-Amerikan Macron
Carlos Alvadaro Quesada edustaa samaa nuorta politiikkasukupolvea kuin Ranskan Emmanuel Macrón.
Britanniassa opiskellut mies päätti lähteä ehdolle nähtyään, mitä tapahtui Brexit-äänestyksessä ja länsimaisissa vanhoissa demokratioissa, joissa populismi ja fundamentalistiset liikkeet ovat nostaneet päänsä.
Politiikka ei kuitenkaan ole Carlos Alvadarolle vierasta. Ennen ehdokkuuttaan hän on ehtinyt toimia ensin sosiaalisesta kehityksestä vastaavana ministerinä ja sittemmin työministerinä vuonna 2014 valitun presidentti Luis Guillermo Solisin hallituksessa. Costa Ricassa ei ole pääministeriä.
Hän myös työskenteli keskusta-vasemmistoa edustavassa PAC–puolueessa politiikan noviisina.
Rokkari-kirjailija
Toukokuun 8.päivänä presidentin valan vannova vaalivoittaja ja yhden lapsen isä on ehtinyt kokeilla muutakin.
Alvadaro on laulanut kouluaikona ”Dramatika” – nimisessä rokkibändissä ja toimi vedonlyöntifirmassa tienatakseen rahaa kitaraan.
Musiikin lisäksi hän on kirjoittanut fiktiota muutaman kirjan verran, kuten novellin "The life of Cornelius Brown."
Taloudessa tuleva presidentti on vapaakaupan kannattaja, joka haluaa järkeistää ja kutistaa maan hallintokoneistoa pitääkseen yllä Costa Rican elintasoa, joka on alueen korkein.
Haasteena puolestaan tulee olemaan kansan yhdistäminen, sillä väki on jakaantunut ikävästi kahtia uskonnollisväritteisen vaalikampanjan seurauksena.